Muğla’da terk edilen maden sahalarına 22 bin zeytin ağacı dikildi

Muğla’da terk edilen maden sahalarına 22 bin zeytin ağacı dikildi: Kazanılan tarım alanı 35 futbol sahası büyüklüğünde!

maden sahalarına zeytin

Muğla’daki kimi maden sahaları ve döküm alanlarında bugün 22 bin 100 zeytin ağacından hasat yapılıyor. Yaklaşık 35 futbol sahası büyüklüğündeki alandan elde edilen zeytinyağı bölge halkı için en önemli geçim kaynaklarından biri olarak öne çıkıyor.

Muğla’nın Milas ilçesinde yerli linyit kömürü kullanarak elektrik üretmek amacıyla, sırasıyla 1987 ve 1995 yıllarında devreye alınan iki santralin döküm sahaları ve terkedilen kazı alanları yeşillendi. Bölgeye dikilen 22 bin 100 zeytin ağacından elde edilen zeytinyağlarının kalitesi de dikkat çekiyor.


Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Mesut Serhat Dinç “Çevreyle uyumlu, dost madenciliğin bir örneğini görüyorsunuz burada… Madeni kullandıktan sonra kapattığımız alanlarda ağaçlandırma çalışmaları yapıyoruz” diyerek bölgedeki süreci anlattı.

22 bini zeytin ağacı olmak üzere 420 bin ağaç

Dinç, her yıl binlerce ton kömür çıkarılan Milas havzasında madencilik faaliyetleri için kullanılan arazilerin kaderine terk edilmediğinin altını çizdi:

“Devletimiz, faaliyet tamamlanınca araziyi eski haline dönüştürmek adına buraya 7 bin 200 adet zeytin ağacı dikmiş. Biz de bu kıymetli devlet geleneğimizi sürdürmek adına terk edeceğimiz maden sahalarını eski formlarına ulaştırmak için ormanı alanı ise ormana, tarım alanı ise tarıma yeniden kazandırma sözümüzün arkasındayız. Sahalarımızda 22 bin 100’ü zeytin ağacı olmak üzere yaklaşık 420 bin ağaca sahip çıkıyoruz.”

1990’lı yılların başından bu yana linyit kömürü çıkarılan alanlar ve döküm sahalarına önce devlet tarafından ağaçlandırma yapıldı. Dikimi yapılan ağaçlar santral çevresindeki köylüler için büyük önem arz ediyor. Zeytin ağaçları hem bölgede ek istidam yaratılıyor hem de Milas zeytinyağının dünyada tanınmasına katkı sağlıyor.


Bölgeden yılda 40 ton zeytin toplanıyor. 8 ton kaliteli zeytin yağı çıkarılıyor. Proje madenin işletme süreci dolacak olan 2038’e kadar devam edecek.

Bedeli olmayan suyun KDV’si olur mu?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.