TL’nin reel değerinde yeni tarihi dip!

Merkez Bankası, TL’nin reel değerini gösteren reel efektif döviz kuru verilerini açıkladı. Buna göre Türk Lirası 1994 yılına kadar giden serinin en düşük seviyesine geriledi.

tl reel efektif

Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasının reel değerini gösteren ‘reel efektif döviz kuru’ verilerini açıkladı.

Buna göre, kasımda 54,3 endeks değerini alan TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru, aralıkta yeni dip seviyeyi görerek 47,82 seviyesine geriledi.


Böylece reel efektif döviz kuru 1994’e kadar giden veri setinde en düşük seviyeye gerilemiş oldu.

Kur krizi yaşanan 2018 yılında bile bu endeks değeri, eylülde 62,46 seviyesine kadar gerilemişti. 1994 yılındaki krizde de görülen en düşük seviye 67,28 olmuştu.

Kasım ayını 13,47 ile kapatan dolar/TL, 20 Aralık’ta 18,36 ile tarihi zirvesine ulaşmış, daha sonra Merkez Bankası’nın örtülü müdahaleleri ve kur korumalı mevduat uygulamasıyla yılı 13,35 seviyelerinde kapatmıştı.

Reel efektif döviz kuru nedir?

Reel efektif döviz kuru endeksleri Türkiye’nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor.


Denklemde reel efektif kurun azalışı, TL’nin reel olarak değer kaybettiğini, yani Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının düştüğünü gösteriyor.

Endeksteki değişim TCMB’nin TL’deki değer değişimlerinin enflasyona yansımasına verebileceği tepkiler açısından yakından takip ediliyor.

reel efektif döviz kuru

Doğruluk Payı‘nın paylaştığı bilgiye göre; 2010’dan sonra yıllık bazda düşüşe geçmeye başlayan bu endeks, 2012 yılından bu yana neredeyse her yıl ortalama olarak düşüş gösterdi. 2015 ve 2016 yıllarında yıllık ortalama 100,4 seviyesinde olan reel efektif döviz kuru 2020 yılında 67,4’e kadar geriledi.

TÜFE bazlı reel efektif döviz kurunun 2021’in ilk 3 ayındaki ortalaması ise 67. Bu 3 aylık ortalama da 1994’ten bu yana görülen en düşük TÜFE bazlı yıllık reel efektif döviz kuru ortalaması.


Her ne kadar grafikte yer alan veriler revize edilmiş ve en son yayınlanmış güncel veriler ile uyuşmasa da son yıllardaki ortalama reel efektif döviz kuru yani TL’nin reel değeri, 2001 yılından da daha düşük seviyede.

İhracatçılara döviz gelirlerinin yüzde 25’ini Merkez Bankası’na satma zorunluluğu getirildi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.