İBB’nin AKP döneminde 34 kişiye 61,5 milyon TL usulsüz burs verildiği ortaya çıktı!

İBB Teftiş Kurulu, kurumun AKP tarafından yönetildiği dönemde 34 kişiye 61 milyon 499 bin 893 TL burs verildiğini tespit etti. Usulsüz olarak verilen burslarla ilgili savcılığa başvuruldu.

ibb akp burs

AKP’nin yönetiminde olduğu dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde verilen burslar usulsüzlük gerekçesiyle yargıya taşındı.

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre, AKP döneminde İBB’den 34 kişiye toplam 61 milyon 499 bin 893 TL burs verildiği tespit edildi.


İBB’nin AKP döneminde, aralarında AKP Milletvekili Fatma Betül Sayan Kaya, AKP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Rabia Kalender İlhan ve eski AKP Milletvekili Ravza Kavakçı Kan’ın da bulunduğu isimlere kurumda çalışıyor gibi gösterilip verilen yurtdışı eğitim bursları ile ilgili tartışma sürüyor.

Eski AKP Milletvekili Ravza Kavakçı Kan konu ilk gündeme geldiğinde hakkındaki iddiaları yalanmış ve yaptığı açıklamada “2008 yılında İBB bünyesinde çalışan personele İBB yönetimi tarafından çalışanlardan uygun şartları taşıyanlara burslu olarak yurtdışında yüksek lisans ve doktora yapma imkânı verileceği duyurusu yapıldı. GRE, GMAT gibi imtihanlardan başarılı olanlar ile her bir üniversitenin diğer başvuru şartlarını taşıyanlar belirlendi. Nihayetinde, uygun adaylarla yapılan mülakatın ardından yurtdışı eğitimi için burs almaya hak kazanan 39 kişi arasında bulundum” ifadelerine yer vermişti.

38 KİŞİ İNCELENDİ

İBB Teftiş Kurulu da bu açıklamadan yola çıkarak İBB şirketlerinin verdiği burslar ile yurtdışına eğitim için gönderilen diğer 38 kişiyi mercek altına aldı.

Yurtdışı Eğitim Sözleşmeleri’ne uygun hareket edilip edilmediği, yurtdışına eğitime gönderilmelerinin ve sonrasında yapılan iş ve işlemler ile mecburi hizmet şartlarına uyulup uyulmadığı, taraflara haksız ve yersiz bir ödemede bulunulup bulunulmadığı incelendi.


61.4 MİLYONLUK BURS ÖDEMESİ

Müfettişlerin incelemesi sonucu burs verilen 38 kişiden 2’sinin İGDAŞ, 6’sının Kültür AŞ, 3’ünün İSFALT AŞ, 6’sının İSBAK AŞ, 5’inin ULAŞIM AŞ, 5’inin İDO AŞ, 5’inin İSTAÇ AŞ, 5’inin KİPTAŞ ve 1 kişinin de BELBİM AŞ gelirleri ile bursiyer olarak yurt dışına gönderildiği tespit edildi.

İBB şirketlerine raporlar gönderilerek bilgi istendi. O dönem İBB şirketi olan İDO AŞ, 2011 yılında özelleştirildiği için bu şirket tarafından yurtdışına gönderilen 5 kişi hakkında inceleme yapılamadı.

Geri kalan İBB şirketlerinde yapılan inceleme sonucunda 34 bursiyere TCMB döviz alış kuruna göre toplam 61 milyon 499 bin 893 TL ödeme yapıldığı hesaplandı.

Teftiş Kurulu’nun raporu üzerine cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusu yapıldı.

HANGİ ŞİRKET NE KADAR ÖDEDİ?


O dönem şirketlerin bursiyerlere yaptığı ödemelerin tablosu da şöyle:

  • İGDAŞ: 2 bursiyere 341 bin 743 dolar, 35 bin 417 TL
  • Metro İstanbul: 6 bursiyere 890 bin dolar, 277 bin 564 TL
  • Belbim A.Ş: 1 bursiyere 85 bin 849 dolar, 33 bin 388 TL
  • İsbak AŞ: 6 bursiyere 490 bin 261 dolar, 87 bin 945 euro, 335 bin 253 TL
  • Kiptaş A.Ş: 5 bursiyere 634 bin 945 dolar, 128 bin 247 euro, 69 bin 328 sterlin, 349 bin 568 TL
  • İsfalt A.Ş: 3 bursiyere 288 bin 387 dolar, 85 bin 277 TL
  • İstaç A.Ş: 5 bursiyere 755 bin 759 dolar, 186 bin 791 TL
  • Kültür A.Ş: 6 bursiyere 472 bin 722 dolar, 86 bin 913 euro, 108 bin 225 sterlin, 299 bin 393 TL

ibb burs

İBB’den, AKP’lilere verilen burslar için suç duyurusu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.