İstanbul – İzmir arası taşımacılık maliyetinde ciddi artış!

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yapılan zamların ardından Kınalı’dan İzmir’e taşımacılık yapan 5’inci sınıf araçların ulaşım masrafının 3 bin 878 liradan 5 bin 168 liraya yükseldiğini açıkladı.

taşımacılık maliyeti

Köprü ve otoyol geçiş ücretleri ile akaryakıta yapılan zamlar sonrası taşımacılık sektörü isyan ediyor.

Güzergah üzerinde taşımacılık yapan bir TIR şoförünün 5 ayrı noktada ücret ödeyeceğini söyleyen CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım aynı yolculuğun geçen yıl 3 bin 878 liraya mal olduğunu belirtti.


İşte şoförlerin ödeyeceği yeni ücret:

Yalım, sürücülerin güzergâh boyunca 123 lira Kınalı-Fatih Otoyolu ücreti, 147 lira Yavuz Sultan Selim Köprüsü ücreti, 54 lira Kurnaköy-Mermerciler otoyolu ücreti, 585 lira Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti ve bin 456 lira İzmir Otoyolu ücreti ödeyeceğini kaydetti.

Toplam otoyol ve köprü geçiş masrafının 2 bin 367 lira olduğunu söyleyen Yalım araçların ayrıca 2 bin 801 liralık yakıt tüketeceğini hesapladıklarını duyurdu.

İstanbul’a bağlı Kınalı’dan İzmir’e giden 5’inci sınıf bir aracın yol ve yakıt masrafının toplam 5 bin 168 lira olduğu açıklandı.

Milletvekilleri TIR’la seyahat yapacak

Soruna dikkat çekmek isteyen CHP Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın ile Uşak Milletvekili Özkan Yalım, TIR’la aynı güzergahta seyahat edecek.


Cuma günü Selimpaşa Metro Dinlenme Tesislerinden başlayacak yolculuk İzmir’in Bornova ilçesindeki TIR parkında sona erecek.

Yalım, yaptığı açıklamada yanlış ekonomi politikalarının pek çok sektörü etkilediğini, taşımacılık sektörünün de olumsuz etkilendiğini belirterek, “Akaryakıt faturalarına üst üste yapılan zamlar, gıdadan eşyaya bir çok ürünü taşıyan kamyoncu ve TUR esnafının da yakıcı sorunu olmuştur. Tüm sektörlerde olduğu gibi taşımacılık sektöründe de bıçak kemiğe dayandı” diye konuştu.

“Sürücüler alternatif yollar arıyor”

Maliyetler nedeniyle sürücülerin alternatif yol arayışına girdiğini belirten Yalım, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan köprü ve otoyol ücretlerinin aşırı yükselerek fahiş fiyatlara ulaşması nedeniyle taşımacılık yapan araçlar alternatif yol arayışlarına girmektedirler.

Kınalı’dan hareket eden bir tır köprü ve otoyolları kullanmak yerine Ambarlı limanına yönelmekte ve oradan feribotla Bandırma’ya geçerek İzmir’e ulaşmaktadır. Bu yolu izleyen bir tır 500 TL civarında daha az masraf etmekte olmasına rağmen ulaşım süresi çok fazla uzamaktadır.


Bu şekilde köprü ve otoyol kullanmayan bir tır Kınalı-Ambarlı arası 44 km yol yaptıktan sonra Ambarlı Limanından Bandırma’ya feribot ile geçiş için 2021 yılında 980 TL ödüyor iken 2022 yılında 1.890 TL ödemektedir.”

Açılmamış otoyola 30 milyon araçlık geçiş ücreti ödendi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.