Kuşkonmaz faydaları ve kuşkonmaz salatası tarifi

İsmini son zamanlarda daha sık duymaya başladığınız, yemek programlarında sık sık kullanılmaya başlanan yeşil sebzeyle hala tanışmadıysanız, tanıştırayım: Kuşkonmaz! Peki kuşkonmaz ile ilgili neler biliyorsunuz? Haydi kuşkonmaz’ı beraber keşfedelim.

Kuşkonmaz nedir? Faydaları nelerdir?

Kuşkonmaz 101

Türkiye’de daha çok Ege ve Akdeniz’de tüketilen yeşil, zambakgillerden bir bitkidir. İlkbahar aylarında pazar tezgahlarında yerini alır ve pek çok farklı pişirme yöntemine uyum sağlayabilir.

Vitamin ve mineral bakımından çok zengin olduğundan, özellikle sağlıklı şeyler tüketmeyi seven insanlar tarafından son zamanlarda popülerleşmeye başlamış faydalı bir besindir. Lüks restoranlarda et ve tavuğun yanında sunulmaya başlamıştır. Çok tüketildiğinde idrarda kokuya neden olabilir ve böbrek hastalarının tüketmesi önerilmez.


Kuşkonmazın faydaları neler?

A, C, E ve K vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Yüksek miktarda protein, demir ve kalsiyum içerir. Kemikleri güçlendirir, cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenir. Yağ ve kalori bakımından düşük olmakla beraber lif bakımından çok zengindir ve bu özelliği sayesinde kilo vermek isteyen insanlara iyi bir yoldaş olacaktır.

Antioksidan içermektedir. Hamilelik düşünen kadınların kullanmasının tavsiye edildiği folik asit bakımından da zengin bir sebzedir. Sindirimi kolaylaştırır ve kalbe iyi gelir. Ödem attırma konusunda da etkilidir. Fazla miktarda kullanılması önerilmez.

Kolay Kuşkonmaz salatası tarifi

Kuşkonmaz nedir? Faydaları nelerdir?

Önceden 200 derecede ısıtılmış fırına, zeytinyağı sürülmüş ve küçük parçalara ayrılmış kuşkonmazlar bir pişirme kağıdının üzerine koyularak verilir. İsteğe göre, zeytinyağının yanısıra sarımsak tozu da serpiştirilebilir.


Yaklaşık 20-25 dakika fırınlanan kuşkonmazlar bir kaba alınır ve o kaba tercih edilen diğer salata malzemeleri de eklenir. Marul, domates, peynir ve mısır kuşkonmaz salatasına yakışanlardan bazılarıdır. Tercih edilen diğer salata malzemeleri de eklendikten sonra salata tuzlanır ve karıştırılır. Afiyet olsun!

Obezite ve aşırı zayıflık yeni neslin iki tuzağı!


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.