AFAD, Meteoroloji ve AKOM’dan peş peşe uyarılar: Türkiye’nin İzlanda alçak basınç sisteminin etkisi altına girmesiyle aşırı soğuk hava, yoğun kar yağışları, çığ tehlikesi ve zirai don bekleniyor.
İzlanda alçak basıncı uyarısı: Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın!
Meteoroloji, AFAD ve AKOM tarafından hazırlanan hava durumu tahmin raporlarına göre, bugün öğle saatlerinden sonra İstanbul’da kuvvetli sağanak yağışlar etkisini gösterecek. Akşam saatlerine doğru sıcaklıkların hissedilir derece düşmesi beklenirken kent genelinde kar yağışı bekleniyor. İstanbul’da kar yağışının 4-5 gün süreceği tahmin ediliyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bugün beklenen kar yağışı ile ilgili olarak tüm Valiliklerin uyarıldığını belirtti. AFAD, zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini duyurdu.
İzlanda kışı nedir?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM tarafından yapılan hava durumu uyarılarına göre İstanbul’un 21 Ocak Cuma gününden itibaren, İzlanda alçak basınç sisteminin etkisi altına girmesi bekleniyor. İzlanda alçak basınç sisteminin etkisiyle değişecek hava sıcaklıkları ve yağış türü uzmanlar tarafından İzlanda kışı olarak yorumlandı. İzlanda kışı olarak ifade edilen bu durum aslında bir basınç türü değişiminin yaşanması olarak özetlenebilir.
Bilindiği üzere havada bulunan gazların ağırlıklarına göre atmosfer üzerinde yaptığı baskı coğrafik olarak basınç olarak adlandırılıyor. Coğrafik hareketler içinde hava durumu üzerinde çok fazla etkili olan basınç, alçak basınç türleri ve yüksek basınç türleri olarak iki şekilde sınıflandırılıyor.
Alçak basınç türlerinden biri olan İzlanda basıncı ya da İzlanda siklonu olarak anılan bu basınç aslında her zaman etkili olan bir basınçtır ancak kış aylarında etkisi daha da artar böyle zamanlarda da rüzgar çok farklı yönlerden esmeye başlar.
İzlanda basıncı kış aylarında etkilidir. Türkiye’ye batı ve kuzeybatı yönlerinden giren izlanda basıncıyla birlikte sıcaklıklar düşer ve eğer bu basıncın etkisi kendisinden daha sıcak olan Akdeniz kesimine inerse nem yükselir.
Dinamik kökenli olan ve sürekli değişkenlik gösteren İzlanda basınç türü Karadeniz’de cephesel yağışlara Güneybatı kesimlerinde de ağır yağışlara neden olur. Rüzgarların sürekli yön değiştiriyor olması İzlanda Alçak Basıncı etkisinde havanın ılık ancak yağışlı olmasına neden olur.
AFAD da uyarı yaptı
AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada, Balkanlar üzerinden gelmesi beklenen soğuk ve yağışlı havanın bugünden itibaren batı kesimlerden başlayarak yurt genelinde etkili olmasının tahmin edildiği belirtildi.
Pazartesi gününden itibaren ise Türkiye’nin, Karadeniz üzerinden gelecek daha soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına gireceği belirtilerek, “Tüm yurtta kuvvetli, yer yer yoğun kar şeklinde yağışlara neden olacağı tahmin edilmektedir.
Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da perşembe gününe kadar zirai don tehlikesi bulunmamakta. Doğu kesimlerimizde kar örtüsü bulunan yüksek ve dik kesimlerde bu hafta beklenen kuvvetli ve yoğun kar yağışları ile birlikte çığ tehlikesi söz konusu.
Aşırı soğuk hava, yoğun kar yağışları, çığ tehlikesi ve zirai don için vatandaşlarımızın ve yetkililerin, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün güncel hava tahmin ve uyarı raporlarını takip etmesi önem taşımaktadır.
AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi, valilerimizin başkanlığında il afet ve acil durum yönetimi merkezleri ve ilgili kurum ve kuruluşlarımız, bu kapsamda tedbirlerini alarak gelişmeleri takip etmektedir” denildi.
“Zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalı”
Vatandaşların buzlanma ve don tehlikesi ile çığ tehlikesine karşı alabileceği önlemler ise şöyle sıralandı:
“Zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalı. Dışarı çıkmadan önce hava tahmin raporları takip edilmeli. Devam eden bir tedavi ihtiyacı bulunan vatandaşlarımız, durumlarını bağlı bulundukları illerdeki İl Sağlık Müdürlüğü ile sağlık kuruluşlarına bildirmeli. Çatılarda oluşan buz sarkıtlarından uzak durulmalı. Vücudu sıcak tutacak elbiseler tercih edilmeli. Kayarak düşme tehlikesine karşı yürürken eller cepte tutulmamalı. Küçük ve dengeli adımlarla yürünmeli. Tabanı kaygan olmayan ayakkabılar tercih edilmeli. Cep telefonları bataryası ve varsa mobil şarj ünitesinin şarjları dolu tutulmalı, radyo ve el feneri için yedek pil bulundurulmalı.”