Zafer Havalimanı: Garanti yolcu sayısında hata payı yüzde 98,82

Zafer Havalimanı zararı: 2022’nin ilk 2 ayında garanti edilen yolcu sayısı 219 bin 622, gerçekleşen yolcu sayısı ise 2 bin 588. Hata payı: yüzde 98,82 ve şirkete ödenecek garanti tutarı 1 milyon 153 bin 634 Euro güncel kurla 18 milyon 804 bin 234 TL.

Zafer Havalimanı

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, CİMER’e başvurarak Zafer Havalimanı’ndan ocak ve şubatta iç ve dış hatlarda uçan yolcu sayıları ile şirkete yapılan ödeme miktarını sordu. Yavuzyılmaz, AKP’nin Zafer Havalimanı’ndaki istikrarlı zararının sürdüğünü söyledi.

Kütahya, Afyon ve Uşak illerine hizmet vermek üzere 2012’de Yap-İşlet-Devret modeliyle hizmete açılan Zafer Havalimanı zarar etmeye devam ediyor.


Yolcu garantisi ile yapılan Kütahya Zafer Havalimanı’nın her ay zarar etmeye devam ettiğini belirten CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yaptığı yazışma ile Kütahya Zafer Havalimanı’ndan 2022 Ocak ve Şubat’ta iç ve dış hatlarda uçan yolcu sayısı, garanti edilen yolcu sayısı ile şirkete yapılan ödeme miktarlarını sordu.

Garanti edilen yolcu sayısı 219 bin, gerçekleşen 2 bin 588

Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ile Özel Kalem Müdürlüğü tarafından yanıtlanan ve CİMER üzerinden kendisine ulaşan rakamları açıklayan Yavuzyılmaz, Zafer Havalimanı ile ilgili bilgileri sosyal medya hesabından paylaştı.

zafer

Yavuzyılmaz, “2022’nin ilk 2 ayında garanti edilen yolcu sayısı 219 bin 622, gerçekleşen yolcu sayısı ise 2 bin 588 oldu. Hata payı: yüzde 98,82 ve şirkete ödenecek garanti tutarı 1 milyon 153 bin 634 Euro yani güncel kurla 18 milyon 804 bin 234 TL” dedi.

CİMER tarafından yapılan açıklamada ayrıca, Zafer Havalimanı’ndan ocak ve şubat aylarında dış hatlarda ticari seferin olmadığı belirtildi.

Devletin kasasından 2044 yılına kadar para çıkmaya devam edecek!

50 milyon Euro’luk yatırım maliyeti olan işletmeci şirkete devlet, 2012-2020 döneminde toplamda 45,9 milyon Euro’luk garanti ödemesi yapmıştı.


Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2021 yılında 640’ı iç hat 48’i dış hat olmak üzere Zafer Havalimanı’na toplam 688 uçak indi. Bu uçakların 302’si ticari uçaktı. İşletme süresi 29 yıl 11 ay olan havalimanı için devlet kasasından uçmayan yolcular nedeniyle 2044’e kadar para çıkacak.

Havalimanının hizmet verdiği Kütahya-Afyon ve Uşak’ın toplam nüfusu ise 1 milyon 678 bin kişi. Yani havalimanı için neredeyse 3 ilin nüfusu kadar yıllık yolcu garantisi verildi.

Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı kapatılmak isteniyor

Öte yandan, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün havayolu şirketlerine bir yazı göndererek uçuş operasyonlarını Kütahya Zafer Havalimanı’ndan yapmaları konusunda talimat vermesi, sadece yurtdışı uçuşların yapıldığı Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nın kapatılmasını gündeme getirdi.

Sadece Eskişehir, Brüksel ve Düseldorf arasında gurbetçi vatandaşlara hizmet eden Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nı uçuşlara kapatarak, zarar eden Kütahya Zafer Havalimanı’na yönlendirilmek istenmesi, Eskişehir’de tepki ile karşılandı.

Hasan Polatkan Havalimanı’nın kapatılmaması için AKP Eskişehir milletvekilleri ve yöneticileri, CHP Eskişehir milletvekilleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar yaptıkları açıklamalarla yanlıştan dönülmesini istiyor.

Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’ndan, Brüksel-Eskişehir arasında her hafta 4 gidiş ve 4 geliş uçuşlar yapılmakta ve yaz aylarında bu uçuşlar haftada 30’lu sayılara çıkmakta. Sadece 2021’de, yurtdışı uçuşlarda, Hasan Polatkan Havalimanı’ndan 99 bin 987 yolcunun taşındığı açıklandı.


Zafer Havalimanı’nın zararını azaltmak amacıyla Hasan Polatkan Havalimanı’nı kapatarak buradaki uçuşların Zafer Havalimanı’na kaydırılması durumunda, Eskişehirli gurbetçiler yine de Zafer Havalimanı’nı kullanmayacaklarını İstanbul’u tercih edeceklerini belirtiyor.

Çeşme’yi bir avuç zengine açıyorlar!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.