Çarpıcı veriler: Vatandaş dolar almış, Merkez Bankası’nın rezervi erimiş!

Merkez Bankası, Dolar kurunun 16,35’e yükseldiği 10-17 Aralık haftasına ilişkin yabancı para mevduat bilgileri yayımlandı. Buna göre yurtiçi yerleşiklerin yabancı para mevduatı 6,1 milyar dolarla tarihi bir artış yaşarken, Merkez Bankası’nın net rezervi 7.8 milyar dolar eriyerek -46,7 milyar dolar oldu.

dolar rezervi

Merkez Bankası (TCMB), Dolar/TL’nin 13,85’ten 16,35’e yükseldiği 10-17 Aralık haftasına ilişkin yabancı para mevduat verilerini açıkladı.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı söz konusu haftada 6,1 milyar dolar artışla 237,8 milyar dolara yükseldi.


4 MİLYAR DOLARI GERÇEK KİŞİLERDEN

Dolar/euro ve dolar/ons altın paritelerinin etkisinden arındırılmış yabancı para mevduat artışı 5,4 milyar dolar oldu. Bu rakamın yaklaşık 4 milyar dolarlık kısmı dolar alımlarından, 1,3 milyar doları ise altın alımlarından kaynaklandı.

Söz konusu haftada 5,4 milyar dolarlık artışın 4 milyar doları gerçek kişilerden, 1,4 milyar doları tüzel kişilerden geldi.

MEVDUATTA YABANCI PARA PAYI REKOR TAZELEDİ

Böylece, 17 Aralık tarihinde yurtiçi yerleşiklerin bankalardaki tüm mevduatları içinde yabancı para oranı yüzde 66,4 ile rekor tazeledi. TL mevduatın payı ise yüzde 33,6’ya geriledi.

Hem TL’nin değer kaybı hem de yeni döviz ve altın alımlarıyla, yabancı para mevduatın payı artmış oldu.

BU HAFTA TABLO DEĞİŞTİ

Hükümetin 20 Aralık gecesi ‘kur korumalı TL mevduat’ uygulamasının devreye alınacağını açıklamasıyla döviz kurlarında ve döviz mevduat hesaplarında tablo tersine döndü.


20 Aralık’ta gündüz saatlerinde 18,36 ile zirveyi gören dolar/TL, 21 Aralık sabahı 11,09’a kadar geriledi. Bu gerileyişte Merkez Bankası’nın 7 milyar dolara kadar çıkmış olabileceği hesaplanan örtülü rezerv satışları da etkili oldu.

Kurda bugün 10,25 seviyesi görüldü.

Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başladığı 23 Eylül tarihinden önce eylül başında kur 8,30 seviyelerindeydi.

REZERVLERDE SERT DÜŞÜŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz müdahalelerinin sürdüğü 17 Aralık haftasında rezervlerde hızlı bir gerileme yaşadı. Söz konusu dönemde TCMB net rezervleri 21,2 milyar dolardan 12,2 milyar dolara geriledi.

Brüt rezervler ise  5 milyar 786 milyon dolar düşüş göstererek, 84 milyar 153 milyon dolardan,  78 milyar 367 milyon dolara geldi.

TCMB verilerine göre toplam rezervler ise  17 Aralık haftasında 116,5 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta bu rakam 123 milyar dolar olmuştu.


Bankanın swap hariç net rezervi geçen hafta eksi 46,7 milyar olarak kaydedildi. Bu veriye ilişkin önceki hafta gerçekleşen rakam eksi 38,8 milyar dolar olmuştu.

Dolar ve Euro’daki düşüş akşam pazarına yansımadı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.