Satılık ev fiyatları uçtu: Yıllık konut fiyat artışı raporu

Yıllık Konut Fiyat Artışı Raporu yayımlandı: İstanbul’da satılık ev fiyatları bir yılda yüzde 105, Ankara’da yüzde 82 ve İzmir ‘de yüzde 76.6 arttı.

satılık ev fiyatları

Satılık ev fiyatları uçtu: Yıllık konut fiyat artışı raporu

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibinden.com’un ilan verileriyle hazırlanan rapora göre, konut fiyatları son bir yılda İstanbul’da yüzde 105.6, Ankara’da yüzde 82.1 ve İzmir’de yüzde 76.6 oranında arttı.


BETAM‘ın hazırladığı “Sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü” 2022 Ocak ayı raporu yayınlandı. Rapora göre satış fiyatlarındaki artış hızı ile reel konut fiyatlarındaki artış hızı 2021 Aralık ayında da devam ederken, satılık konut arzı ve talebi düşüyor.

Satılık konut cari fiyatlarındaki yıllık artış oranının üç büyük ilde yükseldiği görülüyor.

• Satılık konut cari fiyatındaki yıllık artış oranı İstanbul ‘da yüzde 105.6, Ankara’da yüzde 82.1 ve İzmir ‘de yüzde 76.6 olarak dikkat çekti.

• Satılık konut metrekare ortalama fiyatları İstanbul’da 9.642 TL’ye, Ankara’da 4.400 TL’ye ve İzmir’de 7.567 TL’ye yükseldi. İlan satış fiyatları aralıkta da geçen yılın aynı ayına göre bütün büyükşehirlerde arttı.

Satılık konut ilan metrekare fiyatı 6.726 TL’ye ulaştı

• Reel (enflasyondan arındırılmış) konut satış fiyatlarındaki artış oranı aralıkta yüzde 40.4’e yükselerek raporda incelenen dönemdeki en yüksek seviyesine ulaştı.


• Ülke genelinde hesaplanan satılık konut cari fiyatlarındaki (ilan fiyatı) yıllık artış oranı, geçen aya göre 32 puan artarak yüzde 91 oldu. Böylece, geçen yılın aynı döneminde 3.521 TL olan Türkiye geneli ortalama satılık konut ilan metrekare fiyatı 6.726 TL’ye ulaştı.

satılık konut
Kaynak: BETAM & Sahibinden.com

BETAM raporu:

Konut piyasasındaki canlılığın bir göstergesi olarak izlediğimiz, satılan konutların satılık ilan sayısına oranı önceki aya göre gerek ülke genelinde, İstanbul’da ve Ankara’da düşmüştür. Bu düşüşün satılık konut talebindeki düşüşten kaynaklandığı görülmektedir.

Konut piyasasındaki canlılığı ölçen bir diğer gösterge olan kapatılan ilan yaşı geçen aya göre hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde kısalmıştır. Kapatılan ilan yaşı ülke genelinde 61,7 gün, İstanbul’da 58,8 gün, Ankara’da 46,7 gün ve İzmir’de 71,2 gün olmuştur.

konut reel fiyat

Büyükşehirlerde konut satış fiyatları artışlarında farklılık

Satılık konut metrekare fiyatlarında en hızlı artışın görüldüğü iller:

  • Mersin (yüzde 120,7)
  • Diyarbakır (yüzde 110,1)
  • Aydın (yüzde 108,3)
  • Şanlıurfa (yüzde 107,9)
  • Antalya (yüzde 106,3)

En düşük artış oranının hesaplandığı iller ise Ordu (yüzde 67,1), Manisa (yüzde 66,4), Erzurum (yüzde 61,4), Van (yüzde 60,3) ve Malatya (yüzde 59,4) oldu.

Satılık ev sayısının toplam satılık ilan sayısına oranındaki aylık değişimleri inceleyen detaylı analiz hem satılık ilan sayısının (satılık konut arzı) hem de satılan konut sayısının (satılık konut talebi) geçen aya göre düştüğünü göstermektedir.


Nitekim, satılık konut arzında geçtiğimiz iki aydaki düşüş hızlanarak devam etmiş, satılık konut talebi ise dört ay sonra ilk kez azalmıştır. Önceki aya göre, satılık ilan sayısı yüzde 7,8 (746 binden 688 bine), satılan konut sayısı ise yüzde 12,7 (99 binden 87 bine) düşmüştür. Bu veriler canlılık endeksindeki düşüşün esas olarak satılık konut talebindeki düşüşten kaynaklandığını göstermektedir.

Ekonomist Mahfi Eğilmez: Faiz yüzde 14’e indirilmeseydi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.