WordPress ile E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur ve Nasıl Ödeme Alınır?

WordPress sistemi, detay içermesine rağmen kolayca kurulumu tamamlanabilen bir sistemdir. WordPress ile birçok kişi ücretsiz bir şekilde kendi blog sayfasını kurabileceği gibi E-Ticaret firması için internet sitesi de açabilir. E-Ticaret için WordPress kullanıldığında, standart ve ücretsiz bir blog açmak gibi kolay bir süreç ile karşılaşılmayacaktır. Blog sayfası açmaya göre daha çok eklenti ve güvenlik önlemi isteyen sitenin güçlü bir hale getirilmesi önemlidir. WordPress ile herkes kendi internet sitesini açabilir ve aktif olarak kullanmaya başlayabilir.

Wordpress ödeme

WordPress Nedir?

WordPress, dünya üzerinde en çok kullanılan teknolojik altyapıya sahiptir. Şu an WordPress’i kullanarak açılan internet sitesi sayısı 30.462,105 olarak bilinmektedir. Farklı kaynaklara bakıldığında ise ortalama olarak WordPress’in, internet kullanımının %55’ten daha fazla bir oran ile tek başına karşıladığı görülmektedir. WordPress’in bu kadar çok kullanılmasının birçok sebebi bulunsa da en önemli neden sunduğu güvenlik altyapısı ve çoğunlukla ücretsiz olmasıdır. Farklı eklentileri bulunan kapsamlı bir sistemdir ve eklentileri ile birçok özellik internet sitesine kolayca entegre edilebilir.

WordPress ile E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

WordPress üzerinden E-Ticaret sitesi ve blog gibi siteler kurulabilir. E-Ticaret sitesi kurmak için izlenen yollar blog oluşturmaya göre daha farklıdır. Birçok güvenlik önleminin, sertifikanın ve ödeme yönteminin siteye eklenmesi gerekir. E-Ticaret sitelerinde tüketiciler banka ve/veya kredi kartlarını girerek alışverişlerini gerçekleştirmektedir. Bu neden ile de WordPress üzerinden E-Ticaret sitesi kurarken öncelik her zaman güvenlik önlemlerine yönelik olmalıdır. WordPress ile E-Ticaret sitesi kurmadan önce alınması gerekenler şunlardır:

  • Domain (alan adı)
  • Hosting (barındırma hizmeti)
  • DNS yönlendirmesi
  • SSL sertifikası

WordPress Domain Nasıl Alınır?

WordPress sitesini kurmadan önce yapılması gereken ilk işlem domain almaktır. Domain her internet sitesinin olmazsa olmazı olan ana unsurdur. Alan adı olarak Türkçeye verilen domain, URL bölümüne girilen site adını belirtmek için kullanılır. Domainler www. uzantısı ile başlar ve sonra internet sitesinin içeriğine göre (.com, .net, .tr, .gov, .info, .org vd.) bitirilir. Domainlerden sadece bir tane oluşturulabilir. Eğer sonuna eklenen yönlendirme (.com, .net, .gov vd.) farklı ise domain isimleri aynı olabilir. WordPress üzerinden domain sorgusu yapılabilir ve E-Ticaret siteniz için uygun olan alan adını belirli bir ücret karşılığında satın alabilirsiniz.

WordPress SSL Sertifikası Nedir ve Nasıl Alınır?

E-Ticaret sitelerinin yine olmazsa olmazları arasında yer alan SSL sertifikası da sitenin güçlü bir hale gelmesini sağlar. Site adresinin (dolayısı ile domainin) doğru olup olmadığını kontrol eden bir sistemdir. Bu kontrol işlemi esnasında şifreli kanal oluşturarak sitenin daha güvenli olmasını sağlar. Böylelikle internet sitesinde yapılan işlemler ve veri akışı 3. taraflar ile paylaşılmaz. SSL sertifikası özellikle sanal pos gibi ödeme yöntemleri kullanılacağı zaman tahsilat ve ödeme altyapısı sunan şirketler tarafından talep edilir. PayTR tarafından da SSL sertifikası istenmektedir.

WordPress WooCommerce Eklentisi Nedir?

WordPress’in içerisine birçok eklenti dahil ederek ne kadar elverişi bir hale gelebildiğinden bahsetmiştik. WooCommerce eklentisi de WordPress’e ait olup E-Ticaret sitelerinin vazgeçilmezidir. Sitenizi çevrim içi bir mağaza haline getirmek isteyenlerin WooCommerce kullanması gerekir. E-Ticaret sitesi kurduktan sonra siteyi alışveriş odaklı bir aşamaya çekmek ve dolayısı ile sitenin trafiğini arttırmak için WooCommerce kullanılır. Siteyi özelleştirmek ve müşterileriniz için ek indirim veya kampanya gibi süreçler başlatmak için de yine aynı eklenti üzerinden işlem yapılır.

WordPress WooCommerce Eklentisinin Avantajları Nelerdir?

