Metaverse arsa satışı hakkında en çok merak edilenler

Gerçek bir arsa almak varken kullanıcılar neden sanal arsa veya gayrimenkul alıyor? Metaverse şehirleri nasıl inşa ediliyor? Doğru Metaverse ve arazi nasıl seçilir? Bitcoin trenini kaçıran vatandaşlar için bir fırsat olarak görülebilir mi? Metaverse arsalar geleceğin Bitcoin’i olabilir mi? İşte Metaverse arsa satışı konusunda en çok merak edilen sorular ve yanıtları…

Metaverse arsaMetaverse arsa satışı hakkında en çok merak edilenler

Dijital dünyada son birkaç ay hakkında en fazla konuşulan şeylerden biri Metaverse olsa gerek. Ne olduğu konusunda kafalar epey karışık ama geleceğin metaverse’de olduğu konusunda da herkes hemfikir. Metaverse arsa satışı, son dönemde yatırımcıların en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor.


Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, 3 boyutlu avatar’lar, XR (genişletilmiş gerçeklik) video ve diğer iletişim araçlarını bir araya getiren bu sanal dünya, ana akım hale geldiğinde; kullanıcılar çalışmak, oyun oynamak, arkadaşlarıyla sosyalleşmek, dünyanın dört bir yanındaki konserlere ve konferanslara katılmak gibi birçok şeyi oturdukları yerden yapabilir hale gelecek. KMPG Raporu‘na göre 2030 yılına kadar insanlar metaverse dünyasında gerçek dünyadan daha fazla zaman geçirecek ve metaverse dünyasındaki finansal değerler, fiziksel dünyadaki varlıklarının finansal değerine meydan okumaya başlayacak.

Son zamanlardaki popüler konuların zirvesinde yer alan metaverse dünyasındaki arsa satışına ilişkin yeni raporlar gündeme geldi. Metaverse arsa satışlarının 500 milyon doları geçtiği belirtildi. Perakende, turizm, bankacılık, tekstil gibi sektörleri çoktan etkisi altına alan Metaverse, gayrimenkul sektöründe de önemli değişimlerin yolunu açıyor.

Büyük Dört

Raporlarda, metaverse gayrimenkul satışlarının ‘Big Four’ ismi verilen en büyük dört platformda toplamda 500 milyon doları geçtiğine dikkat çekilirken ve 2022’de bu rakamın iki katına ulaşmasının beklendiğine vurgu yapıldı.

Metaverse arsa satışında ise dört şirket ön planda yer alıyor. Metaverse analistleri tarafından ‘Big Four’ (Büyük Dört) olarak isimlendirilen şirketler ise Sandbox, Decentraland, Cryptovoxels ve Somnium olarak belirlendi.

sandbox land

Perakende, turizm, bankacılık, tekstil gibi sektörleri çoktan etkisi altına alan Metaverse, gayrimenkul sektöründe de önemli değişimlerin yolunu açıyor.

2022 yılında 1 milyar doları aşacağı öngörülüyor

MetaMetric Solutions tarafından yayımlanan çalışmada ise dört büyük metaverse platformundaki arsa satışlarının 2021 yılında 501 milyon dolara ulaştığı ifade edildi.

Metaverse veri sağlayıcısı, Ocak ayındaki satışların 85 milyon doları geçtiğine dikkat çekerken, bu hızla sürmesi durumunda satışların 2022 yılında yaklaşık 1 milyar dolara ulaşabileceğini öngördüğünün altını çizdi.

MetaMetric’e göre, arsa satışları en çok Kasım’da yapılırken, yaklaşık dokuz kat arttı ve 133 milyon dolar oldu.

Aralık ayı itibarıyla arsa satışları düşerken, 2022’nin Ocak ayındaki arsa satış bedeli, 2021’in aynı ayına göre 10 katından fazla kaydedildi.

BrandEssence Pazar Araştırması tarafından yayımlanan bir rapor ise, metaverse emlak piyasasının 2022 yılından 2028 yılına kadar yılda yüzde 31 oranında büyümesinin öngörüldüğünü tespit ettiklerine dikkat çekti.

