Kamyoncu esnafı isyan etti: Gözünü açıyorsun zam, kapatıyorsun zam!

Kamyoncu esnafı, kurdaki artış ve bir yılda 3 katına çıkan akaryakıt zamları sonrası artan masraflara isyan etti: “Gözünü açıyorsun zam, kapıyorsun zam! Giderler ikiye, üçe katlandı ama hâlâ 3 yıl önceki nakliye fiyatlarıyla çalışıyoruz. Krediler olmasa yaşayamıyoruz!

Kamyoncu esnafı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’deki kamyoncu esnafı ile bir araya gelerek, kamyoncuların sıkıntı ve taleplerini dinledi.

İşverenlerin kendilerine tavrını da eleştiren kamyoncu esnafı “Altımızda 1-1,5 milyonluk araçlar var ama 25 kuruşluk değerimiz yok patronların gözünde! Araçlarımızı depo gibi kullanan işveren, ‘şoför giremez’ diye yazan fabrikalar bile var! Bizler önce insan yerine konmak istiyoruz” siteminde bulundu.


“En büyük sıkıntı mazot fiyatları!”

Çakırözer ise, partisinin nakliyeci esnafı için hazırladığı çalışmayı kamyoncularla paylaşarak, “En büyük sıkıntı mazot fiyatlarındaki olağanüstü artış. Bununla da sınırlı değil. İşin bir istikrara kavuşmamış olması, rekabetin aldıkları ücreti etkiliyor olması, köprülerden otoyollardan geçişlerde istenen fahiş fiyatlar var. Bunların ortak akılla çözülmesi lazım” dedi.

Nakliyecilerin, kamyoncuların Türkiye’de ekonominin lokomotif sektörü olduğuna vurgu yapan Çakırözer, “Kamyoncu esnafının alın teri sayesinde bu ülkenin ekonomisine 25 milyar dolarlık katkı sağlanıyor. O zaman kamyoncunun da kazanması lazım. Kamyoncu kazanırsa, Türkiye de kazanır. Nakliyeci esnafının sıkıntılarına dertlerine, hepimizin mutlaka kulak vermesi gerekir” diye konuştu.


“Giderler 3’e katlandı, kazancımız 3 yıldır aynı”

kamyoncular

Kamyoncu ve nakliyeci esnafı bir yılda 3 katına çıkan akaryakıt fiyatlarından dert yanarken, “3 ay önce 7 liraya aldığımız yakıt şimdi 13-14 lira. 2 bin 500 liraya aldığımız lastik olmuş 6 bin lira. Bunun yedek parçası, işçiliği var ama biz hala 3 yıl öncenin nakliye fiyatlarını alıyoruz. Emeklerimizin karşılığını alamıyoruz” dedi. Nakliye sektörüne bağlanan sermayenin, verilen emeğin karşılığının alınmasını istediklerini dile getiren kamyoncu esnaflarından Adnan Türkmen, “Maliyetlerimize göre gerekli gelirler sağlanarak sektör üyelerimizin rahatlamasını istiyoruz” çağrısında bulundu.

“Krediler olmazsa yaşayamayız”

Kamyoncuların kazandıkları ile geçinemediklerini ve banka kredileri ile yaşayabildiklerini söyleyen kamyoncu Fevzi Top ise, “Gözünü açıyorsun zam, kapıyorsun zam! Sonra da biz işveren ile fabrika müdürü ile karşı karşıya kalıyoruz. Giderler ikiye, üçe katlandı. Ama biz üç yıl önceki ücretlere çalışıyoruz. Krediler olmazsa yaşayamayız” dedi.

“25 kuruşluk değerimiz yok”

Kamyoncu esnafı, ekonomik sıkıntılarının yanı sıra işverenlerin kamyoncu esnafına duyarsızlığından da yakınarak, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:


“Fabrikaya yükünüzü götürdünüz fabrikada kuyruk var aracınızı üç gün indiremiyorsunuz! Araçlarımız depo gibi kullanılıyor. Bunun bir bedelinin olması lazım. Ama yok! Bir tırcının altında 1 milyonluk, 1,5 milyonluk araçlar var. Ama patronun gözünde 25 kuruşluk değerimiz yok!. ‘Şoför giremez’ diye yazan fabrikalar vardır, tuvalete dahi giremeziniz! Kapıda beklersiniz, bekçi ile muhatap olursunuz! Biz kamyoncular önce insan yerine konulmak istiyoruz.”

İstanbul – İzmir arası taşımacılık maliyetinde korkunç artış!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.