Prof. Korkut Boratav: Yeni model değil, erken seçim hazırlığı!

Ekonomist Prof. Dr. Korkut Boratav, iktidarın son ekonomi politikaları için “Yeni model değil erken seçim hazırlığı var” dedi. Boratav ayrıca, “Faiz indirimi devam ederse işler tamamen kontrolden çıkar” uyarısında bulundu.

erken seçim

Prof. Korkut Boratav: Yeni model değil, erken seçim hazırlığı!

Türkiye ekonomisi 2022’ye, Türk Lirasının değerinde ve vatandaşın alım gücünde tarihi düşüşle giriyor.


Döviz kurlarındaki tarihi artışlara ve hızla artan enflasyona rağmen iktidar, düşük faizle şirketlere ucuz kredi dağıtarak büyüme politikasında ısrar ediyor.

Düşük faiz, yüksek enflasyon ve yüksek kur getiren politikalar için Cumhurbaşkanı’ndan Çin ve Almanya modeline atıf gelirken, yeni Hazine ve Maliye Bakanı ‘Türkiye modeli’ diyor.

Hocaların hocası olarak bilinen iktisatçı Prof. Dr. Korkut Boratav, ekonomideki son gelişmeleri ve 2022 yılı beklentilerini sozcu.com.tr‘ye anlattı.

“Böyle devam edilmesi mümkün değil”

Düşük faiz politikasının ‘yeni bir model’ değil erken seçim hazırlığı olduğunu öne süren Boratav, “Ekonomi öyle bir tıkanma noktasına geldi ki, iktidar çok kısa süreli bir nefes alma dönemi yaratabilirse erken seçime gidecek” dedi.


“Mesela 16 Aralık Perşembe günü faizler değiştirilmez ve döviz piyasalarında nispi bir dinginlik yakalanırsa, asgari ücret ve kamudaki ücretlerde cömert bir artış yapılırsa, kısa da olsa bir nefes almak dönemi yakalanırsa, iktidar erken seçime gidecektir” diyen Boratav, “Normal iktisat mantığında düşünürsek, mevcut sürecin devam etmesi mümkün değil. Faiz indirilmeye devam ederse süreç tamamen kontrolden çıkar ve hiperenflasyon olur” dedi.

“Emek gelirinde görülmemiş çöküntü”

TÜİK verilerine göre, son beş yılda ulusal net katma değerde ücretlilerin payının 6,2 puan azalarak yüzde 45,3’ten yüzde 39,1’e gerilediğini hatırlatan Boratav, “Emekçilerin gelirden aldıkları payda, Türkiye iktisat tarihinde benzeri pek görülmemiş bir çöküntü yaşandı. İktidar Türkiye’yi toplumsal bir bunalıma, sefalete sürükledi. 2022’de iktidar değişse de değişmese de kemer sıkma unsurları içeren bir sürece, bir IMF programına Türkiye mahkum edildi” dedi.

Resmi ya da gayriresmi bir IMF programının da Türkiye’yi toplumsal bunalımdan kurtarmayacağını belirten Boratav, kemer sıkılarak, acı reçete uygulanarak Türkiye’de toplumsal bunalımın kalıcı hale getirileceğini söyledi.

“İktidarda dağılma işaretleri”

Mevcut ekonomi politikalarına ilişkin iktidar cephesinden tutarsız ve çelişkili açıklamalar geldiğine işaret eden Boratav, “Model değişikliği söylemi aslında büyük çöküntünün ve başarısızlığın itirafı. İktidarda dağılma işaretleri bulunuyor” dedi.


Boratav, erken seçim olması durumunda da, seçim ortamının olağanüstü hal türü uygulamalarla kösteklenmediği koşullarda, iktidarın kaybedeceğini vurguladı.

Böyle bir dönem yaşanmadı: Düşmesi gereken kredi faizleri yükseliyor!

Bakan Nebati: Bu model tutmazsa üzülürüm, bitersek hep beraber biteceğiz, kazanırsak hep beraber


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.