Buzluğa konulduğunda zehre dönüşen besinler

Yiyecekler en taze halleriyle tüketilmek için çoğu zaman buzlukta muhafaza ediliyor. Ancak buzluğa koyulan bazı yiyecekler, buzluktan çıkarılıp yeniden koyulduğunda tam bir bakteri yuvasına dönüşebiliyor. İşte buzluğa koyulmaması gereken yiyecekler…

buzluğa konulduğunda

Yiyecekler uzun ömürlü olması için için buzluğa kaldırılır. Ancak oldukça işe yarar bu yöntem bazı yiyeceklerin tadını kaybetmesine yol açar. Ayrıca o yiyeceğin bakteri yuvasına dönüşmesine neden olur. Siz siz olun bu besinleri asla derin dondurucuya koymayın!

Sulu meyveler

Kavun, karpuz gibi yüksek oranda sıvı içeren meyveler doldurulduklarında yumuşayarak orijinal kıvamını kaybeder.


Bazı sebzeler

Turp, salatalık, marul gibi bazı sebzeler dondurulduğunda tadını kaybeder.

Konserveler

konserve

Buzluğa konulan konservenin içindeki sıvı genleşir. Bu da kutunun patlamasına neden olur.

Buzu çözülen yiyecekler bir daha asla derin dondurucuya konulmamalı!

Buzu çözülen yiyeceklerde bakteri daha fazla bulunur. Bu yiyecekler yeniden dondurulduğunda, ilk dondurma işleminden daha çok bakteri barındırır.

Sıcak yiyecekleri buz dolabına koymadan önce ılımasını bekleyin! Neden mi?

Sıcak yiyecekleri buzdolabına koyarsanız buzdolabınızın soğuk hava dengesinin bozulmasına neden olursunuz, böylece buzdolabınızda bakteri ürer.


Yumurta

yumurta buzluğa
Yumurta buzluğa konulur mu?

Dondurulan yumurtanın kabuğu çatlayabilir. Donmuş yumurtayı pişirmeye kalkarsanız sakızımsı bir kıvama geldiğini görürsünüz.

Çiğ patates

çiğ patates

Çiğ patatesi dondurursanız kahverengine dönüşmesine neden olursunuz. Patatesleri koyu ve serin bir yerde bekletmeyi tercih edin. Ancak patates püresini 4-6 ay kadar buzdolabında saklamak mümkün.

Bozuk dondurma nasıl anlaşılır?

Serinletici tadı ile yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurmanın bozuk olması gıda zehirlenmesi gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Çünkü her süt ürünü gibi sütten imal edilen dondurma da doğru koşullarda saklanmazsa bozulabilir. Süt içeriğinin bozulması ise mikrop üremesine ve buna bağlı rahatsızlıklara neden olur. Bu nedenle tüketilen dondurmanın taze ve doğru bir şekilde saklanmış olmasına özen göstermelisiniz. Bunu anlamanın en pratik yolu ise dondurmanın kendine özgü dokusu. Nasıl mı?

Dondurma

Püf nokta: Dondurmayı tüketeceğiniz miktarda alıp hemen derin dondurucuya kaldırın. Bir miktar erime olduysa bile tekrar buzluğa kaldırmayın. Erimiş dondurma asla buzluğa kaldırılmamalı.

Dondurmanın dokusu normal şartlarda pürüzsüzdür. Eğer dokuda bu pürüzsüzlüğü görmezseniz o dondurmadan şüphelenebilirsiniz. Yani, içerisinde kristalleşme ve küçük buz parçacıkları oluşan dondurmanın bozulmuş olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Buz parçacıkları, dondurmanın bir kısmının hava olması nedeniyle oluşuyor. Dondurma eğer uygun olmayan koşullarda saklanırsa, içerdiği havayı kaybedecek ve aynı zamanda hacmi küçülecektir. Bu sırada ise dokusu pürüzlü hale gelecektir.

Eriyip tekrar donan dondurma nasıl anlaşılır?


Uygun olmayan koşullarda saklanan dondurmanın bozulma nedenlerinden biri de dondurmanın erimesi. Dondurma yeterli derecede muhafaza edilmediğinde ısınarak erir. Eriyen dondurma bir süre sonra tekrar donar, ancak bu süreçte dokusunda kristalleşme görülür. Erimiş dondurma nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı için dondurmanın kendine özgü yapısında kristalleşme bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz. Diğer bir ifadeyle dokusunda kristalleşme oluşmuş dondurmanın elektrik kesintisi gibi herhangi bir nedenle buzdolabında erimiş ve ardından tekrar donmuş olduğunu anlayabilirsiniz.

İbni Sina’nın 1000 yıl önce verdiği şifa reçetesi İndigo Dergisi’ni Facebook, Twitter, Instagram ve Telegram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz! 


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.