Suriyeliler vatandaş olunca devleti suçlamaya başladı: Sağlık hizmeti neden ücretsiz değil?

Suriyeliler vatandaş olunca devleti suçlamaya başladı: Neden sağlık hizmetleri ücretsiz değil? – Sinan Oğan: “Suriyeliler, hastanelere gittiğinde herhangi bir ücret ödemeden tedavi olabiliyor.” – Resul Tosun: “Hayır, ücretsiz tedavi olmuyorlar, ücretini Sağlık Bakanlığı ödüyor.”

Suriyeliler sağlık

Suriyeliler vatandaş olunca devleti suçlamaya başladı: Sağlık hizmeti neden ücretsiz değil?

Aykırı’dan Batuhan Çolak, köşe yazısında olayı şöyle anlatıyor:


Suriye’den gelip, Türkiye’ye sığınan bir aileyi anlatmak istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının nasıl kendi ülkesinde ikinci sınıf vatandaş haline geldiğinin özeti gibiler. Sahar Zalt ve Mohamad Haj Rabee 9 yıl önce Türkiye’ye gelmiş, 2019’da vatandaş olmuşlar.

2019’a kadar iki çocukları olmuş, tüm tedavileri, doğumları Türkiye’de, ücretsiz olarak yapılmış. 2019’da vatandaşlığa hak kazandıktan sonra, statüleri de haliyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyla aynı olmuş. Geçtiğimiz günlerde hastaneye gitmişler. Anne, 3’üncü çocuklarına hamile.

Sosyal güvenceleri olmadığı için, tedavi ücreti istenmiş. Bizim gibi olmuşlar yani. Sosyal güvenceniz yoksa parayla tedavi olursunuz. İstenen ücret de 200 lira civarı bir şey. “Paramız yok, biz bunu verecek durumda değiliz” demişler. Bu arada, anne 42 haftalık hamile.

Hastane yetkilileri de yardımcı olmak adına “Bari ayakta tedavi muayene ücreti olan 55 lirayı verin yatışınızı yapalım” demişler. Ödeme alındıktan sonra hastaneye yatış yapılmış, sağlıklı bir şekilde de doğum gerçekleşmiş. Sosyal güvence olmadığı için 2 bin 756 TL ücret çıkmış.


Aile ücreti ödememiş, haliyle doğum belgesini de alamamışlar. Asıl olay bundan sonra başlıyor. “Bizim paramız yok, vatandaş olduğumuza pişman olduk” diyerek Trabzon’da yerel yayın yapan 61medya’nın kapısını çalmışlar. Yaşadıklarını anlatmışlar.

Yerel medya da “Siz nasıl hastanesiniz”, “Trabzon’da Suriyeli anne ve bebeğine yaşatılan mağduriyet yok sayıldı” başlığıyla iki haber yaparak Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesini hedef göstermiş. Doğum yapan doktorun adını vermişler.

• 9 sene olmuş geleli, 3 çocuklarını da Türkiye’de yapmışlar. Anne tek kelime Türkçe bilmiyor, sağlık hizmetini hep bedava almışlar. Vatandaş olunca da devleti suçluyorlar.

• Yerel site de bu haksızlığa çanak tutarak, Kanuni Eğitim ve Araştırma hastanesini hedef gösteriyor.

• Sözün bittiği yerdeyiz. Ama milyonlarca sığınmacı, milyonlarca kayıt dışı yabancıyla bu ülkenin ileriye gidebilmesi imkansız.


• Sadece sağlık harcamaları bile ekonomiyi bitirdi.

VIDEOSinan Oğan: “Suriyeliler, hastanelere gittiğinde herhangi bir ücret ödemeden tedavi olabiliyor.” – Resul Tosun: “Hayır, ücretsiz tedavi olmuyorlar, ücretini Sağlık Bakanlığı ödüyor.”

TRT World belgeselinde İstanbul Fatih, “Küçük Suriye” olarak tanıtıldı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.