Emekli bayram ikramiyesine ek zam gündemde yok!

Milyonlarca emeklinin beklediği müjdeli haber gelmedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekliye bayramda ödenecek ikramiyede artışın şu an gündemde olmadığını söyledi. Asgari ücrete ek zam yapılmayacağını kaydeden Bilgin, EYT’liler için bir çalışma yapılmadığını da bildirdi.

emekli maaşı

Emekliler için Ramazan Bayramı’nda ödenmesi planlanan ikramiyenin miktarı belli oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekliye bayramda ödenecek ikramiyenin 1100 TL olarak belirlendiğini açıkladı. İkramiyeler 28-29 Nisan’da ödenecek.


CHP geçtiğimiz hafta, emeklilerin bayram ikramiyesinin 1100 liradan 4 bin 253 liralık net asgari ücret tutarına yükseltilmesini isteyen bir kanun teklifinde bulunmuştu. Yasa teklifinde, bankalar, sigorta şirketleri, ticaret ve sanayi odaları ve borsalardan emekli olanlara da bayram ikramiyesi verilmesini önerilmişti.

Öte yandan, emekli bayram ikramiyelerinin son 5 yılda sadece yüzde 10 arttığına vurgu yapan DİSK-AR ise emeklinin enflasyona göre 5 yıllık ikramiye kaybını gidermek için bu bayramda 4 bin 500 TL ikramiye ödenmesi gerektiğini vurgulamıştı.

NTV’de soruları cevaplandıran Bilgin, “Asgari ücrette enflasyona uygun güncelleme gündemde yok. Popülist taleplere kaymamamız lazım, biz gerçekçiyiz” dedi.

3600 ek göstergede yasal düzenlemenin bu yıl Meclis’e geleceğini söyleyen Bilgin,  “Bu yılın sonunda Meclis’ten çıkar diye düşünüyorum” diye konuştu.

Bilgin şu anda gündemlerinde emeklilerde yaşa takılanlara (EYT) ilişkin bir çalışma olmadığını da ifade etti.


Emekli, 5 yılda 5 bin lira kaybetti!

Enflasyon rekorlar kırarken emekli ikramiyesi 4 yılda sadece 100 lira arttı. Bayram ikramiyelerinin yükseltilmesini talep eden emeklilerin enflasyon karşısında ikramiye kayıpları 4 yılda 5 bin lirayı bulurken 3 emekliden 2’si ise 3 bin lira ve altında maaş alıyor.

Türkiye’nin dört bir yanından toplanarak önceki gün Ankara’dan hükümete seslenen ve taleplerini ileten emekliler 4 yılda önemli kayıplar yaşadı. TÜİK mart ayında yıllık enflasyonu yüzde 61.14, Enflasyon Araştırma Grubu ise yüzde 142.63 olarak açıkladı ancak emeklilerin bu yıl aldığı zam ancak yüzde 30’da kaldı. 2018’de 1.000 TL olarak belirlenen emekli bayram ikramiyesine sadece 2021’de 100 TL zam yapıldı. Açlık sınırının asgari ücreti geçtiği bugünlerde her 3 emekliden 2’si 3 bin lira veya daha az maaşla geçim savaşı verirken 1.100 liralık bayram ikramiyesinde de artış talep ediyor.

4 YILLIK ENFLASYON YÜZDE 151

Asgari ücretin 4.253 lira olduğu açlık sınırının ise 5.000 lirayı bulurken 2018-2022 arası 4 yılda emekli ikramiyesi sadece yüzde 10 artırılıp, en düşük emekli maaşı 2 bin 500 liraya yükseltildi. Aynı dönemde resmi enflasyon ise yüzde 151, gıda enflasyonu ise yüzde 186 oldu.

ALIM GÜCÜ 3’TE 1 ERİDİ

DİSK-AR’ın araştırmasına göre emeklilerin bayram ikramiyesinde enflasyona göre 5 yıllık kaybı yaklaşık 5 bin TL olurken alım gücü ise gıda enflasyonuna göre son 3 yılda 1.000 TL’den 385 TL’ye düştü. Enflasyona göre ikramiyenin, alım gücü 3 yılda 1.000 TL’den 438 TL’ye, asgari ücrete oranı ise yüzde 62’den yüzde 26’ya geriledi.

Emeklilerin bayram ikramiyesi enflasyon kadar artarsa 2.507 TL, gıda enflasyonu kadar artarsa en az 2.857 TL olması gerekiyor. Emekliler ise 5 yıllık ikramiye kaybının giderilmesi için bu bayramda ikramiyelerin 4.500 TL ödenmesi talep ediyor.

‘En düşük maaş 5.200 lira olmalı’

– Ankara’daki mitingin düzenleyicilerinden Tüm Emekliler Sendikası’nın Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, 8 milyon emeklinin 2.500 lira veya biraz üstünde maaş aldığını belirterek, “Bayram geliyor. Emekliler hiç değilse bir nefes alsın diye bayram ikramiyesinin asgari ücret seviyesine yükseltilmesini istiyoruz. Emeklilerin şu anki ekonomik durumuyla bayram yapamayacakları çok açık” dedi.

‘Emekliden sağlık katkı payı alınmasın’


– Doğalgaz ve elektrikteki yüksek zamların geri çekilmesini isteyen Zeynel Abidin Ergen, emeklilerin sağlık sistemine ilişkin yaşadıkları sorunlara da dikkat çekti. Ergen, “Erişilebilir bir sağlık sistemi ve bizden alınan sağlığa katkı paylarının kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu. Ergen, ayrıca emeklilerin örgütlenmesinin önündeki engellerin de kaldırılmasını istedi.

Pazarda POS cihazına geçiş: Tane ile sebze, kredi kartıyla ödeme


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.