İBB’nin 3.5 milyon kişiye hizmet verecek metrosuna hükümetten onay çıkmadı

İstanbul’un bugüne dek hiçbir metro yatırımı yapılmamış batı kesimi için İBB tarafından proje ve finansı hazırlanan, 3.5 milyon kişiye hizmet verecek 18.4 km’lik Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap Metrosu, Cumhurbaşkanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan 1 yıldır imza bekliyor. Metro projesinin bu yıl da yatırım programına alınmaması tepkilere neden oldu.

metro

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, “Milyonlarca vatandaşın kullanacağı İncirli-Sefaköy-Beylikdüzü metrosunun yapımını kimse engelleyemeyecek. Projeler hazır, yatırımcılar hazır, finansmanı hazır. Ama bir imza eksik. NEDEN?” paylaşımı ile tepki gösterdiği proje onay süreci hakkında İstanbul Büyükşehir Belediyesi yazılı açıklama yaptı.

İBB tarafından proje ve finansı hazırlanan, şehrin batı yakasındaki 3,5 milyon kişiye hizmet verecek 18,4 km’lik Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap Metrosu’nun Cumhurbaşkanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan onay beklediği belirtilerek “6 raylı sistem hattıyla entegrasyon sağlayacak, metrobüs ve E-5 trafiğini rahatlatacak çok önemli proje, 1 yıla yakındır sadece imza bekliyor” denildi.


Proje revize edildi, finansman bulundu

İstanbul’un raylı sistem açısından bugüne kadar hiçbir yatırım yapılmamış batı kesimindeki ilk metro hattının güncelliğini yitirmiş proje çalışmalarına, 2019’da hızla başlandığı, metrobüs hattını ve E-5 trafiğini rahatlatacak metronun proje ve fizibilite çalışmalarının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nden (AYGM) gelen talep üzerine revize edildiği anlatıldı. Revize projenin Mart 2021’de yeniden bakanlığa gönderildiği, finansmanın da Mayıs 2021’de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile İBB arasında Yeşil Şehir Aksiyon Planı mutabakatı ile sağlanarak yatırım bütçesinin hazır hale getirildiği belirtildi.

imamoğlu metro

Cumhurbaşkanlığı ile görüşüldü

İBB yönetiminin, AYGM’den cevap gelmemesi nedeniyle Kasım 2021’de Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile görüşmelerde bulunduğu ancak Cumhurbaşkanlığı’nın AYGM onayı olmadan inceleme ve onay sürecinin başlatılamayacağı bilgisini verdiği aktarıldı. Bu nedenle, tüm proje ve fizibilite çalışmaları hazır olan Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap Metrosu’nun 15 Ocak’ta açıklanan kamu yatırım programına dahil edilemediği belirtildi.


Metro açılınca metrobüs ve E5 trafiğini rahatlatacak

Açıklamada yer alan bilgilere göre Beylikdüzü – Çobançeşme arasında doğrudan metrobüs aksını takip edecek 18,43 km ve 10 istasyonlu Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap Metrosu, bu akstaki metrobüs yolculuğu talebini önemli ölçüde azaltacak.

Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap

Hattın, İstanbul’un doğu – batı aksında önemli yolculuk talebini karşılayan Yenikapı-Atatürk Havalimanı Hafif Metro Hattı ile entegre olmasıyla da Tarihi Yarımada’dan Büyükçekmece ve Beylikdüzü’ne kadar raylı sistem ulaşımı sağlanacak. Böylece, E5 üzerindeki araç trafiği önemli ölçüde azalacak. Yine hattın Esenyurt-Saadetdere uzatmasıyla, Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey-Esenyurt Metrosu’na entegrasyon sağlanacak. Bu bölüm de TEM üzerindeki araç yolculuklarını hafifletecek.

İncirli-Sefaköy Metrosu talebine de hükümetten yanıt gelmedi


İBB, bu süreçte; önceki dönemde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredilen İncirli-Sefaköy Metrosu’nun yeniden belediyeye devri için de Ağustos ve Kasım 2020’de 2 defa Bakanlığa başvuruda bulundu. Bu talepte “İncirli-Sefaköy Raylı Sistem Hattı’nın Beylikdüzü’ne kadar uzatılarak tek hat olacak şekilde yapılması” belirtildi. Ancak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bu talebe de olumlu ya da olumsuz bir dönüş yapmadığı ifade edildi.

Vatandaş artık poğaça alırken bile hesap yapıyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.