Elektrik faturaları neden aşağı inmez? Fatura değil, patronların kredi borcunu ödüyoruz!

Sözcü gazetesi yazarı Serpil Yılmaz, “Elektrik faturası değil, kamu ihalelerinin vazgeçilmezleri arasında olan 13 elektrik dağıtım firmasının bankalara olan kredi borcunu ödüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Elektrik faturaları

Sözcü yazarı Serpil Yılmaz bugünkü köşe yazısında, şu ifadelere yer verdi:

Elektrik faturaları neden aşağı inmez?

• Eski CHP Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen ‘in ifade ettiği rakamlar; bugünkü düzende elektrik faturalarının neden aşağıya inemeyeceğini net olarak ortaya koyuyor:


— Elektrik dağıtım şirketlerinin 38 milyar doları banka kredisi olmak üzere leasing de dahil 52 milyar dolar borç yükü var.

• Uygulanan enerji politikası kime yarıyor derseniz cevabını çok iyi bildiğiniz yanıtı vereyim: Özelleştirilen elektrik dağıtım ihalelerini alan 13 firmaya…

• Elektrik dağıtımından zarar etseler ki etmiyorlar; kamudan aldıkları bir başka devlet ihalesi, vergi affı, peşin ödeme, Hazine garantisi, ucuz kredi yönetmeleri ile servet biriktirme yolları her daim açık tutuluyor.

• Ne var ki kârlıkları bununla sınırlı kalmıyor. Elektrik dağıtım firmalarının önemli bir bölümü kurdukları alt firmalarla şebeke bakım, onarım ve yapım yatırımları ihalelerini de alıyorlar…

• Böylece dağıtım bedelinin içine giren “yatırım taahhütlerinden”; karlarını katlıyorlar.


• Kamunun fiyat oluşumuna doğrudan müdahalesi “kayıp, kaçakların” tüketiciye maliyetini sübvanse etmekle sınırlı. (Yazının tamamı)

Elektrik dağıtım bedelindeki yüzde 24’lük zammın kaynağı belli değil!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.