Türk Lirası (TL) reel değeri tarihin en düşük seviyesini gördü!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayına ilişkin reel efektif döviz kurunu açıkladı. Türk lirasının reel değerini gösteren gösterge tüm zamanların en düşük seviyesine indi.

tl türk lirası

Türk Lirası (TL) reel değeri tarihin en düşük seviyesini gördü! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayında TÜFE bazlı reel efektif döviz kurunun 54,33 seviyesine gerilediğini açıkladı.

Böylece reel efektif döviz kuru 1994’e kadar giden veride en düşük seviyeye gerilemiş oldu.


Bu yıl Şubat ayında 69 seviyesine tırmanan kur Haziran ayında 60 seviyesinin altını test etmişti. Sonrasında toparlanma sinyali veren kurda Ekim ayında yine 60’lı seviyeler izlenmişti.

Kasım ayında Dolar/TL yüzde 40’ı aşan yükseliş kaydederken, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yıllık tüketici enflasyonu yüzde 21,31; üretici enflasyonu ise yüzde 54,62 olarak açıklanmıştı.

TÜFE bazlı reel efektif döviz kurunda tarihi düşük seviyeler izlenirken, ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Kasım’da görece yatay seyrini sürdürdü.

Buna göre Kasım’da ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru 73,62 oldu.

Bununla birlikte TÜFE ve ÜFE bazlı reel efektif döviz kurlar arasındaki makasın da devam ettiği izlendi.

Reel efektif döviz kuru nasıl hesaplanıyor?

Türkiye’nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, ikili ticaret akımları kullanılarak ağırlıklandırılan Türk Lirasının ortalama değeri ile nominal efektif Döviz kuru hesaplanıyor. Nominal efektif döviz kurundan da nispi fiyat etkileri arındırılarak reel efektif döviz kuruna (REK) ulaşılıyor.


REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetlerden biriyle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB enflasyon hedefi kapsamında TÜFE bazlı REK’i esas alıyor.

En çok kazandıran yatırımlar: Hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.