Prenses Mary: Veteriner olmak istiyordu, kendini sarayda buldu!

Prenses Mary, veteriner olmak istiyordu kendini saray gelini olarak buldu. Frederik’in bir Prens olduğunu bilmiyordu, o tanışmayla hayatı değişti.

prenses mary frederik

Danimarka Prensesi Mary, 50’nci yaşını kutlamaya hazırlanıyor. Üstelik bu kutlama öyle bir gün ya da birkaç saatlik değil, yapılan planlara göre bir ay sürecek ve bütün ülke de bu etkinliklerin bir parçası olacak. Yapılan plan ise önceki gün halka da açıklandı. Danimarka Prensesi Mary Donaldson’ın hayat hikayesi çarpıcı…

O Tanışmayla Hayatı Değişti

Mary Donaldson, 1972 yılında Avustralya’da bir matematik profesörünün dört çocuğundan en küçüğü olarak dünyaya geldi. Üniversitede hukuk ve ticaret eğitimi gördü. Büyük olasılıkla kendisi için başka gelecek hayalleri vardı. Ama 2000 yılında hayatını değiştiren o tanışma gerçekleşti.


Bir Yıl Nişanlı Kaldılar

Danimarka Veliaht Prensi Frederik ile Mary Donaldson, tanıştıklarında takvimler 2000 yılını gösteriyordu. Çift, Sidney’de bir barda tanıştı. Prens, o sırada Sidney Olimpiyatları için kentte bulunuyordu. Aralarında bir yakınlık doğdu. Sonra da birbirlerine aşık oldular. 2003 yılında çiftin nişanlandığı duyuruldu.

mary frederik

Prens Olduğunu Bilmiyordu

Prenses Mary, 28 yaşındayken Frederik ile tanıştığın anı bir röportajında şöyle anlatmıştı:

“İlk tanıştığımızda el sıkıştık. Onun Danimarka Prensi olduğunu bilmiyordum, Tanışmamızın üzerinden yarım saat geçmişti ki biri yanıma gelip ‘Bu insanların kim olduğunu biliyor musun?’ diye sordu. Ben de karşımdaki adamın kim olduğunu ondan sonra öğrendim.”

princess mary

Uzaktan Aşk

Çiftin ilişkilerinin ilk bir yılı birbirlerinden uzakta geçti. O dönemde Frederik; Danimarka’dan Avustralya’ya sık sık gizli seyahatler yapıyordu. Prenses Mary, bir başka röportajında günün birinde prenses olmayı hiç hayal etmediğini belirtip “Aslında veteriner olmak istiyordum” diye konuşmuştu.

prenses mary

‘Mary Benim, Ben De Mary’e Aitim’

2001 yılında Mary Danimarka’ya taşındı. Zaten o noktadan sonra da olaylar hızla gelişti ve çift kendilerini kalabalık bir davetli topluluğunun önünde birbirlerine “ölüm bizi ayırana kadar evet” derken buldu.

İşte o törende Prens Frederik “Bugünden itibaren Mary benim ve ben de Mary’ye aitim. Onu seviyorum ve bu sevgimle onu koruyacağım” diyerek bu Avustralyalı genç kıza bağlılığını bildirmişti. 14 Mayıs 2004 günü evlenen çiftin dört tane çocuğu var.

Eltisiyle Arası İyi Değil

Prenses Mary, güçlü ve baskın kişiliğiyle tanınan bir aile üyesi. Bir dönem kayınvalidesi Kraliçe Margrethe ile sarayın merdivenlerinde fotoğraf çekimi sırasında dışarıya da yansıyan gerilimle manşetlerde yer alan Mary, eltisiyle de bir tür savaş halinde.

danimarka prensesi

Kocası Frederik’in kardeşi Joachim’in Fransız eşi Marie ile aralarının iyi olmadığı biliniyor. Hatta Prens Joachim ile Prenses Marie, bir dönem gelinin memleketi Fransa’da yaşamaya karar vermiş ve oraya gitmişti. Sonra da Danimarka’ya geri dönmüştü.


