Yiyecekler en taze halleriyle tüketilmek için çoğu zaman buzlukta muhafaza ediliyor. Ancak buzluğa koyulan bazı yiyecekler, buzluktan çıkarılıp yeniden koyulduğunda tam bir bakteri yuvasına dönüşebiliyor. İşte buzluğa koyulmaması gereken yiyecekler…
Yiyecekler uzun ömürlü olması için için buzluğa kaldırılır. Ancak oldukça işe yarar bu yöntem bazı yiyeceklerin tadını kaybetmesine yol açar. Ayrıca o yiyeceğin bakteri yuvasına dönüşmesine neden olur. Siz siz olun bu besinleri asla derin dondurucuya koymayın!
Sulu meyveler
Kavun, karpuz gibi yüksek oranda sıvı içeren meyveler doldurulduklarında yumuşayarak orijinal kıvamını kaybeder.
Bazı sebzeler
Turp, salatalık, marul gibi bazı sebzeler dondurulduğunda tadını kaybeder.
Konserveler
Buzluğa konulan konservenin içindeki sıvı genleşir. Bu da kutunun patlamasına neden olur.
Buzu çözülen yiyecekler bir daha asla derin dondurucuya konulmamalı!
Buzu çözülen yiyeceklerde bakteri daha fazla bulunur. Bu yiyecekler yeniden dondurulduğunda, ilk dondurma işleminden daha çok bakteri barındırır.
Sıcak yiyecekleri buz dolabına koymadan önce ılımasını bekleyin! Neden mi?
Sıcak yiyecekleri buzdolabına koyarsanız buzdolabınızın soğuk hava dengesinin bozulmasına neden olursunuz, böylece buzdolabınızda bakteri ürer.
Yumurta
Dondurulan yumurtanın kabuğu çatlayabilir. Donmuş yumurtayı pişirmeye kalkarsanız sakızımsı bir kıvama geldiğini görürsünüz.
Çiğ patates
Çiğ patatesi dondurursanız kahverengine dönüşmesine neden olursunuz. Patatesleri koyu ve serin bir yerde bekletmeyi tercih edin. Ancak patates püresini 4-6 ay kadar buzdolabında saklamak mümkün.
Bozuk dondurma nasıl anlaşılır?
Serinletici tadı ile yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurmanın bozuk olması gıda zehirlenmesi gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Çünkü her süt ürünü gibi sütten imal edilen dondurma da doğru koşullarda saklanmazsa bozulabilir. Süt içeriğinin bozulması ise mikrop üremesine ve buna bağlı rahatsızlıklara neden olur. Bu nedenle tüketilen dondurmanın taze ve doğru bir şekilde saklanmış olmasına özen göstermelisiniz. Bunu anlamanın en pratik yolu ise dondurmanın kendine özgü dokusu. Nasıl mı?
Püf nokta: Dondurmayı tüketeceğiniz miktarda alıp hemen derin dondurucuya kaldırın. Bir miktar erime olduysa bile tekrar buzluğa kaldırmayın. Erimiş dondurma asla buzluğa kaldırılmamalı.
Dondurmanın dokusu normal şartlarda pürüzsüzdür. Eğer dokuda bu pürüzsüzlüğü görmezseniz o dondurmadan şüphelenebilirsiniz. Yani, içerisinde kristalleşme ve küçük buz parçacıkları oluşan dondurmanın bozulmuş olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Buz parçacıkları, dondurmanın bir kısmının hava olması nedeniyle oluşuyor. Dondurma eğer uygun olmayan koşullarda saklanırsa, içerdiği havayı kaybedecek ve aynı zamanda hacmi küçülecektir. Bu sırada ise dokusu pürüzlü hale gelecektir.
Eriyip tekrar donan dondurma nasıl anlaşılır?
Uygun olmayan koşullarda saklanan dondurmanın bozulma nedenlerinden biri de dondurmanın erimesi. Dondurma yeterli derecede muhafaza edilmediğinde ısınarak erir. Eriyen dondurma bir süre sonra tekrar donar, ancak bu süreçte dokusunda kristalleşme görülür. Erimiş dondurma nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı için dondurmanın kendine özgü yapısında kristalleşme bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz. Diğer bir ifadeyle dokusunda kristalleşme oluşmuş dondurmanın elektrik kesintisi gibi herhangi bir nedenle buzdolabında erimiş ve ardından tekrar donmuş olduğunu anlayabilirsiniz.