Omicron varyantında yeni belirti: Ciltte ve tırnaklarda görülüyor!

Omicron varyantında yeni belirti işaretlerine dikkat çekildi: Tırnak köklerinde renk değişimi, ciltte döküntüler ve gözlerde ağrı semptomları rapor ediliyor.

Omicron belirtisi tırnak

Omicron varyantında yeni belirti: Ciltte ve tırnaklarda görülüyor!

Omicron varyantı, corona virüsü salgınında sıklıkla kamuoyunun karşısına çıkan nefes darlığı, halsizlik, öksürük gibi semptomların yanı sıra yeni belirtiler de göstermeye başladı…


Dünya çapında 5.6 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan corona virüsü, mutasyona uğrayarak uluslararası kamuoyunda endişe yaratmaya devam ederken, Omicron varyantıyla ilgili dikkat çekici bir uyarı geldi.

ABD’nin önde gelen sağlık kurumlarından Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, corona virüsünün birçok belirtisi olduğunu duyururken, salgının önlenemediği Hindistan’dan dikkat çekici bir haber geldi.

41 milyondan fazla vakanın olduğu ve 400 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği Hindistan’ın önde gelen medya kuruluşlarından APB News, Omicron varyantının yeni belirtisinin tırnaklarda görülebildiğini öne sürdü.

Medya kuruluşu tırnak köklerinin mavi, mor ya da gri olması durumunda insanların corona virüsüne yakalanmış olabileceğine dikkat çekti. Tırnaklardaki bu renk değişiminin kandaki oksijen seviyesiyle ilgili olduğu belirtilirken, “Eğer tırnaklarınızda olağandışı bir renk değişimi varsa bu acil durum işaretidir. Hemen doktora gidin ya da test olun” denildi.

Bu semptomlar ortaya çıktıysa…

El ve ayak tırnaklarının sarı renge dönüşmesinin de oksijen eksikliğinden kaynaklanabileceğini hatırlatan medya kuruluşu, “Bu semptomlar ortaya çıktıysa bir an önce test olmakta fayda var” denildi.

Okurlarını bilgilendiren ABP News, boğaz ağrısı ve nefes almada sorun yaşayanların da Covid-19 testi olması gerektiğinin altını çizerken, sürekli yorgun hissedenlerin de Omicron’a yakalanmış olabileceğini duyurdu.

Omicron, hızla yayılan mutasyonun koronavirüs rakamlarını yükseltmesiyle dünyayı altüst eden en son varyanttır. Buna rağmen, Dünya Sağlık Örgütü, daha hafif semptomların yüksek vaka sayıları ve düşük ölüm oranları arasında bir “ayrılma” ile sonuçlandığını söyledi.

CDC de cilt ve tırnaklardaki semptomları işaret etmişti

Bununla birlikte, Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), hastalar için acil bir “uyarı” olabilecek bazı ciddi Omicron semptomları tespit etti.

CDC, insanların ciltlerindeki, dudaklarındaki veya tırnak yataklarındaki renk değişikliklerine dikkat çekiyor.

Uzmanlara göre, bu alanlardan herhangi birinde soluk, gri veya mavi renkli cilt, kandaki düşük oksijen seviyesinin bir göstergesi olabilir.


CDC, bu değişiklikleri “acil durum uyarı işaretleri” olarak tanımlıyor. Böyle bir durumda, hastalara acil tıbbi yardım almaları tavsiye ediliyor.

Ciltte döküntüler ve gözlerde ağrı

Bununla birlikte, Omicron’un ciltte de ortaya çıkabilen daha az endişe verici semptomları olduğu belirtiliyor. Pozitif insanların yaşadıkları semptomları kaydetmelerine olanak tanıyan ZOE semptom izleme uygulamasından yapılan bir araştırma, deri döküntüleri ve gözlerde ağrı meydana geldiğini buldu.

Bununla birlikte, bu semptomlar daha az yaygındır, ancak çocuklarda Omicron’un bir sonucu olarak deri döküntüleri yaşama olasılığı daha yüksektir.

Özellikle, üç spesifik döküntü türü tespit edildi

İlkinin, küçük alanlarda oluşan ve dokunulduğunda kaşıntılı ve inişli çıkışlı hale gelen dikenli ısı döküntüsüne benzer olduğu bildiriliyor.

İkinci tip, genellikle kurdeşenlerle ilişkilendirilen kabarık çıkıntılara benzer.

Omicron en sık rastlanan belirtileri neler?

Türk Toraks Derneği KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Polatlı, Omicron’un Delta’ya göre çok daha bulaşıcı olmasına karşın hastaneye, yoğun bakıma yatırılma oranlarının daha düşük görüldüğünü söyledi.

Mevcut bulgulara göre, Omicron’un öncelikle üst solunum yollarında çoğaldığını, önceki varyantlara kıyasla akciğerlere daha az zarar verdiğini ve daha az insanda ciddi hastalığa neden olduğunu anlatan Polatlı, şöyle konuştu:

“Omicron’la hastalığın şiddetinin azaldığının bir göstergesi, aşılanmamış kişilerin Delta’ya göre Omicron ile hastaneye yatırılma olasılığının daha düşük görünmesidir. Ancak Omicron’un daha hafif hastalık tablosuna yol açması, Delta’dan çok daha fazla aşılı insana bulaşması gerçeğinden de kaynaklanıyor olabilir. Yine de bazı hastalar, özellikle aşılanmamış veya bağışıklık sistemi zayıf olanlar, Omicron enfeksiyonlarından ciddi şekilde hastalanabilirler.”

Kuru öksürük ve boğaz ağrısı çok yaygın belirtiler

Prof. Dr. Polatlı, Covid-19’un önceki varyantlarında en sık ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve nefes darlığını gördüklerini, Omicron’da ise kuru öksürük, boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu belirtilerinin ön planda olduğunu ifade etti.

Polatlı, ayrıca burun akıntısı veya tıkanıklık, tat veya koku kaybı, baş ağrısı, halsizlik, vücut ve eklem ağrıları, mide bulantısı, iştahsızlık, ishal veya kusmanın da hasta şikayetleri arasında yer aldığını dile getirdi.

Omicron kaç günde vücuttan temizlenir?

İnsan vücudunda biriken virüs miktarının “viral yük” olarak adlandırıldığına işaret eden Polatlı, şunları kaydetti:


“Alfa ve Delta varyantlarında insanlar, en yüksek viral yüklerine enfeksiyondan yaklaşık 3 gün sonra ulaşma eğiliminde oluyor ve ortalama 6 gün sonra virüs giderek azalarak vücutlarından temizleniyor. Araştırmalara göre, Omicron’da virüs ortalama 5-7 günde vücuttan temizleniyor, enfeksiyon biraz daha düşük viral yüklerle sonuçlanıyor. Yeni kılavuzlar da enfekte kişilerin semptomsuz olmaları, semptomlarının düzelmesi ve ateşlerinin olmaması durumunda 7 gün sonra karantinadan ayrılabileceklerini söylüyor.”

Uzak durulması gereken en sağlıksız 10 yiyecek


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.