En uygun parsel 12 bin 700 dolar

Sandbox‘ın 166 bin 464 parselinin her birinin Aralık ayı itibarıyla ortalama 12 bin 700 dolarlık Ethereum tutarıyla satışı yapılırken, parsellerin 96 metreye 96 metre olduğu ifade edildi.

Sandbox’tan sonra piyasadaki ikinci oyuncu olan Decentraland (MANA), 16 metreye 16 metre boyutlarında 90 bin 600 parsel satışa sunulurken, parsellerin her birinin 14 bin 440 dolara karşılık gelen değerindeki Ethereum karşılığında arsa satışı yapıldığı belirtildi.

Metaverse arsa satışı

8 bin dolardan 20 bin dolara

Insider’a anlattıklarına bakılırsa, Welbaum, sanal gayrimenkul piyasasına girdiğinde tek amacı eğlenceydi, herhangi bir somut beklentisi yoktu. Ancak bu platformların günden güne popülerleştiğini fark edince, yatırımlarını artırmaya karar verdi. Bu nedenle 5 ay önce, SAND isimli coin’i kullanan bir başka sanal gerçeklik platformu olan The Sandbox’tan 8.000 Dolar değerinde bir arsa daha satın aldı. Yine civarındaki diğer arsaların satış fiyatına bakarak konuşan, bu arazinin değerinin de 20.000 dolara çıktığını belirtti.

Doğru Metaverse ve arsa nasıl seçilir?

Metaverse arsa seçimi

Welbaum, benzer yatırımlar yapmayı düşünenler için doğru dijital arazi seçimi ve doğru metaverse seçimine dair de ipuçları verdi.

Öncelikle Decentraland’in Marketplace (pazar yeri) alanında trafiğin yoğun olduğu bölgelerde bir mülk aradığını belirten Welbaum, “Bir festival alanında olan her şeye sahipler. Deadmau5 konserlerine ev sahipleri yapmışlardı, Paris Hilton da orada bir konser vermişti” dedi.

Decentraland’de Las Vegas benzeri bir alan var

Kendi arazisini trafiğin yoğun olduğu etkinlik alanlarının ya da etkinliklerin yakınlarına konumlandırmaya çalıştığını da belirten Welbaum, “Decentraland’de bir de Las Vegas benzeri bir alan var. Bu bölgeler insan trafiğinin çok olabileceği yerler. Arazinize ne kadar çok insan gelirse, değeri ve beğenisi de o kadar artacaktır” diye konuştu.

Decentraland

Welbaum araziyi alış sürecinde önce Coinbase üzerinden MANA coin’lerini satın aldı. Ardından MetaMask cüzdanını oyuna bağladı. Bu sayede Decentraland içinde alım satım yapabilir hale geldi.

Gerçek bir arsa almak varken kullanıcılar neden sanal arsa veya gayrimenkul alıyor?

Bora Erdamar: Pandemi ile birlikte daha da hızlanarak dijitalleşen hayatımız, artık beraberinde sosyal hayatın, eğlencenin yanı sıra üretimin ve ticaretin de herkesin daha kolay dahil olabildiği, katkı sunabildiği, karar mekanizmalarına etki edebildiği ve karşılığında kazanç edebildiği yeni dijital dünyalar ile bütünleşiyor.


Özellikle Facebook’un Meta adını duyurması ve metaverse’ün internetin gelecek hali olacağına dair söylemiyle birlikte yıllık 5 milyar dolarlık yatırım planlarını açıklaması, herkesin bu konuya ilgisini artırdı.

facebook meta

Artık dijital ortamlarda hem kişiler hem kurumlar yeni kimlikler yeni ortamlar yeni topluluklar inşa ediyor, avatar’larıyla sosyal ortamlara dahil oluyor, etkinlik ve toplantılar düzenleyebiliyor. En önemlisi de bu dijital aktiviteleri çok daha hızlı ve kolay şekilde ekonomik değere dönüştürebiliyorlar.

Hem artan ilgi hem önemli yatırımcıların metaverse’de giderek daha aktif yer alması, gerçek dünyadaki beklenti algısı bozulmuş, güven kaybı yaşamış kitlelerin yeni nesil dijital yatırım enstrümanlarını, kolay ve hızlı erişilebilir olmaları ve gelecekteki yüksek değerleme beklentileriyle beraber tercih etmelerini sağlıyor.