En Şık Kraliyet Ailesi Üyelerinden Biri

prince princess denmark

Prenses Mary, aynı zamanda dünyanın en şık giyinen kraliyet ailesi üyelerinden biri olarak da biliniyor.

Bütün Ülkede Kutlanacak

2022 yılının 5 Şubat günü 50’nci yaşını kutlayacak olan kişi Danimarka veliaht prensi Frederik’in eşi Prenses Mary ya da evlenmeden önceki adıyla Mary Donaldson. Eşinin tahta geçmesinden sonra “kraliçe konsort” unvanını alacak olan Prenses Mary’nin yeni yaşı için gerçekleştirilecek etkinliklerin programı belirlendi ve resmi olarak da duyuruldu. Kutlamalar 2022 yılının Ocak ayında başlıyor.

Sergiler, Toplantılar

Prenses Mary’nin doğum günü kutlamaları 27 Ocak 2022’de kendi adını taşıyan vakfın bir etkinliğiyle başlıyor. Ardından 31 Ocak’ta  Mary, kendi onuruna açılacak olan bir sergide “kurdele kesecek.”

danimarka kraliyet

Sergide Prenses Mary’nin hayatından kesitler yer alacak

Prenses Mary’nin 50’nci yaşı için ülke çapında düzenlenen etkinlikler sadece bununla sınırlı değil. 3 Şubat günü 1972’deki doğumundan 2022’ye kadar uzanan zaman içindeki hayatından kesitler sunan bir başka serginin açılışına katılacak Prenses Mary, Sergide fotoğraflar, kıyafetler ve Mary’nin bazı kişisel eşyaları yer alacak.

5 Şubat’ta Gala Gecesi

Ve büyük gün yani Mary’nin dünyaya gözlerini açtığı 5 Şubat geldiğinde ise Rosenborg Kalesi’nde bir gala gecesi düzenlenecek. Ama Danimarka Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre etkinlikler sadece bunlar değil. Bu, Prenses onuruna düzenlenen ana program. Açıklamaya göre yan etkinlikler daha sonra duyurulacak.

O da halktan biri

frederik mary

50 yaşına girmesi bu gösterişli etkinliklerle kutlanacak olan Prenses Mary, günümüzde “modern çağın külkedileri” diye anılan kraliyet ailesi üyelerinden biri. Tıpkı fiziksel görünüm olarak benzetildiği Kate Middleton gibi halktan bir aileden gelen Mary, Danimarka’nın tahtına oturacak kocası Veliaht Prens Frederik ile birlikte. Oysa hayatı kilometrelerce ötede bambaşka bir kıtada başladı.

Danimarka Kraliyet Ailesi

danimarka kraliyet ailesi

Danimarka kraliyet ailesi, hükümdarın hanedan ailesidir. Danimarka kraliyet ailesinin tüm üyeleri Danimarka Prensi/Prensesi unvanına sahiptir. Hükümdarın ve veliahtının çocuklarına Kraliyet Altesleri, hanedanın diğer üyelerine ise Altesleri olarak hitap edilir. Kraliçe, Majesteleri olarak unvanlandırılır.

Kraliçe ve çocukları Oldenburg Hanedanlığının alt kolu olan Glücksburg Hanedanına bağlıdır. Kraliçe’nin çocukları baba tarafından Monpezat Hanedanındandır. Ama resmiyette Kraliçe hükümdar olduğundan resmi olarak Kraliçenin çocukları Glücksburg hanedanından sayılır. 2008 yılında Kraliyet kararnamesi ile Kraliyet aileleri üyelerine unvanlarına ek Monpezat Kontu/Kontesi unvanı verildi.


Danimarka Kraliyet ailesi, Danimarka halkı tarafından %82 ile %92’lik oldukça yüksek desteğe sahiptir.

Elon Musk’tan teklif: Siyasetçiler için yaş kotası gelsin!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.