Dünyanın ilk ‘Sanal Vatandaşı’ Marija

Malta Turizm ve Tüketicinin Korunması Bakanlığı, dünyada bir ilke imza atarak sanal vatandaş Marija’yı tanıttı. Marija, ülkeye gelen turistlere uygulama üzerinden rehberlik edecek.

Sanal Vatandaşı

Dünyanın ilk ‘Sanal Vatandaşı’ Marija

Dünyanın metaverse geleceğiyle buluşmaya hazırlandığı şu dönemde pek çok ülkede dijital girişimler peşi sıra devam ediyor. Özel sektör ya da kamuda gerçekleşen bu girişimler, sanal karakterleri de kapsıyor. Ülkemizde bunun bir örneği sanal influencer Aypera iken Malta, dijital karakter konusunu bir adım daha öteye taşıdı.


Tatil döneminde uluslararası turistlerin ilgi odağı olan Malta, ‘Marija’ ismini verdiği dijital vatandaşını resmen tanıttı. Turizm ve Tüketicinin Korunması Bakanlığı tarafından tanıtılan Marija, yapay zekanın ve metaverse’ün olanaklarını bir araya getiren ülkenin sanal vatandaşlık programının ilk adımı oldu.

Marija, turistlere rehberlik edecek

Maltalı Marija, bünyesinde bulunduracağı Malta’nın tarihi ve kültürel değerleri hakkında kapsamlı bilgiyle ülkeye gelen turistlere sanal olarak rehberlik edecek. Marija, aynı zamanda kendisini sürekli geliştirmeye devam edecek. Marija’nın kusursuz bir telaffuzla konuşabilmesi ve zengin kelime dağarcığına sahip olması için de kendisine özel bir sözlük sistemi oluşturuldu.


Marija, uygulamalar üzerinde kişilerle gerçek zamanlı olarak etkileşime girebilecek, soruları cevaplayabilecek ve espri yapabilecek. Temelde sesli asistan sistemlerinin üç boyutlu karakterle birleştirilmiş hali olan Marija, dünyanın ilk sanal vatandaşı oldu.

Metaverse ile birlikte hayatımıza girecek meslekler


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.