ABD, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği’nin Ukrayna’ya yönelik işgale başlayan Rusya’ya yaptırımları netleşti. Rus bankalarının varlıklarının dondurulması; dolar üzerinden euro, sterlin ve yen ile ticaret yapma yeteneğinin kısıtlanması en büyük ekonomik yaptırımlar olarak dikkat çekiyor.
ABD, İngiltere ve AB’den Rusya’ya yaptırımlar neler?
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatına en sert yaptırımlar Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’den geldi. ABD Başkanı Joe Biden, Putin’i işaret ederek “Şimdi kendisi ve ülkesi sonuçlarına katlanacak” dedi ve yaptırım eylem planlarını açıkladı.
Biden, “Rus ekonomisine hem şimdi hem zaman içinde yaptırımların etki edeceğini düşünüyoruz. Uzun süre etkisi olacak şekilde yaptırımları tasarladık. Bunu açıkça söylemek istiyorum. Aylardır bir koalisyon ortaya koyuyoruz.” Ifadelerini kullandı.
“Dünyanın yüzde 50’sini temsil eden bir gruptan bahsediyoruz”
Dünyanın yüzde 50’sini temsil eden bir gruptan bahsediyoruz. AB’ye üye devletler, BAE, Japonya. Rusya’nın dolar üzerinden euro, pound ve yen üzerinden ticaret yapma yeteneğini kısıtlayacağız. Rusya ordusunun finansmanını kısıtlayacağız.
ABD’nin Rusya’ya yaptırımlar:
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’ya karşı uygulanacak yaptırımlara ilişkin olarak, “Amerika’daki Rus bankalarının varlıkları dondurulacaktır. Rusya’nın dolar üzerinden euro, pound ve yen üzerinden ticaret yapma yeteneğini kısıtlayacağız. Rusya’nın yüksek teknoloji ihracatını yarı yarıya kesme kararını verdik.” dedi
Biden, düzenlenen basın toplantısında Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyonun ardından, ABD ve müttefiklerinin Rusya’ya uygulayacağı yeni yaptırımları duyurdu.
Biden’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“175 bin asker Ukrayna sınırına yığıldı. Putin her türlü iyi niyetli çabayı reddetti. Uluslararası hukukun ihlal edildiğini gördük.
‘Ukrayna kimyasal silahlar kullanacakmış, soykırıma hazırlanıyormuş’ gibi iddialar gördük. Burada iki yeni bağımsız cumhuriyet egemen Ukrayna topraklarda Rusya tarafından tanındı.
“Putin sonuçlarına katlanacak”
Putin bir savaş ilan etti. Ukrayna’daki tarihi kentlere füzeler düşmeye başladı. Tankların ilerlediğini gördük. Biz şeffaf şekilde Rusya’nın planlarını paylaştık. Putin saldırgan kişidir burada. Savaşı tercih etmiştir. Şimdi kendisi ve ülkesi sonuçlarına katlanacak.
Rus ekonomisine hem şimdi hem zaman içinde yaptırımların etki edeceğini düşünüyoruz. Uzun süre etkisi olacak şekilde yaptırımları tasarladık. Bunu açıkça söylemek istiyorum. Aylardır bir koalisyon ortaya koyuyoruz.
Dünyanın yüzde 50’sini temsil eden bir gruptan bahsediyoruz. AB’ye üye devletler, BAE, Japonya. Rusya’nın dolar üzerinden euro, pound ve yen üzerinden ticaret yapma yeteneğini kısıtlayacağız. Rusya ordusunun finansmanını kısıtlayacağız.
“ABD’deki Rus banka varlıkları donduruldu”
21. yüzyılda yüksek teknoloji ve ekonominin bir parçası olmasını engellemek için çalışacağız. Ruble tarihinin en düşük seviyesini gördü, Rusya Borsası çakıldı. Bu çerçevede Rus bankalarına yaptırımda bulunuyoruz.
Amerika’daki Rus bankalarının varlıkları dondurulacaktır. Rusya’nın, ikinci büyük bankası dâhil, 250 milyar dolar varlığı bulunmakta. Rus elitlerinin, oligarkların listesine, aile üyelerinin listesine yenilerini ekledik. Yaptırımlara onlar da tabi olacak. Bunlar Putin’den nemalanan kesimler. Yaptırımlar önümüzdeki günlerde devam edecek.
Birleşik Krallık’tan Rusya yaptırımları:
Britanya Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna’yı işgal eden Rusya’ya uygulanacak ‘en ağır’ yaptırımları duyurdu.
Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a askeri harekat başlatmış, Ukrayna’nın bazı kentlerine füze saldırıları ve çıkarmalar başlamıştı.
Britanya Parlamentosu’nun alt kanadı olan Avam Kamarası’nda konuşan Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ‘kanlı bir saldırgan’ olarak niteleyerek Rusya’ya yönelik son yaptırımların ana hatlarını verdi.
