Seçim anketi: Erdoğan’ın oy oranında kritik düşüş!

Yöneylem Araştırma’nın son seçim anketi sonuçlarına göre Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nın 6 puan önünde. Erdoğan’a oy veririm diyenlerin oranı yüzde 32,7’ye düştü. Halkın yüzde 61’i “Ülke kötü yönetiliyor” diyor. Yeni ekonomik modelinin işe yaramayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 73 oldu.

seçim anketi

Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi tarafından Aralık ayında gerçekleştirilen seçim anketi kamuoyu araştırması sonuçlarına göre, AKP ve MHP tabanındaki erime devam etti. Araştırmaya göre, Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nın yüzde 6 puan önünde yer aldı. ‘Kararsız’ olduğunu ve hangi aday ile partiye oy vereceğine henüz karar vermediğini ifade edenlerin yüzde 42’si ise 2018’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a oy verdiğini bildirdi.

Seçim anketi: Partilerin oy oranları

Kararsızlar dağıtılmadan:

Yöneylem Sosyal Araştırma’nın, 26 bölgede, 230 noktada 2 bin 2 panelistle aralık ayında gerçekleştirdiği kamuoyu yoklamasına göre, “Bu pazar milletvekili seçimi yapılacak olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna verilen yanıtlar şöyle:


yöneylem anket

  • AKP – yüzde 26,9
  • CHP – yüzde 26,3
  • İYİ Parti – yüzde 10,4
  • HDP – yüzde 8,2
  • MHP – yüzde 4,7
  • DEVA – yüzde 1,4
  • Saadet – yüzde 0,8
  • Gelecek Partisi – yüzde 0,3

Kararsızlar dağıtıldığında:

seçim anketi

Ankete katılanların yüzde 10,4’ü kararsız olduğunu söylerken yüzde 7,1’i ise oy kullanmayacağını ifade etti. Aralık ayı itibariyle Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nın 6 puan önünde yer aldı. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan önce Millet İttifakı yüzde 40,8, Cumhur İttifakı yüzde 34,8 oy oranına ulaşabildi.

Yapılan araştırmaya göre, Parlamenter sisteme dönülmesini isteyenlerin oranı yüzde 62, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile devam etmek isteyenlerin oranı yüzde 30,5 olarak ölçüldü.

Seçim anketi: Erdoğan’ın oy potansiyeli

erdoğan oy potansiyeli

“İmamoğlu, Erdoan’a karşı 17 puan üstünlük sağlıyor”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kime oy verecekleri sorusuna ise seçim anketine katılanların yüzde 37’si Erdoğan, yüzde 41’i Ekrem İmamoğlu, yüzde 10’u eğer “aday olursa Selahattin Demirtaş” dedi. İkinci turda muhalefet adayına, Erdoğan karşısında oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 49, Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 35 olarak ölçüldü.

Erken seçim isteyenlerin oranı ise yüzde 55, erken seçimi gereksiz bulanların oranı yüzde 41 oldu. Öte yandan olası bir cumhurbaşkanlığı seçimi 2 turunda, Ekrem İmamoğlu, Erdoğan’a 17 puan üstünlük sağlamaktadır.

Erdoğan’ın oylarındaki değişim trendi

erdoğan oy değişimi

Erken seçim talebi

Kamuoyu yoklamasında, seçmenlere erken seçim isteyip, istemedikleri de soruldu. Erken seçim isteyenlerin oranı yüzde 55, erken seçimi gereksiz bulanların oranı ise yüzde 41’de kaldı. Yüzde 4’lük kesim ise tercih belirtmedi.

Ankete katılanlara, ülkenin en acil çözüm bekleyen sorunu da soruldu. Bu soruya açık arayla ekonomik kriz yanıtı verildi. İşsizlik, hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, ücretlerin yetersizliği, dile getirilen sorunlar arasında sıralandı. Bu sorunları, tüm parti seçmenleri dile getirdi.

Seçmen: Geçen yıla göre daha kötü, önümüzdeki yıl daha da kötüye gidecek 

Araştırmaya katılan seçmenlerin yüzde 74’ü Türkiye’nin geçen yıla göre daha kötü bir durumda olduğunu bildirdi. Seçmenlerin yüzde 58’i ülkenin önümüzdeki yıl içinde daha da kötüye gideceğini ifade etti. Gelecek yılın daha iyi olacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 21’de kaldı.

