Google deprem uyarı sistemi, Alanya açıklarında meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremi 1 dakika öncesinden tahmin ederek kullanıcılarına sesli uyarı gönderdi. Peki Google bunu nasıl yaptı? Android’in deprem uyarı sistemi nasıl açılır? İşte detaylar…
Google Deprem Uyarı Sistemi Alanya depremini 1 dakika önce nasıl haber verdi?
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 06.21’de Akdeniz’de, Antalya’nın Alanya ilçesi açıklarında 5,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
Deniz yüzeyinin 39,52 kilometre derinliğindeki depremin merkez üssünün Alanya’ya 56,92 kilometre mesafede olduğu belirlendi.
Depremden yaklaşık 1 dakika önce o bölgede oturan kullanıcılara Google Android’in deprem erken uyarı sisteminden 5.3 büyüklüğünde bir depremin olacağına dair sesli ve görsel bir uyarı mesajı gönderildi. Peki Google bunu nasıl yaptı?
Google Deprem Uyarı Sistemi nedir?
Google geçen yıl, Android cihazların donanımını kullanarak dünyanın en büyük deprem algılama ağını oluşturmak için yeni bir sistem tasarladı. Bu ücretsiz sistem, depremden etkilenen bölgedeki insanların, bir deprem meydana gelmeden saniyeler önce uyarı alabilmesini amaçlıyor. Teknoloji devi, üstlendiği misyon ile oldukça önemli olan deprem uyarı sistemini ülkemizde de başlatmaya karar verdi.
Google, sistemi geçenlerde Türkiye’de de kullanıma sundu. Türkiye’nin dışında Filipinler, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’da da Android deprem uyarı sistemini bir süredir kullanabiliyor.
Peki Android deprem uyarı sistemi nasıl açılır?
Deprem uyarılarını açma veya kapatma nasıl yapılır?
- Android telefonunuzda Ayarlar‘ı açın.
- Konum sekmesine gidin
- Ardından Gelişmiş
- Ardından Deprem Uyarıları‘na dokunun.
- Deprem Uyarıları’nı açın veya kapatın.
Önemli: Uyarıları alabilmek için kablosuz bağlantıyı veya veri bağlantısını açmış olmanız gerekir.
Bölgenizdeki tüm depremler için uyarı alamayabilirsiniz. Bazen uyarı alabilir, ancak bulunduğunuz konumda bir deprem olduğunu hissetmeyebilirsiniz.
Sistem sesi kapalı olan telefonlara bile sesli uyarı göndererek kullanıcını depremi fark etmesini sağlıyor. Google 4.5 ve üzerindeki depremleri haber veriyor.
AFAD 5,3 olarak duyurdu
AFAD’dan yapılan açıklamada “Akdeniz’de Antalya’nın Alanya ilçesi açıklarında saat 06.21’de 5,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Gelişmeleri takip ediyoruz” denildi.
AFAD’dan yapılan açıklamanın devamında olumsuz bir ihbarın ulaşmadığı belirtilerek, “Geçmiş olsun Antalya. Alanya açıklarında meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır” ifadeleri kaydedildi.
Kaymakam Ürkmezer: Ben de depremle uyandım
Antalya’nın Alanya ilçesi açıklarında saat 06.21’de meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmadı. Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, “Alanya’da deprem şiddetli hissedildi. Ben de depremle uyandım. Ekiplerimiz araştırma yapıyor, şu ana kadar ulaşan olumsuz bir durum yok” dedi.
Başkan Böcek: Şu ana kadar olumsuz bir ihbar almadık
Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Alanya açıklarında meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremi hisseden tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Şu ana kadar olumsuz bir ihbar almadık” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Pampal: Tarihte 7’nin üstünde depremler de var
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, CNN TÜRK canlı yayınında Antalya’da meydana gelen depremi değerlendirdi. Pampal, “Burasının doğası bu, burası levha sınırı, burası çarpışma hattı. Antalya’da tarihte 7’nin üstünde depremler de var. Kıbrıs civarında 8’in üzerinde depremler var. Ege’de çok sayıda bu türden büyük depremler var. Bu depremlere bağlı tsunami gibi ikincil etkiler var. Olan bir bölgenin doğal depremleri bunlar. Korkmalı mıyız dersek, korkmalıyız evet. Depremden korkacağız” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Pampal’ın canlı yayında yaptığı açıklama şöyle:
Öncü deprem mi?
Böyle bir şey söylemek hiçbir zaman mümkün değil. Bu ayrıca büyük bir deprem değil. Küçük – orta depremlerin alt kısmını oluşturan depremlerinden biri. Bu hat dediğim gibi iki levhanın sınırı, hareketli bir bölge.
Bu bölgenin son yıllarda daha hareketli, aktif olduğunu göstermesi bakımından bir bakıma teyakkuzda olmamızı gerektiriyor.
“Bizim için olağan depremler”
Kuzey Anadolu Fayı ne kadar tehlikeliyse bu fay da o kadar tehlikeli. İnsanlar deprem deyince önce İstanbul, İzmir’de Van civarında oluyor. Buralar da diğer faylar gibi işte Akdeniz ve Ege’de daha da büyüğünü hatta söylemek mümkün, faylarımız var. Bu fayların bulunduğu bölgede oluyor bu depremler. Bizim için olağan depremler.
Bu deprem nedeniyle Antalya’nın teyakkuza geçmesi söz konusu değil. Bölgenin olağan depremlerden biri.