Sanal ortamda yapılan bu satışların gerçek evrende karşılığı var mı?

Gerçek evrende bir karşılığı yok ama bu yatırımı yapanların, aynen bir kulübe dahil olanların çeşitli ayrıcalıklar elde etmesi gibi gerçek dünyada düzenlenen çeşitli etkinlere, konferanslara katılma hakkı, yeni girişim fırsatlarını daha erken öğrenmeleri gibi avantajları var.

Metaverse özellikle de piyasada yer alan marka ve şirketlere ne gibi fırsatlar sunuyor?

metaverse markalar

Şirketler için metaverse dünyasında yer almanın PR ve repütasyondan başlayıp, metaverse’de satın aldıkları yerlerde etkinlik hatta milyonlarca kişinin katıldığı konserler düzenlemekten, bu biletlerin satış gelirine, topluluklara kendilerini dahi iyi ifade etmeye hatta aynen fiziksel dünyada olduğu gibi metaverse’deki arsaların üzerine plazalar inşa edip kiraya verme olanakları var.

Bitcoin trenini kaçıran vatandaşlar için bir fırsat olarak görülebilir mi? Metaverse arsalar geleceğin Bitcoin’i olabilir mi?

bitcoin btc usd

Vedat Güven: Buna ‘evet’ diye cevap verebiliriz ama çok dikkatli olmak lazım. “Buralar eskiden dutluktu” diye komik bir tabir var. Metaverse için de bunu diyebiliriz. Zamanında İstanbul da bomboştu ve buraya yatırım yapanlar çoğunlukla kazandı. Ancak aynı yatırımı Çankırı’ya yapanlar için aynı şeyleri söylemek mümkün değil.

Bilmeden ve araştırmadan metaverse dünyasına girmek de bir kumar olur. Tıpkı emlak danışmanları gibi metaverse arsa danışmanları da var. Nerelere yatırım yapmanız gerektiği konusunda bu uzmanlar yardımcı olabilir. Kısacası burada fırsatlar var ancak körlemesine girilirse sonu hüsran olabilir.

Nasıl arsa alınır ve ortalama fiyatlar nedir?

metaverse şehir

Arsa büyüklükleri 16×16 iken, fiyatları oldukça değişken. Eğer ünlü markalara, AVM’lere yakın ve merkezi bir konumdan tercih ederseniz fiyatlar parsel başına 200 bin doları bulmuş durumda. Merkez dışı yerleri ise yaklaşık 12 bin dolara alabilirsiniz. Metaverse emlak simsarları da yeni çıkan projelere göz dikmiş durumda. Ancak bu projelerin tutup tutmayacağı bilinmiyor. Eğer tutmazsa verdiğiniz para da boşa gidebilir.

Dilerseniz arsaları projeden alabilir veya farklı bir pazar yerinden de alabilirsiniz. Hatta projeden aldığınız evi farklı bir pazarda da satabilirsiniz. O dünyada kapalı olmanıza gerek yok, özgürlüğünüz var.

Klasik arsa boyutları bir ev yapacak kadar alana sahip. Birden fazla arsa alarak büyük bahçeli bir ev yapabilir ve orada parti verebilirsiniz. Tabii ki bu partiye de giriş ücreti koyup yine kazanım elde edebilirsiniz. Metaverse üzerinden kendiniz de çok uzakta olan sevdiklerinizle partiye katılabilir, sosyalleşebilir hatta özel bir şey konuşmak için biraz yakınlaşıp kendi aranızda bile konuşabilirsiniz. Hatta şu an laboratuvarda deneme aşamasında olan yeni bir sistem de var. Bunun sayesinde dokunabilecek ve hissedebileceksiniz.

Metaverse şehirleri nasıl inşa ediliyor?

Metaverse şehri
Metaverse şehri Seul

Şehirleri kuran birçok proje var. Peki bu arsaları biz nasıl kullanabiliriz? Burada aldığınız arsa üzerine park, ev, müzik salonu yapabilir, hatta AVM bile kurabilirsiniz. Bunun da iki formülü var. Öncelikle biraz kodlamadan ve grafik tasarımdan anlıyorsanız kendiniz de yapabilirsiniz. Daha kolay bir formül ise yardımcı araçlar. Şehirler inşa etmek için olan yardımcı araçlar bir mimar veya grafik tasarımcı olmasanız da aldığınız arsaya bir ev yapmanızı sağlar. Bu yepyeni de iş kolları yarattı.