Ankete katılan seçmenlerin yüzde 51,2’si geçen ay ödeyemediği bir faturası ya da karşılayamadığı bir zorunlu ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Her 100 seçmenden 60’ı kendisinin ve ailesinin gelir durumunun geçen yıla göre daha kötü olduğunu ifade etti. Kendisinin ve ailesinin gelir durumunun geçen yıla göre daha iyi olduğunu söyleyenlerin oranı sadece yüzde 10 olarak ölçüldü.

Ankete katılanlara, “Parlamenter sisteme dönülmesini istiyor musunuz” sorusu da yöneltildi. Parlamenter sisteme dönülmesini isteyenlerin oranı yüzde 62, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile devam etmek isteyenlerin oranı yüzde 30,5 olarak ölçüldü.


Ankete göre, seçmenlerin yüzde 17,5’i Türk Lirası’nın rekor değer kaybına uğradığı dönemde yüksek fiyattan döviz aldığını kaydetti. İlgili kesime bu dönemde döviz aldığı için ekonomik bir kayba uğrayıp uğramadığı sorulduğunda ise zarara uğrayanların oranı yüzde 75,5 olarak ifade edildi.

Yeni modele güven yok

“Sizce iktidarın yürürlüğe koyduğu yeni ekonomik model ve son düzenlemeler vatandaşların yaşadığı ekonomik sıkıntıları gidermek için yeterli olacak mıdır?” şeklinde soruya, 73,2’lik kesim yeni ekonomi politikalarının sorunları çözmeye yeteceğini düşünmediğini ifade etti. Yeni ekonomik modelin sorunları çözeceğini düşünenlerin oranı yüzde 20,2 olarak ölçüldü.

yeni ekonomi modeli

İBB’ye yönelik İçişleri Bakanlığı soruşturması da ankette kendisine yer buldu. İktidarın esas amacının İBB yönetimini yeniden ele geçirmek olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 34,5, bunun İmamoğlu’nu yıpratmaya yönelik bir hamle olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 28,2 olarak ölçüldü.

“Bu Pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” diye sorulduğunda “kararsızım” diyenlere hangi partiye kendilerini yakın hissettiklerini söylemeleri istendiğinde, yüzde 18,8’i AKP, yüzde 18,9’u CHP, yüzde 1,2’si HDP, yüzde 6,5’i MHP, yüzde 8,2’si İYİ Parti yanıtını verdi.

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı Seçimi‘ndeki tercihlere bakıldığında da kararsız olanların yüzde 42,1’i Recep Tayyip Erdoğan’a, yüzde 18,3’ü Muharrem İnce’ye oy verdiğini, geri kalanlar ise oy kullanmadığını ifade etti.

Seçim anketi: “Kötü yönetimin nedeni Erdoğan”

Anketin diğer çarpıcı sonuçları şöyle:

• Ankete katılan seçmenlerin yüzde 61’i “Türkiye kötü yönetiliyor”, yüzde 25’i “iyi yönetiliyor” dedi. Kötü yönetim Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilendirildi.

• Erdoğan’a önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde “asla oy vermem” diyenler, yüzde 56,4 seviyesinde ölçüldü.

• Yurttaşların yüzde 66,8’i hukuk devletinin işleyişinden memnun olmadığını dile getirdi. Hukuk devletinin işleyişinden hiç memnun olmayanların oranı yüzde 52,6’ya çıkmış durumda. Buna karşılık “çok memnunum” diyenlerin oranı sadece yüzde 5,3.


• Seçmenlerin yüzde 64,9’u demokrasinin işleyişinden memnun olmadığını kaydetti. Bu oran Nisan ayında yüzde 56 olarak belirlenmişti. Seçmenlerin yüzde 48,2’si görüşünü “demokrasinin işleyişinden hiç memnun değilim” şeklinde ifade etti. Buna karşılık çok memnunum diyenlerin oranı yüzde 8,3.

Erdoğan’ın görev onayı anketi: 7 Haziran’dan sonra en düşük seviyede!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.