Meslek seçimi rehberi: İşte 2022’de en çok aranacak işler

2022’de bu alanlarda çalışanlar yaşadı! Forbes, 2022 için kariyer anlamında büyüyen alanları derledi. İşte en çok aranacak meslekler…

Meslek seçimi

Meslek seçimi rehberi: İşte 2022’de en çok aranacak işler

Birçok çalışan bugün evden çalışıyor. Uzaktan çalışmak çalışanlar için bir konfor alanı haline gelirken, en iyi yetenekleri çekmeyi umut eden şirketler için de, uzaktan çalışma artık cazip bir avantaj haline geldi.


Koronavirüs salgını sonrası dünyamızda hangi kariyerlerin gelişeceğini tahmin etmek kolay değil. Yine de bazı kesin eğilimler var.

Sağlık sektörü 

COVID-19 pandemisinin sağlık çalışanları üzerinde büyük etkisi oldu. Bazıları virüse yakalandı, birçoğu hastalandı ve hatta hayatını kaybetti.

Aylarca süren bir hastalık saldırısına katlandıktan sonra, araştırmalar üçte birinden fazlasının mesleği bırakmayı düşündüğünü gösteriyor.

Dünyada yıllardır kalifiye hemşire sıkıntısı olmasına rağmen, pandemi durumu daha da kötüleştirdi. Bu, sağlık hizmetlerinin geleceğin en önemli alanı olmasının bir nedenidir.

2027 yılına kadar en az 500 bin kayıtlı hemşireye daha ihtiyaç duyulacak.

Bir lisansla birlikte bir bilim lisansı veya hemşirelik alanında önlisans derecesi almanız gerekecektir.

Seyahat etmeyi seviyorsanız, seyahat hemşiresi olmak, bonuslarla birlikte altı haneli bir gelir elde etmek anlamına gelebilir.

En hızlı büyüyen meslekler için ilk beşte, hemşire uygulayıcılar aynı zamanda pratisyen hemşireler var.

Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre, 2020’de bir hemşire pratisyen için ortalama maaş neredeyse 112 bindi.

Bilgi Teknolojisi 

Tabii ki bilgi teknolojileri yıllardır bir büyüme alanı oldu. Farklı olan, uzaktan çalışmaya ve akıllı telefon geliştirmeye artan bir odaklanmanın, yazılım ve uygulama geliştiricilerine olan talebi artırmasıdır.

Bu alan geleneksel olarak bir lisans derecesi gerektirmesine rağmen, şirketler artık çevrimiçi kodlamayı öğrenen insanları işe alıyor.


Dolayısıyla, bir kariyer değişikliği düşünüyorsanız ve teknoloji odaklıysanız, bazı kodlama dersleri almayı düşünebilirsiniz.

İşgücü İstatistikleri Bürosu (BLS) on yılın sonunda yazılım geliştirme alanının yüzde 22 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.

Bu da ortalama maaşı altı rakamın üzerinde olan 300.000’den fazla yeni iş anlamına geliyor.

Tedarik Zinciri Yönetimi 

Bunun bir büyüme alanı olduğunu fark ettiğinizde muhtemelen şaşırmadınız. Geçen yılki karantinalardan önce başlayan panik satın alma, pek çok perakendecinin uzun süredir güvendiği tam zamanında teslimat yöntemlerini alt üst etti.

Bu alandaki işler arasında Satınalma Temsilcisi, Lojistik Analisti ve Dağıtım Yöneticisi bulunur. Bu tedarik zinciri yönetiminde endüstri mühendisleri de oldukça fazladır.

Finansal Yönetim 

Bu alandaki kariyerlerin önümüzdeki on yılda yüzde 15 oranında artması bekleniyor. Mali yöneticiler, bir şirketin harcamalarını ve gelirini incelerken, karlılığı en üst düzeye çıkarmanın yollarını ararken işe alınır.

Genellikle MBA derecesine sahip adaylar arar ve daha küçük kuruluşlar lisans derecesine sahip finans yöneticileri işe alır.

Aktüeryal ve İstatistikçi

Aktüerler, on yılın sonunda neredeyse yüzde 20’lik bir büyüme oranına ve altı rakamın üzerinde bir medyan gelire sahiptir. Verilerden ve istatistiklerden hoşlanıyorsanız, sizin için mükemmel olabilir.

Çoğu sigorta şirketleri için çalışır ve potansiyel bir müşteriyi sigortalayıp sigortalamamaya karar verir. Riski değerlendirebilmek, talep edilen bir beceridir. Aktüerler genellikle aktüerya biliminde bir dereceye sahiptir ve bir dizi lisans sınavını geçmiştir.

İstatistikçiler, verileri analiz ederek ve gelecekteki satışları, kârları ve büyümenin önündeki engelleri öngörerek şirketler için benzer bir rolü üstlenirler.


Şirketlerin bilgiyi daha iyi kullanmasına yardımcı olan Veri Bilimciler, 2030 yılına kadar istihdamda öngörülen yüzde 30’luk bir büyümenin odağında.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.