Assos Antik Limanı getirdikleri hale bakın!

Tarihi Assos Antik Kenti’nde yürütülen kaya ıslahı çalışmalarına ilişkin son görüntüler büyük tepki çekti. Bölgedeki son durumu paylaşan Cihan Kurnaz, “Assos Antik Limanın son halini merak edenlere” diyerek yaşanan içler acısı durumu gözler önüne serdi.

Assos

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan Assos Antik Kenti’nde “yola ve tesislere taş düştüğü” gerekçesiyle ıslah çalışmaları devam ederken bölgenin doğallığı yok olmaya devam ediyor.

Bölgede bulunan antik yollar, binalar, yapılar ve yeşilliğin yok olacağı endişesi sosyal medyada tepkiyle karşılanıyor.


Çalışmaların yürütüldüğü kayalık alandaki görüntüleri paylaşan Çanakkale’de yaşayan Cihan Kurnaz sosyal medya hesabından paylaştı.

‘Son halini merak edenlere’ diyerek paylaştı

assos antik liman

Kurnaz, “Assos Antik Limanın son halini merak edenlere” diyerek yaşanan içler acısı durumu gözler önüne serdi.” diyerek bölgede yaşanan doğa katliamını gözler önüne serdi.

Arkeolog Selahattin Aydın da çalışmaların yarattığı tahribatla ilgili sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulunmuştu.

“Assos’un geldiği hale bakın!”

Aydın şu ifadeleri kullanmıştı:


“Bu kadar değerli bir alana, akropolün limana bakan yamaçlarına hangi utanmazlığınızla dozer soktunuz? Hangi utanmazlığınızla o muhteşem peyzaja bu yarayı açtınız? Luviler, Hititler, Lelegler, Troyalılar, Kimmerler, Frigler, Grekler, Romalılar ve daha nice uygarlık milyonlarca yıl önce oluşmuş haliyle Assos’un dokusunu gördü. Ege Denizi, Midilli Adası ve Edremit Körfezi’ne hakim bir noktada kurulan, andezit taşların varlığıyla insanı bambaşka evrene taşıyan Assos’un geldiği hale bakın.

“RANT, ŞANTİYE VE İNŞAAT SEVERLERİN SERVETİNE SERVET KATACAK BİR ARAÇ DEĞİLDİ”

Anadolu’da dorik tarzda örnek yoktur ama Assos’un akropolündeki 2 bin 600 yıllık Athena Tapınağı buna en güzel örnek. 2 bin 600 yıl evvel insanlar umutla ve inançla koşa koşa tapınağa geliyorlardı ve Athena’yı mutlu ederek daha iyi bir yaşama kavuşacağına inanıyorlardı. Assoslular şehrini amorf andezit kütlelerin, bazalt kristallerin yoğun olduğu bir volkanik kompleksin etrafına kurmuşlar.

Tüm bu alan milyonlarca yıl önce olağanca gücüyle patlayıp püşkürmüş volkanik bir dağın bizlere bıraktığı Behram Kalderası’nın bir parçası. Buraya dokunulmazdı, burası milyonlarca yıl önce nasılsa o haliyle en konservatif yöntemlerle korunur, korunmalıydı. Tarihi, dokusu, jeomorfolojik yapısı, hikayeleri, konumu yaşanmışlıkları ile cam fanusta korumamız elzemdi. Gözü doymazların, rant, şantiye ve inşaat severlerin servetine servet katacak bir araç değildi.”

Böyleydi:

assos assos liman

Bu hale geldi:

NE OLMUŞTU?


Geçtiğimiz yıllarda Assos Antik Kenti’nde bazı tesislerin çatısına ve yola kayaların düşmesinin ardından AFAD tarafından bölgede inceleme yapılarak bir rapor hazırlandı. Assos Antik Kenti’nin yamaçlarında bulunan kayaların risk oluşturduğu belirtilen raporun ardından Çanakkale Valiliği Assos’taki tesislerin 500 gün kapatılması kararı vererek kayaların güvenli hale getirilmesi ile ilgili hazırlanan projenin ihale sürecini başlattı. Uygulama sırasında ortaya çıkan tahribat görüntüleri özelikle sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.

Koruma altındaki 123 ceylanı kesip bürokratlara ikram ettiler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.