Buna göre İngiltere’nin Rusya’ya yaptırımları şöyle:
- Tüm büyük Rus bankalarının varlıkları dondurulacak ve Britanya finansal sisteminden çıkarılacak. Bu karar, bankaların Britanya üzerinden sterline ve takas ödemelerine erişmelerini engelleyecek.
- Mevzuat, büyük Rus şirketlerinin ve devletin Britanya pazarlarında finansman sağlamasını veya borç para almasını engelleyecek.
- Varlık dondurmalarına 100 yeni kişi veya kuruluş daha eklenecek.
- Rusya’nın en büyük havayolu Aeroflot’un Britanya’ya inişi yasaklanacak.
- Askeri amaçlarla kullanılabilecek şeyleri kapsayacak şekilde çift kullanımlı ihracat lisansları askıya alınacak.
- Britanya birkaç gün içinde Rusya’dan yüksek teknoloji ürünleri ve petrol rafinerisi ekipmanı ihracatını durduracak.
- Rusların, Britanya banka hesaplarındaki mevduata bir sınır getirilecek.
- Johnson, Rusya’yı Swift ödemelerinden çıkarma potansiyeli olduğunu ve ‘her şeyin göze alınır olduğunu’ söyledi.
- Benzer mali yaptırımlar, Ukrayna’ya yönelik saldırıdaki rolü nedeniyle Belarus’a da uygulanacak.
Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yaptırımları:
AB temsilcileri, Brüksel’de düzenledikleri toplantıda Rusya’ya yönelik ilk yaptırım paketini onayladı. Yaptırım listesinde 351 Duma üyesi ile bankalar dahil olmak üzere 27 kişi ve kuruluşun yer aldığı belirtiliyor.
Reuters’ın haberine göre AB’den bir diplomat, yaptırımların AB devletlerinin dışişleri bakanları tarafından resmen onaylanarak hemen yürürlüğe gireceğini söyledi.
Putin yaptırım listesinde yok
AB, Rusya’ya yeni yaptırımları onaylarken yaptırım listesinde yer alan isimler genelde siyasetçiler, devlet yetkilileri ve diğer görevliler oldu. Öte yandan Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı gruplarla ticaretini de engellemek için bazı yaptırımlar uygulanacağı açıklandı.
Luhansk ve Donetsk’teki ayrılıkçı güçlerin bağımsızlığını onaylayan Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’nın tüm üyeleri yaptırım listesine alındı. Bu isimlerin AB ülkelerindeki mal varlıklarının dondurulmasına ve seyahat yasağı uygulanmasına karar verildi.
Doğu Ukrayna’daki ayrılıkçıların finansmanıyla ilişkili bankalar da yaptırımlara tabi olacak ve AB ile Ukrayna arasındaki serbest ticaret anlaşmasından çıkarılacak.
AB’den ek yaptırımlar
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunan Rusya’ya karşı finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı ile vize politikası gibi çeşitli alanlarda uygulanacak yeni yaptırımları belirledi.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Bu yaptırımlar, Rusya’nın borçlanma maliyetlerini artıracak, enflasyonu yükseltecek ve Rusya sanayisinin temelini yıpratacak.” ifadesini kullandı.
Rus seçkinlerin Avrupa’daki güvenli limanlarda paralarını saklayamayacaklarını vurgulayan von der Leyen, bu kişilerin mevduatlarını da kontrol altına alacaklarını anlattı.
“Petrolü vuracak”
Rusya’nın yıllık 24 milyar avroluk petrol ihracatı gerçekleştirdiğini anımsatan von der Leyen, “İhracat yasağımız, Rusya’nın petrol rafinerilerini yenilemesini imkansız hale getirerek petrolü vuracak” diye konuştu.
von der Leyen, Avrupa’dan Rusya’ya petrolün rafine edilmesi için gerekli ekipmanların gönderilmesinin yasaklanacağını belirtti.
Rusya’nın ulaşım sektörüne yönelik yatırımlar da uygulayacaklarını ifade eden von der Leyen, Rusya’nın mevcut ticari uçak filosunun dörtte üçünün AB, ABD ve Kanada’da inşa edildiğini hatırlattı.
von der Leyen, “Rus hava yollarına bütün uçak yedek parça ve ekipman satışını yasaklıyoruz” dedi.
Rusya’nın ihtiyaç duyduğu çip gibi önemli teknolojilere erişimi de sınırlandırdıklarını söyleyen von der Leyen, Rus diplomat ve iş insanlarına vize uygulamasının da değişeceğini, bu kişilerin AB ülkelerine ayrıcalıklı erişime sahip olmayacağını ifade etti.
Von der Leyen, önlemlerin ABD, İngiltere, Kanada, Norveç, Güney Kore, Japonya ve Avustralya gibi ortaklar ve müttefiklere yakın biçimde koordine edildiğini sözlerine ekledi.