Meteoroloji uzmanları, Türkiye’nin perşembe gününden itibaren Kuzey Afrika’dan gelecek çöl tozu etkisi altına gireceğini belirtiyor. Prof. Dr. Hüseyin Toros yaptığı uyarıda, çöl tozlarının taşınımı nedeniyle sağlık sorunlarına da neden olabildiğine dikkat çekti.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, yaptığı açıklamada, çöl tozlarının rüzgarla beraber farklı kıtalara hareket ettiğini söyledi.
Yaşanan olayın doğanın normal bir durumu olduğunu belirten Toros, “Çöl tozu Kuzey Afrika üzerinden Türkiye’nin batısından bugünden itibaren giriş yapıyor. Ülkemiz perşembe ve cuma günü çöl tozlarından etkilenecek. Daha sonra da Türkiye’nin doğusuna doğru hareket ederek hafta sonundan itibaren etkisini kaybedecek.” diye konuştu.
“Solunum sıkıntısı olanları olumsuz yönde etkileyebilir”
Toros, çöl tozunun taşınımı nedeniyle sağlık sorunlarına da neden olabildiğine işaret ederek, “Havada toz yoğunluğu artması solunum sıkıntısı olanları olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum bağışıklık sistemine etki edebilir. Sağlık sorunu olan vatandaşlarımız dikkatli olsunlar. Yaşlılar ve sağlık sorunu olanlar özellikle perşembe ve cuma günü biraz dikkatli olsunlar.” uyarısında bulundu.
Hafta sonu etkisini kaybedecek
İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir ise Türkiye’nin bahar aylarında çöl tozlarını fazla aldığını ifade etti.
Çöl tozunun Kuzey Afrika’dan lodosla hareket ederek İtalya ve Yunanistan üzerinden Türkiye’ye giriş yapacağını bildiren Özdemir, “Bugünden itibaren etkili olmaya başlayan çöl tozlarının, perşembe ve cuma günü Türkiye’de yoğunlaşması bekleniyor. Özellikle Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Batı Akdeniz’de yoğun etkisini gösterecek. Hafta sonu etkisini kaydetmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Altın değerinde mineraller: Toprağa faydası çok
Özdemir, bu tozların altın değerinde mineraller olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
“Faydası oldukça fazla. Çöl tozları, toprağa düştüğünde toprağı zenginleştirecek, denize düştüğünde denizin minerallerini artıracak. Ülkemize doğal gübre taşıyacak. İnsan sağlığına olumsuz etkileri görülebilir. Kronik bronşit, astımı olanlar, çocuklar ve yaşlıların dışarı çıkmaması uygun olacak çöz tozunun etkili olduğu günlerde. Vatandaşlarımız meteorolojinin açıklamalarına dikkat etsinler.”
Sağlığa zararları neler?
Dünya Sağlık Örgütü dünyadaki ölümlerin yüzde 1.4’ünün partikül madde solunması ile ilişkili olduğunu bildirmiştir. Soluduğumuz havada çöl tozları gibi doğal minerallerin tanecikleri yanı sıra sanayi ve tarım etkinlikleri ile oluşan kimyasal tanecikler bulunabilir. Havada olmaması gereken bu partiküler maddeler, bağışıklık sistemi ve solunum sistemine zarar verir. 10 mikronun üzerindeki partiküller akciğer hava keseciklerine ulaşamazlar, cilt tahrişi göz sulanması, burun akıntısına neden olurlar, 2.5 mikrondan küçük olanlar solunum sisteminin içine tamamen ulaşabilirler. Daha sonra kan damarlarına geçer. Bu tanecikleri soluyanlarda solunum ve kalp-damar hastalıkları ortaya çıkar, varsa ağırlaşır.
Perşembe ve Cuma gününe dikkat: “Güneye bakan camları açmayın”
Meteoroloji kahini çöl üzerinde İstanbul’a gelecek bulutlar konusunda vatandaşları uyardı. Perşembe ve Cuma gününü işaret eden Ökten evlerin güneye bakan camlarının açılmamasını ve astım hastası olanların sağlıkları için maske takmalarını önerdi. Çöl bulutları Mora Yarımadası üzerinde İstanbul’a geliyor.
Ökten, “Yoğun çöl tozları an itibariyle Mora üzerinde ve Ülkemize yaklaşıyor. Perşembe ve Cuma günü kuvvetli lodos ile birlikte iyice ülkenin batısını kaplayacak. Doğal döngü için gerekli olan bu tozlar bize de dolaylı olarak çok faydalı. Sadece solunum konusunda 2 gün tedbirli olalım” diyerek uyardı.