Almanya 4 bin Euro maaş ile 1,5 milyon işçi alacak: İşte aranan meslekler!

Almanya, yaklaşık 4 bin Euro maaş ile çalışacak 1.5 milyon işçi alacağını duyurdu. Peki Almanya’nın aradığı meslekler neler?

almanya aranan meslekler

Liste aşağıda – Almanya 4 bin Euro maaşla 1,5 milyon işçi alacak: İşte aranan meslekler!

Yurt dışında çalışma hayali kuranlar, ülkeler tarafından duyurulan iş ilanlarını yakından takip ediyor. Ülkeler ise bu ilanlar ile mevcut işçi açığını dışarıdan gelecek olanlarla çözüyor. Son olarak Almanya’nın personel alımı yapılacağı bilgisi geldi. Peki siz Almanya’da 4 bin Euro maaşla çalışmak ister misiniz?


Almanya 2022 yılında ekonomik bir sıçrama yapmak için düğmeye bastı. Bu sıçrama en son 1960 yılında görülmüştü. Söz konusu ülkede şu anda işsizlik seviyesi yüzde 3 civarında. Bu yüzden ülke 1.5 milyon kişiye istihdam kapısı araladı.

AB ülkeleri içinde refah seviyesi en yüksek ülkelerden olan Almanya, yüzde 3’lerde bulunan işsizlik oranını daha da aşağı çekebilmek için işçi arıyor. Bu yıl ekonomide cari fazla vererek parlak bir yıl geçiren Almanlar, çeşitli sektörlerde yaşanan eleman sıkıntısından şikayetçi.

Almanya’da işsiz sayısı azalmaya devam ediyor

Almanya’da işsiz sayısı Aralık ayında da azalmaya devam etti.

Avrupa’nın en büyük ekonomisinde iş gücü piyasasının COVID-19 ile mücadele tedbirlerine rağmen dayanıklı olmayı sürdürdüğüne işaret eden verilere göre işsiz sayısı Aralık ayında 23 bin azaldı.

Beklenti ise Aralık ayında işsizliğin 15 bin azalacağı yönündeydi.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle işsiz sayısı Aralık ayı sonunda 2 milyon 405 bin olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı Mart 2020’den bu yana görülen en düşük seviye olan yüzde 5,2’ye indi.

Almanya’da maaşlar ve asgari ücret

Almanya’daki vergi sistemi kendi ülkelerinden farklı olabileceğinden, Almanya’daki brüt ve net maaş arasındaki fark birçok gurbetçi için sürpriz olabilir.

Brüt maaş: Brüt maaşınız (Bruttogehalt), kesintilerden önceki aylık veya yıllık maaşınızdır. Tutar genellikle iş sözleşmenizde ayrıntılı olarak yer alır.

Net maaş: Net maaşınız (Nettogehalt), tüm vergiler, sosyal güvenlik katkıları ve diğer maliyetler düşüldükten sonra banka hesabınıza her ay alacağınız tutardır.

İşvereninizle maaş konusunu tartışıyorsanız, bu her zaman brüt maaş açısından olacaktır. Herhangi bir maaş görüşmesinde brüt ve net gelir arasındaki oldukça büyük farkı dikkate almanız gerektiğini unutmayın.

almanya maaşlar
Almanya aranan meslekler listesi 2022

Almanya’da net maaşı hesaplama

Toplamda, gelir vergileri ve sosyal güvenlik katkıları brüt maaşınızın yaklaşık %35’ini kapsayacaktır. Örneğin, brüt aylık maaşınız 3.000 Euro ise, kesintilerden sonra ayda yaklaşık 1.950 Euro’yu eve götürmeyi bekleyebilirsiniz. Net geliriniz hakkında daha iyi bir fikir edinmek için bir maaş hesaplayıcısı kullanabilirsiniz.


Bonuslar ve ücret paketleri

Almanya’daki bazı işverenler de “13. ay”, yaz veya Noel maaşları, komisyon ve performansa dayalı bonuslar şeklinde ek ücret teklif ediyorlar. Avantajlar arasında şirket arabaları, bilgisayarlar veya cep telefonları da yer alabilir. Bu “ayni faydalar” (geldwerter Vorteil) da gelir vergisine tabidir.

Yurtdışından (örneğin uluslararası bir şirket tarafından) işe alındıysanız, size daha da cömert bir ücret paketi sunulabilir: Bazı gurbetçilere yer değiştirme, özel sağlık sigortası, kısa süreli konaklama veya çocukları için okul ücretlerini karşılamak için para teklif edilir.

Net maaşınız, bonuslarınız ve aynı şekildeki avantajlarınız, toplam net gelirinize eşittir.

Almanya’da yılda 60.000 Euro kazanan çalışanın vergiler, sosyal kesintiler ve ek sigortalardan sonra aylık kendisine kalan geliri yaklaşık 2500 Euro olmaktadır. Almanya’da bu kesintiler oldukça büyük olsa da bu noktada devlet tarafından son derece iyi güvence altına alınmışsınız, hatta maksimumu kapsayan bir sağlık sigortasına sahipsiniz demektir. Ayrıca emekliliğiniz, işsizlik maaşınız, ömrünüzün sonuna kadar yaşlı bakımı gibi birçok artısı bulunmaktadır.

Almanya’da maaşlar ne durumda?

İşte bazı meslekler ve yıllık ortalama aldıkları brüt maaşlar:

Meslek Ortalama yıllık gelir (brüt)
Doktor 92.316 Euro
Maliye 76.354 Euro
Hukuk 70.042 Euro
Bankacılık 65.006 Euro
Mühendislik 64.541 Euro
Danışmanlık 63.893 Euro
Satış 63.837 Euro
IT (Bilgi Teknolojileri) 60.545 Euro
Pazarlama 60.424 Euro
HR (İnsan Kaynakları) 58.408 Euro
PR (Halkla İlişkiler) 57.741 Euro
Bilimsel araştırma 56.466 Euro
Sigorta 55.301 Euro
Satın alma, nakliye ve lojistik 51.501 Euro
Eğitim 50.352 Euro
Sağlık ve sosyal hizmetler 49.866 Euro
Tasarım 48.259 Euro
Teknik meslekler 46.119 Euro

 

2022 Almanya aranan meslekler listesi

İşte 2022 yılında Almanya’da 4 bin Euro maaş ile aranan meslekler:

• Bu mesleklerin en başında 230 bin yuva eğitmeni geliyor.

• Bunu 300 bin hemşire ve yaşlı-hasta bakıcı açığı takip ediyor.

Garsonluk da aranan meslekler arasında.

Su tesisatçılığı alanında da işçi alımı yapılacak.

Tır şoförlüğü de listede yer alıyor.


Bu sektörlerdeki brüt maaşların 4 bin Euro’yu bulacağı düşünüldüğünde, dünyanın çeşitli yerlerinden Almanya’ya işçi göçü olabileceği düşünülüyor.

Meslek seçimi rehberi: İşte 2022’de en çok aranacak işler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.