İbni Sina’nın 1000 yıl önce verdiği şifa reçetesi

İbni Sina’nın El-Kânûn Fi’t-Tıbb isimli kitabında önemli bilgiler yer alıyor. Baharatların ve meyvelerin faydalarına değinen İbni Sina kitabında sağlıklı reçeteler veriyor. Peki o reçetede neler var?

ibni sina reçete

Dünyaca Avicenna olarak tanınan ünlü bilim adamı İbni Sina, yaşadığı dönem içerisinde (980-1307) pek çok konularla ilgilenmiş. Bunların en önemlileri ise Tıp, Felsefe, Matematik, Astronomi ve Müzik olmuş. O zamanın şartlarında tıp alanında oldukça güç ameliyatlar da gerçekleştirmiş.

19 yaşında doktor olan İbni Sina, 21 yaşına geldiği zaman ise o zamanın en ünlü ve büyük hekimi kabul edilmiş. O dönemden bugüne kadar gelen İbni Sina’nın reçetesi ise pek çok derde deva oluyor.


Sağlıklı besinler merak ediliyor. Ünlü tıp alimi İbni Sina ise çeşitli önerilerde bulunuyor. Peki İbni Sina hangi besinleri tavsiye ediyor?

Kuşkonmaz

Kuşkonmaz

Protein bakımından zengin olan kuşkonmaz, kalori ve karbonhidrat bakımından düşük alkalin bir besindir.

Aynı zamanda potasyum, folat, vitamin A, C, K ve B vitamini açısından mükemmel bir kaynaktır. Diyet lifleri içeren kuşkonmaz; niasin, fosfor ve sodyum açısından da zengindir.

Susam

İçerisinde bol miktarda E vitamini bulunan susam, kalbe iyi gelir. Yüksek oranda lesitin içeren susam yağı ise beyin ve sinir hücrelerini destekler. Ayrıca iyi bir kalsiyum kaynağı olan susam, tırnak sağlığı için de oldukça faydalıdır.

Beyaz leblebi

Beyaz leblebi, midedeki asit oranını dengeleyerek yanma ve ekşime gibi sağlık problemlerine iyi gelir. Özellikle reflü, gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarının yaşanma riskini azaltır ve bedeni ısıtır.

Süt

Süt, yorgun ve gergin insanların gıdasıdır. Bu nedenle vücudunuzun kuvvetini korumak için süt içmeye özen gösteriniz.

Badem

badem

Göğüs hastalığı gibi bir şikâyetiniz varsa badem yiyiniz. Üzerine bal şerbeti içmeniz tavsiye edilir.


İbni Sina’nın ‘mucize’ olduğu söylenen bir tarifi:

Dünyaca ünlü bilim insanı İbni Sina, yaşadığı dönem boyunca hastaları iyileştirerek para kazanmış ve çevresinde şifalı reçeteler ile nam salmıştır. İşte o reçetelerden biri…

Bu tarifin içerisinde “250 gram kuru incir ve 1 litre zeytinyağı” var. Sağlığımız açısından çok yararlı bir besin olan kuru incir; kalsiyum ve fosfor içerir, antioksidandır ve A ile K vitaminleri içerir. İçerdiği protein, mineral ve vitaminler sayesinde hücrelerimizin yenilenmesini sağlar. Ayrıca zeytinyağı da en az incir kadar faydalı ve şifalı bir besindir.

İbni Sina’nın pek çok derde deva olduğu söylenen tarifi oldukça kolay:

kuru incir zeytinyağı

• Öncelikle 250 gram inciri önce güzel bir şekilde yıkanır ve süzülür.

• Sonra kuşbaşı halinde doğranır.

• Doğranmış incirler 1 litre zeytinyağı dolu bir kavanozun içerisine eklenir ve ağzını kapatılıp 5 gün boyunca karanlık bir yerde tutulur.

• Bu süre tamamlandıktan sonra günde 2 kere olmak üzere sabah ve akşam 1 yemek kaşığı tüketilir.


Bu içerik yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, sağlık ve tıp konusunda hizmet ve öneri vermemektedir. Tıp bilgileri, kullanılan tanı ve tedavi gereçleri hızla değişmektedir. Bir bilgi, yöntem veya gereç çok kısa sürede terk edilebilir. Tıpta aynı sonucu almaya yönelik olan, farklı teknik ve bilgiler, değişik uygulamalar olabilir. Sağlık sorunlarınızla ilgili aile hekiminize veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.

Simyacı İbni Sina (Avicenna)


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.