Bakan Karaismailoğlu ‘beyin göçü’ diyemedi: “Mühendis ihraç eder hale geldik”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Bugün teknoloji açısından, mühendis ihraç eden ülke haline geldik. Bu yaptığımız işlerde kazandığımız bilgi, beceri ve tecrübe sayesinde oldu.” dedi.

karaismailoğlu mühendis

Bakan Karaismailoğlu ‘beyin göçü’ diyemedi: “Mühendis ihraç eder hale geldik”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kars Gençlik Merkezi’nde düzenlenen “Gençlerle sahur buluşması” programında, üniversite öğrencileriyle bir araya gelen. Karaismailoğlu, burada öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, yapılan yatırımların Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelere örnek olmaya başladığını aktardı.


Türkiye’de 2002 öncesinde ulaştırma sektöründe ciddi eksiklikler olduğunu iddia eden Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

“Eksiklikleri gidermek için ciddi hamleler, iyi planlamalar yapmak lazımdı. Çünkü bizim çok paramız yok, az parayla maksimum faydalı işler yapmamız gerekiyordu. Bugüne geldiğimizde bölünmüş yolumuzun 28 bin 600 kilometreye ulaşması, havalimanı sayımızın 57’ye ulaşması, demiryollarımızın 13 bin 22 kilometreye ulaşması, denizdeki liman ve tersane sayılarının artması, haberleşme sektöründeki gelişmeler, hayal edilemeyecek şeyler bu kısa süre içerisinde başarıldı.”

Bakan Karaismailoğlu, Anadolu’da yüzlerce, binlerce projeyi gerçekleştirdiklerini, yap- işlet- devret projeleriyle, kamu-özel iş birliği projeleriyle dünyanın en büyük projelerini geliştirdiklerini söyledi.

“TÜRK MÜHENDİSLERLE YAPIYORUZ”

Türkiye’nin diğer ülkelere mühendis gönderen bir konuma geldiğini vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:


“Yapılan projeler sayesinde trafik kazalarında yüzde 80’e varan azalmalar sağlandı. Yüzde 80’e varması demek her yıl bizim 10 bin kişinin canını kurtarmamız demektir. Bu da yapılan projelerin ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor. Bugün teknoloji açısından, mühendis ihraç eden ülke haline geldik. Bu yaptığımız işlerde kazandığımız bilgi, beceri ve tecrübe sayesinde oldu. Çanakkale Köprüsü gibi dünyanın gıptayla baktığı en büyük asma köprüsünü yaptık. Yani 2023 metre orta açıklığıyla dünyanın en geniş asma köprüsü, 318 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek çelik kule ayaklarına sahip bir köprüyü tamamen Türk mühendisleriyle yapıyorsunuz.”

Akşener’e soruldu: AKP seçimi kaybederse ertesi gün ne olacak?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.