Nijerya’da ocak ayından bu yana Lassa ateşinden hayatını kaybedenlerin sayısı 40’ı aşarken, hastalığa ilk kez Avrupa kıtasında da rastlandı. Ölümcül ateş, ağız, burun ve vajinada kanama, geçici sağırlık, baş ağrısı ve kusma gibi belirtiler gösteriyor.
Nijerya’da hayvandan insana geçen ve ölümcül olabilen Lassa ateşi salgınında hayatını kaybedenlerin sayısının 40’a yükseldiğinin açıklanmasının ardından korkutan bir haber de İngiltere’den geldi.
İngiltere, vajinal kanamaya ve nöbetlere neden olabilen iki Ebola benzeri virüs vakası tespit ettiklerini açıkladı.
İngiltere’nin doğusunda aynı aileden iki kişinin virüse yakalandığı bildirilirken, üçüncü bir akrabanın da hastalığa sahip olduğundan şüpheleniliyor.
2009 yılından beri ilk kez görüldü, endemik olarak ortaya çıkıyor
Bu üç vaka, İngiltere’de 2009’dan beri ilk kemirgen kaynaklı hastalık vakası olarak açıklanırken, yetkililer arasında endişe yarattı.
Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), daha fazla vakaya dair bir kanıt bulunmadığını vurguladı. Hastalardan birinin tamamen iyileştiği diğerinin ise Londra’daki Royal Free Hastanesi’nde tedavi altına alındığı açıklandı.
Nijerya, Liberya ve Gine gibi Batı Afrika’daki ülkelerde endemik olarak zaman zaman ortaya çıkıyor. Ebola benzeri bir virüs olarak bulaşan Lassa ateşi, 100 kişiden birinin ölümüne yol açıyor.
Nijerya’da acil durum ilan edilmişti
Hayvan kaynaklı bir hastalık olan Lassa ateşi ilk kez Nijerya’nın Lassa kentinde görüldüğü için bu ismi aldı. Nijerya hükümeti, 23 Ocak 2019’da salgın endişesi nedeniyle acil durum ilan etmişti.
Fare dışkısıyla temas sonucu bulaşan hastalık, insandan insana geçebiliyor ve ölümcül kanamalı ateşe yol açıyor. Sadece fare dışkısı ile temas değil, buna temas eden meyve, sebze ve eşyalar da tehlike saçıyor. Yetkililer, halkı hijyen konusunda dikkatli olmaları, fare ve diğer kemirgenlerle temas etmemeleri konusunda uyarıyor.
Dünya Sağlık Örgütü‘ne (WHO) göre, hastalığa yakalanan kişilerin yaklaşık yüzde 80’inde hiçbir semptom görülmemektedir. Çoğu insan tamamen iyileşirken, virüs vakaların kabaca yüzde 1’inde ölümcül olabilir.
Hastaların dörtte birinin geçici sağırlık yaşadığı hastalığın diğer semptomları arasında, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve kusmanın yanı sıra ağız ve burnun kanaması da yer alıyor.
DSÖ Lassa ateşi hastalığını şöyle tanımlıyor:
Lassa ateşi, arenavirüs virüs ailesinin bir üyesi olan Lassa virüsünün neden olduğu akut viral hemorajik bir hastalıktır.
İnsanlara genellikle enfekte Mastomys sıçanlarının idrarı veya dışkısı ile kontamine gıda veya ev eşyalarına maruz kalma yoluyla Lassa virüsü bulaşır. Hastalık, Batı Afrika’nın bazı bölgelerindeki kemirgen popülasyonunda endemiktir.
Lassa ateşinin Benin, Gana, Gine, Liberya, Mali, Sierra Leone, Togo ve Nijerya’da endemik olduğu biliniyor, ancak muhtemelen diğer Batı Afrika ülkelerinde de var.
Yeterli enfeksiyon önleme ve kontrol önlemlerinin yokluğunda, özellikle sağlık bakım ortamlarında, kişiden kişiye enfeksiyonlar ve laboratuvar bulaşı da meydana gelebilir.
Teşhis ve hızlı tedavi önemlidir. Genel vaka-ölüm oranı %1’dir. Şiddetli klinik Lassa ateşi sunumu ile hastaneye yatırılan hastalar arasında vaka-ölüm oranının yaklaşık %15 olduğu tahmin edilmektedir. Rehidrasyon ve semptomatik tedavi ile erken destekleyici bakım sağkalımı iyileştirir.
Lassa virüsü bulaşan kişilerin yaklaşık %80’inde hiçbir belirti görülmez. Her 5 enfeksiyondan 1’i, virüsün karaciğer, dalak ve böbrekler gibi çeşitli organları etkilediği ciddi hastalığa neden olur.
Lassa ateşi ilk kez 1969 yılında keşfedildi
Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) ile lassa ateşi hastalığını; hayvan kaynaklı veya zoonotik, akut viral bir hastalık olarak tanımlıyor. Sierra Leone, Liberya, Gine ve Nijerya da dahil olmak üzere Batı Afrika’nın bazı bölgelerinde endemiktir. Komşu ülkeler de risk altındadır, çünkü Lassa virüsünün hayvan vektörü olan “multimammate sıçan” (Mastomys natalensis) tüm bölgeye dağılmıştır.
Hastalık 1969’da keşfedildi ve adını ilk vakaların meydana geldiği Nijerya’daki kasabadan alıyor.
Her yıl yaklaşık 100.000 ila 300.000 Lassa ateşi enfeksiyonu meydana gelir ve yaklaşık 5.000 ölüm meydana gelir. Lassa ateşi için sürveyans standardize edilmemiştir; bu nedenle, bu tahminler kabadır. Sierra Leone ve Liberya’nın bazı bölgelerinde, her yıl hastanelere başvuran kişilerin %10-16’sının Lassa ateşi olduğu biliniyor ve bu da hastalığın bölge üzerindeki ciddi etkisini gösteriyor.