SAAS Tedarik Zinciri ve Lojistik Segmentini Nasıl İyileştirebilir?

SAAS’ın e-ticaret ve startup şirketlerden global ölçekte şirketlere kadar pek çok işletme tarafından talep görmesinin ana sebebi, şirketlerin ya da kişilerin başka bir şirkete “toplam sahip olma maliyetlerinin” bu teknoloji ile ciddi oranda azalmasıdır. SAAS sayesinde işletmeler, yazılım satın alma, periyodik güncelleme, periyodik bakım, ağ güvenliği ve donanım altyapısı satın alma, bakım gibi maliyetlere girmekten kurtuldular.

SAAS Tedarik Zinciri

Bulut tabanlı uygulamalar, küçük işletmelerden, çok uluslu global şirketlere kadar her işletmenin ilgi alanında. Sonuçta küçük büyük tüm işletmeler, yazılım, donanım, veri güvenliği gibi alanlarda maliyet avantajı sağlayan teknolojilere ilgi gösteriyor. Bir işletmenin bulut tabanlı çalışmaya başlamak için beklentileri ve amaçları birbirinden farklı olabilir. Bu aşamada her şirket, bulut hizmetlerini kıyaslamaya, avantaj, dezavantaj ve yakın gelecekte yaşanacak teknoloji değişimlerine adaptasyon kapasitelerini karşılaştırarak yatırım yapıyorlar. Google Workspace, Dropbox, Salesforce, Cisco SAAS kullanan başlıca işletmelerdir.

Hizmet olarak sunulan türler gün geçtikçe artsa da, genellikle karşılaştırılacak üç bulut hizmeti modeli vardır:

  • SaaS: Hizmet Olarak Yazılım 
  • PaaS: Hizmet Olarak Platform 
  • IaaS: Hizmet Olarak Altyapı

SaaS: Şirketler ve Yazılım Geliştiriciler İçin Avantajları

SaaS bulut tabanlı olması sebebiyle her yerdedir pek çok işletme, SAAS uygulamaları ile, şirket bilgisayarlarına yüklenmiş geleneksel yazılımları karşılaştırmakta. Bu noktada SaaS avantajları ve dezavantajlarını listelemek araştırma veya karar aşamasında olan işletmelere fikir verebilir. Neden SaaS kullanmalısınız, SaaS şirketinize ne katar? Yazılım geliştiricileri için SaaS, adım adım her aşamada uzaktan erişimi mümkün kılan, diğer bulut hizmetleri ile uyumlu, karlı bir ürün. 

SaaS Avantajlar

  • İnternete bağlı herhangi bir cihazdan sadece bir internet tarayıcısına ihtiyaç duyar, 7/24 çalışır.
  • Operasyonel yönetimi kolaydır. SaaS diğer geleneksel uygulamalar gibi kurulum, ekipman güncellemesi veya klasik lisans yönetimine ihtiyaç duymaz.
  • SaaS uygun maliyetlidir. Bir donanım satın almanız gerekmez. Web tabanlıdır, SaaS hizmeti sunan firmalar, kullandıkça öde gibi esnek ödeme yöntemleri sunar.
  • SaaS servisi değişen ihtiyaçları karşılamak için diğer bulut uygulamaları ile entegre olabilir, ihtiyaç seviyesi arttıkça buna uygun şekilde ölçeklendirilebilir.
  • Veri Depolama: SaaS servisi, rutin olarak işletme verilerinizi buluta kaydeder, verileriniz güvendedir, dilediğiniz an, dilediğiniz tarihteki verilere ulaşmak mümkündür. 
  • SaaS, veri raporlama ve istihbarat araçlarına erişim imkânı sunan analitik bir servisidir.
  • SaaS sağlayıcıları, güvenlik teknolojisine ve uzmanlığına büyük yatırım yapar.

Amazon ve Ebay SaaS Etkisi

E-ticaret, kesintisiz, 24 saat işleyen, özellikle global ölçekte satış yapan firmalar için, günün her saniyesi binlerce müşterinin alım, satım, ödeme, bilgi güncelleme, ürün arama gibi milyonlarca işlem gerçekleştirdiği siteler. Amazon ve Ebay’deki trafiği düşünün. Ebay’de SaaS kullanımının satıcılar tarafından gerçekleştiğini, Amazonda ise SaaS, IaaS ve PaaS’ın entegre kullanımını görüyoruz.

