AKP usulsüz bursları böyle savundu: Üçü de başörtülü

İBB Meclisi’nde, AKP’nin belediyeyi yönettiği dönemde AKP Kadın Kolları Başkanı Rabia Kalender, AKP Milletvekilleri Fatma Betül Sayan Kaya ve Ravza Kavakcı’ya verilen burslar gündeme geldi. AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz partisini böyle savundu: “Üçü de başörtülü. CHP’nin başörtüsüne karşı uzun yıllardır devam eden hazımsızlığının bir göstergesidir bu.”

akp burs başörtülü

İBB Meclisi’nin şubat ayı oturumlarının ilk birleşimi Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında gerçekleştirildi.

Oturumda siyasi parti grup başkanvekilleri gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre, CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, İBB’den önceki dönemde AKP Kadın Kolları Başkanı Rabia Kalender, AKP Milletvekilleri Fatma Betül Sayan Kaya ve Ravza Kavakcı’ya verilen milyonluk burslarla ilgili AKP grubundan açıklama beklediklerini de söyledi.


Subaşı “34 kişiye 62 milyon lira burs verilmiş. Biz bursu 52 bin öğrenciye dağıtıyoruz şimdi. Burslarla ilgili niye konuşma yapmıyorsunuz, bekliyoruz. Bir de hanımefendi (Ravza Kavakcı) diyor ki ‘kimse bana haram yedi diyemez’. Valla onu biz söylemiyoruz. O hesabı başka yerde vereceksin. Biz sana ‘TC mahkemelerinde hesap vereceksin’ diyoruz. Allah’ın hesabı başka bizim hukuki hesabımız başka. İşin dini tarafı ayrı. Çekinmeden ‘bana haram yedi diyemezsiniz’ diyor. Toplumla dalga geçer gibi…” dedi.

Konuyu başörtüsüne bağladı

Bunun üzerine söz alan AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz burslarla ilgili garip bir savunma yaptı. Türkyılmaz “CHP grubu; İstanbul’un 10’larca 100’lerce meselesi varken 15 yıl önce 3 öğrenciye verilen bursu gündem ederek gündemi meşgul ediyor. Haksız, mesnetsiz ithamlarda bulundular” dedi. 2008 yılında İBB’nin çalışanlarına duyuru yaparak kriterleri taşıyan 39 kişiye burs verdiğini, bursların usulüne uygun olduğunu öne sürdü. Ardından Türkyılmaz şu açıklamayı yaptı:

“Son bir şey söyleyip sözlerimi bitireceğim. Ravza Hanım, 1999 seçimlerinde başörtülü bir milletvekili olarak seçilmiş, meclisten CHP ve ortaklarının zihniyeti sebebiyle başörtülü olduğu için çıkarılmış Merve Kavakcı’nın kardeşi. Bugün sözü edilen hanımlar; Fatma Betül hanım, Ravza hanım ve Rabia hanımın ortak bir özelliği var. Üçü de başörtülü. CHP’nin başörtüsüne karşı uzun yıllardır devam eden hazımsızlığının bir göstergesidir bu. Onlar için makbul bir vatandaş ve makbul bir başörtülü hanımefendinin çalışacağı pozisyonlar milletvekilliği olamaz, bakan olamaz. Hanımefendilerin yüzde 60-70’inin başörtülü olduğu bir ülkede bir tane başörtülü milletvekiliniz yok. 15 yıl öncesine ait bir mesele ile bugün yapmaya çalıştıkları 967 gün önce vermiş oldukları sözleri unutturmaktır.”

CHP’li Balyalı: Üstün bir çaba sarf etti

Söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı “Savunulamayacak bir konuyu savunmak için bu nafile çabasından dolayı Murat Türkyılmaz’a teşekkür etmek istiyorum. Üstün bir çaba sarf etti. Bahsedilen hanımefendilerin bakanlarımızın, milletvekillerimizin, kadın kolları başkanının bu durumunu savunmak büyük bir maharet işiydi. İBB’nin bütçesini savunmak bir ahlak meselesidir” dedi.


“Uçak biletini bile İBB almış”

Türkyılmaz’ın söylediklerinin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Balyalı, 5 kişi sonradan özelleştirilen İDO’da çalıştığı için kayıtlarına ulaşılamadığından burs verilen 39 kişiden 34’üne verilen 62 milyon liralık bursu kalem kalem tekrar anlattı.

Balyalı, şöyle konuştu:

“Bu 34 çalışandan sadece 3’üne ilişkin bir tartışma var. 31 kişiye ilişkin tartışma niye yok? Çünkü bu 3 kişi özel olarak seçilmiş. Kendilerinin doktora ve yüksek lisans bütçeleri İBB’ye ödetilmiş. Biri burs ilanı yapıldığında İBB çalışanı değil. Kendisi (Fatma Betül Sayan Kaya) 14 Kasım 2008’de işe başlıyor aynı gün içinde Amerika’daki üniversiteden kabulü geliyor ve aynı gün içinde yurtdışı bursu onaylanıyor. İBB çalışanı bile değilken bu burs ilanını nereden duymuş ve muhteşem bir şans eseri işe girdiği gün yurtdışı bursu onaylanmış? Bahsettiğimiz burs 3-5 bin dolar değil. 20 bin TL ve 85 bin dolar. Bu ülkede binlerce çocuk KYK borcunu ödeyemediği için hacizlerle uğraşırken sayın bakana 85 bin dolar burs verilmiş. Ravza Kavakcı 155 bin dolar ve 58 bin TL tutarında harcama yapılmış. Elbette hukuka uygun şekilde burs verebilirsiniz ama uçak bileti paralarını veremezsiniz. ABD’ye gidişlerinin uçak bileti paralarını bile İBB ödemiş. AKP İl başkanlığının sitesinde yer alan Kadın Kolları Başkanı’nın kendi özgeçmişine göre 2005-2015 arasında yurt dışında yaşıyor. Ona da 123 bin TL, 128 bin Euro ödeniyor. Bunların savunulacak yanı yok.”

“Bu paraları geri ödesinler, biz gençlerimize burs vereceğiz”

Konunun yargıya intikal ettiğini hatırlatan Balyalı şöyle konuştu:


“Hem kendilerinden o dönemde imza atan bütün yetkilerinden geri ödeme talep edildi. Bu paraları ödeyecekler. İstanbul halkının parasını bu şekilde kullanmak kul hakkına da girer, suça da girer. Sayın Ravza Kavakcı ‘Milletvekilliği görevim bittikten sonra İBB’de gelir çalışırız’ diyor. Kendisi mühendis ama siyaset bilimi dalında doktora yapıyor. Bizde işe giriş, liyakata göre olur. Ravza Hanım gelir başvurur, değerlendirilir eğitimi ve liyakati yeterli bulunursa kendisine dönüş yapılır. Dönüş yapması bu parayı ödemesini engellemez. Kendisinden ricamız; İstanbul’da zor şartlarda yaşayan binlerce gencimize burs verebilmemiz için bu paraları büyükşehir belediyesine geri ödesinler. Biz gençlerimize burs vereceğiz.”

İBB’nin AKP döneminde 34 kişiye 61,5 milyon TL usulsüz burs verildiği ortaya çıktı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.