Erdoğan: Rusya’nın kararı kabul edilemez

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk’ı resmen tanıdığını açıklamasına tepki: “Biz Rusya’nın bu kararını kabul edilmez olarak değerlendiriyoruz. Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrımızı yineliyoruz.”

Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden Senegal’e giderken uçakta aralarında Milliyet gazetesi yazarı Zafer Şahin’in de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:


“Rusya’nın kararı kabul edilemez”

Ukrayna ile ilgili soracağım. Şimdiye kadar uluslararası diplomaside bir başarı kazanılamadı. Kriz yumuşatılamadı, giderek de geriliyor. Amerika’dan gelen açıklamalarda da sanki “yarın sabah ya da öbür gün saldıracak” tarzında provokatif ifadeler var. Avrupalı liderlerin girişimlerinden de bir sonuç çıkmadı. Türkiye’nin, sizin başlattığınız bir süreç var. O ne aşamada? Buradan diplomasinin hala bir şansı var mı?

Şu an itibarıyla Amerika’nın açıklamaları ve özellikle bu Münih Konferansındaki gariplikler, hepsi nereye çalıştı, nereye çalışıyor belli değil. Bana göre Münih Konferansı da zaten sadece bir NATO Zirvesi olmaktan öteye geçmedi. Biz bu krizde en başından beri tansiyonun düşürülmesi için samimi bir gayret sergiledik. Krizin çözümüne ilişkin mesajlarımızı net bir şekilde ortaya koyduk.

Minsk Anlaşmaları’na aykırı

Son gelişmeler üzerine Dışişleri Bakanlığımızın yaptığı açıklamada da Rusya’nın sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararının Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu belirtildi. Bu kararın Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına geldiği vurgulandı. Biz Rusya’nın bu kararını kabul edilmez olarak değerlendiriyoruz. Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrımızı yineliyoruz.

Ukrayna’da bir savaş çıkarsa bunu bir şekilde Karadeniz’in istikrarsızlaşması olarak görebiliriz. Doğu Akdeniz gibi… Batı daha çok Karadeniz’e yoğunlaşacak. Türkiye için yeni tür tehditler endişesi taşıyor muyuz? Karadeniz’e bu kadar krizin yoğunlaşması bizim için ne tür yeni tehditler oluşturur?

Biz aynı zamanda Karadeniz ülkesiyiz. Karadeniz ülkesi olmamız nedeniyle birçok tedbir paketinin oluşturulması şart. Biz de bu tedbirlerimizi zaten alıyoruz, aldık. Bu şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Karadeniz ülkesi olmanın bize yüklediği sorumlulukları bir kenara bırakamayız. Bu anlayışla yolumuza devam edeceğiz.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri, artı Türkiye ve Almanya ile bir ortak zirve yapılabileceğini söylemesine nasıl yaklaşıyorsunuz?


Böyle bir teklif eğer uygulama alanı bulursa biz tabi ki böyle bir teklifin içerisinde de yer alırız. Bunu zaten daha önce de ifade ettim. Bana göre olması gereken de budur. Sayın Zelensky’nin bu teklifi, olumlu bir yaklaşımdır. Bu olumlu yaklaşımı eğer gerek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri, gerekse diğer ülkeler kabul ederse biz de bu buluşmada yerimizi alırız.

Putin ne demişti?

Ulusa sesleniş konuşması yapan Rusya Devlet Başkanı Putin, “Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararını onaylıyorum” dedi. Ayrıca, Putin, “Ukrayna’nın nükleer silah geliştirme planı kabul edilemez. Ukrayna’nın nükleer silah sahibi olması Rusya için tehdit olur. Bu tehdide cevap vereceğiz” ifadelerini kullandı. Rus lider, daha sonra Kremlin’de yine kameraların önünde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin liderleriyle tanıma ve iş birliği anlaşmalarını imzaladı.

Putin’den, Ukrayna ile ilgili konuşmasında Osmanlı Rus Savaşlarına atıf

Konuşmasının Kırım ve Karadeniz ile ilgili kısmında Osmanlı Rus savaşlarına değinen ve Karadeniz kıyılarının Türklere karşı savaşta kullanıldığını belirten Putin, ‘Ochakovo’ kentine atıfla, ’18. yüzyılda Aleksander Suvorov’un askerlerinin bu şehir için savaştığını hatırlatmama izin verin. Cesaretleri sayesinde Rusya’nın bir parçası oldular. Daha sonra 18. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu ile yapılan savaşlar sonucunda Rusya’ya katılan Karadeniz bölgesi topraklarına Novorossiya adı verildi.

‘Şimdi, tarihin bu kilometre taşlarını ve Rus İmparatorluğu’nun askeri figürlerinin isimlerini unutmaya çalışıyorlar. O mücadele olmadan, modern Ukrayna’nın birçok büyük şehri ve hatta Karadeniz’e çıkışı bile olmazdı. Son zamanlarda, Poltava’da Aleksander Suvorov’a ait bir anıt yıkıldı. Ne söylenebilir? Kendi geçmişinizden vaz mı geçiyorsunuz? Rus İmparatorluğu’nun sözde sömürge mirasından mı? Tutarlı olun.’

Dışişleri Bakanlığı: Rusya’nın kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Donetsk ve Lugansk’ı tanıma kararının ardından Ukrayna’nın Doğusundaki bölgelerde olan vatandaşlarına bulundukları yerden ayrılmalarını tavsiye etti. İlerleyen saatlerde yapılan bir diğer açıklamada ise “Rusya’nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz” denildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’den dünyaya çağrı: Acil yardıma ihtiyacımız var!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, dünyaya çağrıda bulunarak acil olarak yardıma ihtiyaçları olduğunu ifade etti.


Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, dünyaya çağrıda bulunarak acil olarak yardıma ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Zelenskiy ayrıca, “Rusya ile tamamıyla diplomatik ilişkilerin kesilmesi değerlendiriyoruz.” açıklamasında bulundu. Zelenskiy, “Savaş olmayacağına ve gerilimin genele yayılmayacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Gündem


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.