AWS amblemini pek çok kez görmüşsünüzdür. Amazon “Web Services Amazon ”’un yan kuruluşudur. AWS, başta Amazon olmak üzere pek çok şirkete, veri tabanı depolama, içerik teslimi gibi hizmetler sunan bir bulut hizmetleri platformudur. AWS bulut bilişim platform, yazılım (SaaS) altyapı (IaaS), ve platform (PaaS) tekliflerinin birleştirilmesi ile geliştirilmiştir. Ebay üzerinde SaaS kullanımının temel amacı analitik ve otomasyon ile gelişmiş reklamcılığı yönetmektir. Yani Ebay’in kendisi değil, Ebay üzerinde satış yapan birtakım mağazaların, ürünlerinin reklamı ve listelemelerinin artışı için SaaS hizmetlerinden faydalandığını görüyoruz. YunExpress ve ePacket gibi kuryeler benzer hizmetler sunar.

SAAS Tedarik Zinciri ve Lojistik Sektörüne Etkileri

saas nedir

Hizmet Olarak Yazılım (SaaS), kullanımı arttıkça tedarik zinciri yönetimi ve lojistik operasyonlarını daha verimli ve efektif bir dönüşüme soktu. SaaS, küresel şirketlerin oluşturduğu network yönetimi için, daha şeffaf süreçler ve daha düzenli, daha kontrollü bir tedarik zinciri yönetimi imkânı sunuyor.

  • Saas, birbirinden farklı aktörlerin entegre çalıştığı lojistik sektörü için entegrasyonu kolay ve düşük maliyetli çözümler sunuyor. 
  • Düşük başlangıç maliyetleri tedarik zincirine entegre küçük ölçekli şirketler için çok avantajlı.
  • Tedarik zinciri, küresel gelişmelere, pandemi, politik krizler, ekonomik istikrarsızlıklar gibi, ani küçülme ve sonrasında talep patlamalarına sebep olan inişli çıkışlı bir grafik sergiliyor. SaaS bu noktada, ani değişen müşteri taleplerini karşılamak için esnek ölçeklendirme imkânı sunuyor.

SaaS, “Hizmet Olarak Yazılım”, bulut uygulama hizmetleri olarak adlandırılan bulut pazarında, en çok tercih edilen bulut uygulaması olarak biliniyor. Google, Cisco, Amazon gibi şirketlerin tercih ettiği bir uygulamanın, sektör lideri olması çok normal. SaaS, üçüncü taraf bir satıcı tarafından yönetilen uygulamaları kullanıcılarına sunmak için interneti kullanır. 

SaaS bünyesindeki işletmeler, müşterilerine bir hizmet sunmak için bulut tabanlı yazılımla müşterilerine hizmet sunar. Bunun anlamı, SAAS bünyesindeki bir şirket bir ürünü kendi bünyesinde oluşturur ve bulut tabanlı hizmeti müşterileri adına barındırır. Ürünlerinin geliştirme, güncelleme faaliyetleri de bulut üzerinden yine tek bir merkezden gerçekleştirirler. SaaS bünyesindeki işletmeler, sınırsız bir küresel pazar erişimine sahiptir, kısaca internet erişimi olan her şirket dünyanın neresinde olursa olsun müşteriniz olabilir. SaaS uygulamaları genel olarak web tarayıcıları üzerinde çalışır. Bu sayede istemci tarafında indirme veya kurulum işlemleri gerektirmez.

SaaS Kurulum ve Diğer Hizmetler

Saas web tarayıcı üzerinden çalıştığı için IT ekibinin her bir bilgisayara uygulama indirmesi ve yüklemesi gerekmemektedir. SaaS hizmet sağlayıcıları, veri, ara katman yazılımı, ve depolama yönetimi gibi tüm teknik süreçleri ve karşılaşılabilecek muhtemel sorunları yöneterek müşterilerine uzaktan bakım ve destek hizmeti sunar.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.