Türkiye, yeni yılın ilk günü zam yağmuruna tutuldu! 2021’de zaten katlanılamaz hale gelen hayat pahalılığından şikayetçi vatandaş, 2022’nin ilk gününe üst üste gelen zam haberleriyle uyandı.
İşte yeni yılın ilk günü kesinleşen 2022 zam tablosu:
Elektriğe yüzde 127’ye varan zamlar!
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, “1 Ocak 2022 tarihinden itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kWhe kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1,37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin 150 kWhın üstündeki kısmı için ise 2,06 TL/ kWh olarak uygulanacaktır” açıklamasında bulundu.
Bu açıklama elektriğe konutlarda 150 kWh’ın altında kalan tüketim için yüzde 52, üzerindeki tüketim içinse yüzde 127 zam anlamına geliyor.
Doğalgaza zam
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) internet sitesinde 2022 yılı Ocak ayı doğalgaz toptan satış fiyat tarifesiyle ilgili açıklama yayımlandı.
Açıklamaya göre, konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 25 zam yapıldı.
Büyük sanayi ve ticari kuruluşlara sağlanan doğalgaza yüzde 50 zam yapıldı.
Benzin, motorin ve LPG’ye zam
2021 boyunca devam eden akaryakıt fiyatlarına zam yağmuru sürüyor. 1 Ocak itibariyle benzin, motorin ve LPG’ye yeni zamlar geldi.
Motorine 1 lira 29 kuruş, benzine 61 kuruş, LPG’ye 78 kuruş zam geldi.
Boğaz köprülerinde artık çift taraflı tarife!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul’da 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak köprü ve Avrasya Tüneli ücretlerini açıkladı.
Açıklamada, “Boğaz Köprülerinde tek yön otomobil geçiş ücreti 8,25 TL olarak belirlenmiştir” denildi.
Geçtiğimiz yıl köprü geçiş ücreti yüzde 26 zamlanmış ve 13,25 liraya yükseltilmişti.
2022 yılı itibariyle geçiş ücreti tek yön değil çift yönlü olacak ve araç sahipleri toplam 16,50 lira ödeyecek.
Avrasya Tüneli’ne yüzde 15 zam
Bakanlık açıklamasında, “Avrasya Tüneli’nde ise otomobil geçiş ücreti 05:00 24:00 saatleri arasında tek yönde 53 TL, 00:00 – 05:00 saatleri arasında yüzde 50 indirimli olarak 26,50 TL olarak belirlenmiştir” ifadesi yer aldı.
Yeni yılın ilk günü, Avrasya Tüneli geçiş ücreti otomobiller için 46 TL’den 53 TL’ye yükseltildi. Böylece yüzde 15 seviyesinde zam yansımış oldu.
Pasaport, ehliyet, harç ve cezalara zam
1 Ocak itibariyle pasaport, ehliyet, harç ücretleri ve ödenecek trafik cezaları da zamlandı.
Tüm bu kalemlerde uygulanacak zam yüzde 36.20 olarak açıklandı.
1 Ocak’tan itibaren süresi 6 ay olan pasaport için 339 lira, 3 yıldan fazla süreli olanlar için 1477 lira ödenecek.
820 lira olan B sınıfı ehliyet harcı 2022’de bin 116 liraya yükselecek.
MTV’ye yüzde 25 zam
Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) yeniden değerleme oranını yüzde 25 olarak belirleyen Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.
Bu karara göre ocak ayı itibariyle ödenecek MTV yüzde 25 olarak zamlanmış oldu.
Zorunlu trafik sigortasında zam oranları belli oldu
Akaryakıt zamlarıyla boğuşan milyonlarca araç sahibine bir kötü haberde zorunlu trafik sigortasından geldi.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkındaki Yönetmeliği’ni değiştirdi.
Resmi Gazete’nin 31 Aralık 2021 tarihli mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikle, 1 Şubat 2022’den itibaren zorunlu trafik sigortası tarifelerinde yüzde 20’ye kadar zam yapılabilecek. Azami prim tutarları, 2022 yılı Şubat ayından itibaren aylık yüzde 1,5 (bir önceki ayın azami prim tutarları üzerinden) olarak arttırılacak. Bu oran daha önce yüzde 1.25’ti.
Trafik sigorta poliçesinin iptali durumunda ise, sigorta şirketine tahakkuk eden primin 40 TL’den az olamayacağı, bu primin 32 lirasının acente komisyonu olarak tahakkuk ettirileceği hüküm altına alındı.
Ayrıca, yönetmeliğe eklenen bir ek madde ile SEDDK’nın araçların yakıt cinsine ve emisyon değerlerine göre prim indirim ve artırım oranlarına ek olarak yüzde 10’a kadar indirim veya artırım uygulamaları getirebileceği karara bağlandı.
Tavan fiyat uygulaması
2017 yılından itibaren trafik sigortasında azami fiyat (tavan fiyat) uygulamasına geçildi ve il il, hem araç gruplarına hem de sürücülerin hasar geçmişine göre sigorta primlerini Hazine ve Maliye Bakanlığı belirlemeye başladı.
Sigortacılar, kamunun belirlediği fiyatın üzerine çıkamıyor ama isterlerse altına inebiliyorlar. Sigorta şirketlerinin trafik sigortasına uygulayacakları fiyat artışlarını da Hazine ve Maliye Bakanlığı belirliyor.