Dolar krizi kapıda! Yatırım bankası Morgan Stanley tarih verdi

Dünyaca ünlü yatırım bankasından Morgan Stanley, dünyanın önde gelen bankalarının piyasalardan 2.2 trilyon dolar çekeceğini bunun da küresel dolar krizine yol açacağını açıkladı.

Dolar krizi

Yatırım bankası Morgan Stanley tarih verdi: Dolar krizi kapıda!

Küresel olarak enflasyonda gözlenen artışın ardından Federal Reserve, Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası salgın döneminde ekonomiyi canlandırmak için enjekte ettikleri nakdi geri çekeceklerinin sinyalini vermişti.


Morgan Stanley analistleri bu dört büyük bankanın bilançolarının Mayıs ayında zirve yaparak inişe geçeceğini belirtti.

Bu yılki sıkılaşmanın 2018 yılında piyasadan çekilen 500 milyar dolardan 4,5 kat daha fazla olacağını tahmin eden banka uzmanları Avrupa Merkez Bankası’nın Euro Bölgesi bankalarına sunduğu düşük faizli limitsiz fonlama uygulamasına atıfta bulunarak “Mayıs 2022 ve Mayıs 2023 arasında Avrupa Merkez Bankası’nın bilançosunun Fed’den daha hızlı küçülmesini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar bu kararın uluslararası döviz krizine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Morgan Stanley stratejisti Andrew Sheets, “Küresel ekonomiden rekor miktarda teşvik çekilmek üzere” dedi ve önemli merkez bankalarının bu yılın Mayıs ayından itibaren 12 ayda bilançolarını 2 trilyon dolar küçültmesinin beklendiğini kaydetti.


2022’de küresel ekonomileri pandemi değil, Merkez Bankaları yönlendirecek

Bu yılki en büyük risk, politika yapıcıların pandemi sonrası toparlanmayı yanlış olarak adlandırmaları.

Bloomberg Businessweek – Stephanie Flanders imzalı habere göre; koronavirüs pandemisi, 2022 yılında küresel ekonomi için 1 numaralı düşman olmayacak. Bu yılki en büyük tehlikeler enflasyondan ve politika yapıcıların Covid salgını sonrası toparlanmayı yanlış olarak adlandırma riskinden kaynaklanacak.

Bloomberg’in anketine katılanlar arasında, 2021’deki %5.8’lik geri dönüşün ardından, dünya ekonomisinin 2022’de %4,4 büyüyeceği konusunda fikir birliği var. 2023’ten itibaren çoğu, büyümenin uzun vadeli normu olan yaklaşık %3,5’e döneceği konusunda hemfikir.

2021’in büyük bölümünde, FED ve diğer birçok merkez bankasındaki politika yapıcılar, pandeminin kısa vadeli sonuçları olarak işgücü kıtlıklarını ve tedarik zinciri darboğazlarını görmezden geldiler. Devam eden Covid korkusu ve banka hesaplarındaki ekstra dolarlar, işsizlerin çoğunu işe dönmekten caydırdı. Merkez bankaları, “biraz zaman tanıyın, bu sorunlar çözülecektir” diye mantık yürüttü.


Küresel ekonominin hükümetlerden ve merkez bankalarından daha az yardım alarak geçinebilecek kadar sağlam olup olmadığını bu yıl görmüş olacağız. Enflasyonun Covid’in geçici bir yan ürünü mü yoksa daha kalıcı bir sorun mu olduğu da bu yıl göreceğiz.

Türkiye enflasyon verilerinde Venezuela’yı bile geçti


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.