İBB’nin AKP dönemine ait 40 soruşturma dosyasına İçişleri Bakanlığı el koydu!

İBB’nin AKP döneminde, metro ihalelerinin de bulunduğu 1 milyar liralık kamu zararını içeren 40 soruşturma dosyasına İçişleri Bakanlığı el koydu. Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma talebine Bakanlık izin vermedi!

İBB akp dönemi

İBB’nin AKP dönemine ait 40 soruşturma dosyasına İçişleri Bakanlığı el koydu!

Eski CHP İBB Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu, eski belediye başkanları Kadir Topbaş ve Mevlüt Uysal dönemindeki uygulamalarla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 40 soruşturma dosyasına İçişleri Bakanlığı’nın el koyduğunu söyledi.


KRT TV’ye konuşan eski CHP İBB Meclisi üyesi Taner Kazanoğlu, Topbaş ve Uysal hakkında tahmini 1 milyar liralık kamu zararına yol açtıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na verilen suç duyurusunda, eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın ihalelerin yüksek meblağlarda yapılmasına göz yumarak “Görevi kötüye kullanma” ve “İhaleye fesat karıştırma” suçlarını işlediği; Uysal’ın ise yapı işine başlanmasına karşılık ihaleleri iptal etmeyerek kamuyu yeniden zarara uğrattığı ileri sürüldü.

İçişleri Bakanlığı izin vermedi

Suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni istedi, fakat Bakanlık tarafından izin verilmedi. Kazanoğlu, Bakanlığın soruşturma izni vermemesi üzerine bakanlığın bu kararını Danıştay’a taşıdı. Danıştay Birinci Dairesi, Bakanlığın kararına yapılan itirazın reddine oybirliği ile karar verirken, ret gerekçesini şu şekilde oluşturdu:


“Dosyanın incelenmesinden, söz konusu ihalelerin yüksek yaklaşık maliyetler hesaplanarak, mevzuata aykırı gerçekleştirildiği yönündeki eylemle ilgili olarak, anılan ihalelerin iptali istemiyle idari yargı mercilerinde dava açılabileceği, diğer taraftan söz konusu ihalelerin iptal edildiği yönünde Büyükşehir Belediye Başkanlığınca basın açıklaması yapıldığı ileri sürülmüşse de, ihalelerin iptal edilmediği ve yapılan ihale sözleşmeleri doğrultusunda metro hatlarının yapımına devam edildiği, bu durumda kamu hizmetlerinin gördürülmesinde bir aksama yaşanmadığı anlaşılmıştır.”

mevlüt uysal kadir topbaş

“İBB’nin AKP dönemine ait 40 soruşturma dosyasına İçişleri Bakanlığı el koydu. Aralarında metro ihaleleri de var!”

Taner Kazanoğlu, kamu zararı ve süreçle ilgili olarak da ANKA Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bu olayla ilgili iç soruşturma yürüttüğünü, ancak İçişleri Bakanlığı’nın el koyduğu İBB’nin 40 soruşturma dosyası arasında metro ihalelerinin de yer aldığını söyledi.

“İstanbul halkının parasını çarçur etmiştir”

Kazanoğlu, Bizim artık yapacak hukuki yolumuz kalmadı. Yapacağımız Kadir Topbaş ve Mevlüt Uysal’ı İstanbul halkına şikayet etmek. Bu iki arkadaş İstanbul halkının parasını liyakatsiz biçimde yöneterek, İstanbul halkının parasını çarçur etmiştir dedi.


Eski İBB Başkanı AKP’li Kadir Topbaş döneminde Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattı, Ümraniye-Ataşehir- Göztepe metro hattı, Çekmeköy- Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattı, Başakşehir- Kayaşehir metro hattı ve Mahmutbey- Bahçeşehir metro hattı ihale bedelleri yüksek bulunduğu için Topbaş’ın selefi AKP’li Mevlut Uysal tarafından durdurulmuştu.

3. Köprü’yü yapan şirketler İBB’ye yüzde 10’luk geçiş garantisi payını ödememişler!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.