Facebook‘un metaverse için aldığı 10 bin kişinin büyük bir kısmı grafik tasarımcı. Artık büyük firmaların da yaptığı işe alımların büyük çoğunluğunu grafik tasarımcılar oluşturuyor. Çünkü şirketler artık ürünlerini sanal ortamlarda geliştiriyor.

Metaverse ortamında da giydiklerimizle, taktıklarımızla statü kazanmış olacağız. Büyük markaların tasarımlarını avatar’larımıza giydireceğiz. Fiziksel dünyada sırf statü belirtmek için alınan lüks çantaları, ayakkabıları sadece etrafımızdaki sınırlı insanlar görüyor. Oysa sanal dünyada milyonlara bunu gösterme şansı bulunabilecek. Burada avatar’larımız için ikinci el kıyafetler bile alabileceğiz. Çünkü bazı özel seriler olacak ve sınırlı sayıda olacak.

Emlak yatırımında Metaverse dönemi   

PropertyTR Genel Müdürü Yusuf Boz, konu ile ilgili açıklamasında şu bilgileri paylaştı:

“Klasik bir yatırım aracı olan ve seneler boyunca kullanılan gayrimenkul yatırımcılığının metaverse dünyasına taşınması da aslında sürpriz bir gelişme değil. Değişen dünya düzeni içinde çağa ayak uyduran ve sürekli yenilenen gayrimenkul sektörü yatırımcılarına birbirinden özel fırsatlar sunuyor. Her yeni alan gibi Metaverse üzerindeki gayrimenkullerin de önceden sıkı bir araştırma ile tam olarak kavranması gerekiyor. Son aylarda popüler olsa da aslında bir süredir var olan Metaverse dünyası üzerindeki işlemlerin takip edilmesi de son derece önemli.”

Bazılarımız şimdiden Metaverse’te yaşıyor; nasıl mı?

Fortnite oyunu

Fortnite, Minecraft ve Roblox gibi oyunlar şimdiden metaverse’ün nasıl bir yer olacağına dair ipuçları veriyor. Bu oyunların geliştiricisi şirketler de metaverse’ün evriminde söz sahibi olmak için can atıyor. Diğer yandan Microsoft ve Facebook gibi devler de metaverse’ün büyük oyuncuları olma peşinde.

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ı tek çatı altında toplayan Meta şirketinin CEO’su Mark Zuckerberg, metaverse’ün temel özelliklerinin yaygınlaşmasının 5 ila 10 yıl alabileceğini söyledi ama aslında aşırı hızlı genişbant internet bağlantıları, sanal gerçeklik gözlükleri ve her zaman aktif olan sanal dünyalara erişimi olanlar için metaverse çoktan yaşamın bir parçası haline geldi.

Bill Gates’ten metaverse tahminleri

Bill Gates

Kişisel blogunda tahminlerinde teknoloji alanına da değinen Bill Gates, metaverse ile ilgili de tahminlerde bulundu. Bu teknolojinin toplantıları yönetme şeklini değiştireceğini söyleyen Gates, “Önümüzdeki 2 veya 3 yıl içinde çoğu sanal toplantının 2D kamera görüntüsü sistemlerinden üç boyutlu ortamdaki dijital fotolarla Metaverse’e geçeceğini tahmin ediyorum” diye konuştu.


Facebook ve Microsoft’un kısa süre önce metaverse vizyonunu açıkladığını belirten Bill Gates, “Buradaki düşünce, fotoğrafınızla, insanlarla gerçek bir odada olma hissini artıran sanal bir alanda tanışmaktır” derken, “Bunu yapmak için, ifadelerinizi, beden dilinizi ve sesinizin kalitesini doğru bir şekilde yakalamak için VR gözlükleri ve hareket yakalama eldivenleri gibi bir şeye ihtiyacınız olacak. Çoğu insan henüz bu araçlara sahip değil ve bu da benimsemeyi biraz yavaşlatacak” şeklinde konuştu.

Metaverse ile birlikte hayatımıza girecek meslekler – İndigo Dergisi’ni Facebook, Twitter, Instagram ve Telegram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.