RTÜK, ilk kez uluslararası haber siteleri için denetim yetkisini kullanarak; DW Türkçe, Euronews Türkçe ve Amerika’nın Sesi VOA’ya 72 saat süre verdi. Karara göre söz konusu haber sitelerinde ‘video’ olduğu gerekçesiyle lisans almaları gerekecek. Başvuru yapmazlarsa erişim engellenecek.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) DW Türkçe, Euronews Türkçe ve Amerika’nın Sesi haber sitelerine lisans başvurusu yapması için 72 saat süre tanıdığı öğrenildi.
RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda RTÜK’ün ilk kez uluslararası haber siteleri için denetim yetkisi kullandığını belirtti ve şunları yazdı:
Oy çokluğuyla alınan kararla, Amerika’nın Sesi VOA, Deutsche Welle – DW Türkçe ve Euronews Türkçe haber sitelerine lisans için 72 saat süre tanıdı. Bu sürede başvurmayanların erişimleri engellenecek.
“Sitede video var, lisans almalı”
RTÜK üyesi İlhan Taşçı, şu yorumu yaptı:
— Ulusal basının ardından sıra uluslararası haber sitelerinin denetlenmesine ve sesinin kesilmesine geldi. RTÜK’ün “sitede video var lisans almalı” bakışıyla denetlenmeyecek hiçbir haber sitesi kalmaz! Asıl hedef basın özgürlüğü ve çok seslilik. İstenen basın sussun, eleştirmesin.
RTÜK’e internet yayınlarını denetleme yetkisine veren yasanın 2019 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Taşçı, “Üç yılın ardından RTÜK’ün aklına yabancı haber sitelerinin gelmesi hayli ilginç. Anlaşılan devamı da gelecek!” dedi.
İnternetten görüntülü haber yayınlayan kuruluşlara lisans zorunluluğu 2019 yılında getirilmişti.
1- RTÜK ilk kez uluslararası haber siteleri için denetim yetkisini kullandı.
Oy çokluğuyla alınan kararla, https://t.co/B2HDmVmYsC https://t.co/LSLxeumcEI ve https://t.co/d2d99Kp1BC sitelerine lisan için 72 saat süre tanıdı.
Bu sürede başvurmayanların erişimleri engellenecek.— İlhan Taşcı (@ilhantasci) February 9, 2022
2- Ulusal basının ardından sıra uluslarası haber sitelerinin denetlenmesine ve sesinin kesilmesine geldi.
RTÜK’ün “sitede video var lisans almalı” bakışıyla denetlenmeyecek hiçbir haber sitesi kalmaz!
Asıl hedef basın özgürlüğü ve çok seslilik. İstenen basın sussun, eleştirmesin— İlhan Taşcı (@ilhantasci) February 9, 2022
RTÜK’e İnternet yayınlarını denetleme yetkisine veren yasa 2019 yılında yürürlüğe girdi. Üç yılın ardından RTÜK’ün aklına yabancı haber sitelerinin gelmesi hayli ilginç. Anlaşılan devamı da gelecek!
— İlhan Taşcı (@ilhantasci) February 9, 2022