Türk Lirası, Afrika para birimleri karşısında da değer kaybetti!

Türk Lirası, sadece Dolar ve Euro karşısında değer kaybetmiyor. Birçok Afrika ülkesinin para birimleri de TL karşısında rekor oranlarda değer kazandı. Zimbabve Kwaçası, TL karşısında yüzde 107 değer kazandı.

Türk Lirası afrika

Türk Lirası sadece gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kaybetmiyor. Dünyanın en yoksul ülkelerinin konumlandığı Afrika kıtasında yer alan ülkelerin para birimleri de TL karşısında değer kazandı.

20 Afrika ülkesinin içinde TL karşısında en fazla yükselen %107.41 ile Zimbabve Kwaçası, en az yükselen ise %40.73 ile Etiyopya Birr’i oldu. Yine TL karşısında para birimi %100’ün üzerinde değer kazanan ülkelerden biri Mozambik oldu. Bu ülkenin para birimi New Metical, TL karşısında %103.5 gibi rekor bir oranda değer kazandı.


Rand güçlendi

Üçüncü sırada ise Sahraaltı Afrika’daki en büyük ikinci petrol üreticisi olan Angola’nın para birimi Kwanza geldi; TL karşısında 11 ayda %95.53 oranında değer kazandı. Gine Frangı’nın değer kazancı %84.05, Uganda Şilini’nin ise %78.80 oldu.

Kongo, Malavi, Sierra Leona gibi Afrika’nın en yoksul ülkelerinin para birimleri de listede yer aldı. Afrika’nın en büyük ülkesi Güney Afrika’nın para birimi Rand ise TL’ye karşı %58.70 değer kazandı.

Üstelik gelişmekte olan ülke para birimleri sepetine negatif şok veren TL’nin değer kaybı randı da negatif etkiliyor. Sene başından bu yana dolar TL’ye karşı %76, Euro ise  %62 oranında yükseldi.

TL, dolar karşısındaki kaybı ile hepsini solladı

20 Afrika ülkesinin para birimlerinin 7’sinin yılbaşından bu yana ABD Doları karşısında da değer kazancı elde ettiği görülüyor.

Zimbabve Kwaçası %18.94, Mozambik New Metical’i %16.70, Angola Kwanza’sı %12.13, Gine Frangı %5.54, Uganda Şilini %2.53, Tanzanya Şilini %0.68 ve Mısır Poundu %0.18 oranında dolara karşı değer kazandı.

Etiyopya Birr’i %19.30, Güney Afrika Randı ise %9.02 ile dolara karşı en fazla değer yitiren Afrika para birimi oldu.


TL’nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki kaybı ise %43’e ulaştı.

Merkez Bankası’nın doğrudan müdahalesi sonrası dolar/TL ne kadar oldu?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.