WooCommerce eklentisinin birçok işlevi vardır ve bu işlevleri nedeni ile her online mağazanın vazgeçilmez unsuru haline gelmiştir. WordPress Woocommerce’nin avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Maliyet: WooCommerce eklentisi ücretsiz bir eklentidir. Bu neden ile işletmeler herhangi bir ek ödeme yapmadan kullanmaya başlayabilirler.
  • Site özelleştirme: WordPress’i kendinize özel hale getirmek için kullanılır.
  • Eklenti çeşitliliği: WooCommerce ile uyumlu eklentiler ile hedef kitleye yönelik en uygun tasarım ve işlevlere ulaşılır.
  • Site analizi: WooCommerce aracılığı ile site analizi yapılır.

WooCommerce’yi Hangi İşletmeler Kullanabilir?

WordPress üzerinden internet sitesi kurarak satış yapmayı planlayan herkes WooCommerce’yi kullanabilir. WooCommerce’yi kullanan bazı işletmeler şunlardır:

  • Sivil toplum örgütleri (vakıf, dernek vd.)
  • Kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar
  • İnsani yardım temelli kuruluşlar
  • Hak temelli olup satış yapan kuruluşlar
  • Satış yapan tüm işletme türleri ve sektörler
  • Bireysel satış yapan gerçek kişiler

WooCommerce ile E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

WooCommerce kurulumu

WooCommerce’yi internet sitesine eklemek için öncelikle WordPress üzerinden tüm internet sitesi aşamalarının tamamlanmış olması gerekir. Domain ve hosting alınması, SSL sertifikası edinilmesi ve bunlara benzer aşamalar tamamlandıktan sonra WooCommerce eklenir. WooCommerce’ye ulaşmak için WordPress eklentilerinin olduğu menünün kullanılması gerekir.

WooCommerce WordPress’e Nasıl Eklenir?

WooCommerce, WordPress ile açılan sitenin admin panelinde yer alır. Sol köşede yer alan menüden “eklentiler” başlığının seçilmesi gerekir. İzlenmesi gereken diğer adımlar ise şu şekildedir:

  • Eklentiler menüsünün açılması
  • “Yeni ekle” menüsünün seçilmesi
  • Arama bölümüne “WooCommerce” yazılması
  • Çıkan sayfada sadece “WooCommerce” yazan eklentinin bulunması
  • Sol üstte yer alan “hemen yükle” butonuna basılması
  • Yüklemenin tamamlanmasının beklenmesi
  • İşlemin onaylanması

WooCommerce’yi WordPress’e dahil etmek için izlenmesi gereken adımlardır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta Worpdress eklentiler içerisinde WooCommerce aratıldığı zaman çok sayıda seçenek çıkmasıdır. Buradaki tüm eklentilerin farklı bir işlemi ve kullanım amacı bulunur. Bu neden ile de öncelik her zaman doğrudan WooCommerce’yi yüklemek olmalıdır.

WordPress WooCommerce’ye Nasıl Ürün Eklenir?

WordPress WooCommerce eklentisi üzerinden ürün eklemek için yine admin paneline ulaşmak gerekir. Admin paneline ulaştıktan sonra izlenmesi gereken adımlar şunlardır:

  • Açılır sayfadan (soldaki) “Ürünler” başlığının seçilmesi
  • Alt seçeneklerden “yeni ürün ekle” yazısına tıklanması
  • Gelen yeni ekran üzerinde yer alan uygun boşlukların doldurulması

Ürünün başlığı, ürünün açıklaması, görselleri, adet sayısı, ağırlığı, satış fiyatı, rengi ve bunlara benzer tüm özelliklerin girilebileceği bir alan bulunur. Buraya gerekli tüm bilgi ve görseller eklendikten sonra işlemin kaydedilmesi gerekir.

WordPress WooCommerce Üzerinden Nasıl Satış Ücreti Alınır?

WooCommerce ile kurulan bir sitenin asıl amacı online satış gerçekleştirmektir. Online satış için ise tüketicilerin (ya da internet sitesi kullanıcılarının) ödeme yapması gerekir. Ödeme için WooCommerce tarafından sunulan seçenekler şunlardır:

  • Banka havalesi
  • EFT
  • Kapıda ödeme
  • SANAL POS

Sanal POS ile Ödeme Nasıl Alınır?

Sanal POS paytr

Sanal POS kullanarak ödeme almak için belirli unsurların siteye eklenmesi gerekir. Örneğin SSL sertifikası olmadan Sanal POS kullanılamaz. Sanal POS kullanmak isteyen e- ticaret sitelerinin, kendi seçecekleri bir bankaya başvuru yapması gerekir. Sanal POS onayı alındıktan sonra ise ilgili internet sitesinde banka kartı ve/veya kredi kartı ile ödeme alınmaya başlanabilir.

PayTR Sanal POS Avantajları Nelerdir?

Güvenli ödeme seçenekleri sunan PayTR, hızlı başvuru ile ortalama 2 saat içerisinde sanal POS başvurusunu onaylıyor. İstenen belge ve bilgilerin girişi yapıldıktan sonra PayTR ekipleri tarafından incelenir ve başvuru sonucu yetkiliye bildirilir. PayTR, Türkiye’de en sık kullanılan sanal POS altyapısına sahip platformlardan biridir. Güvenli ödeme yöntemleri ve çözüm önerileri geliştiren PayTR ile e- ticaret sitenizi daha güvenli bir hale getirebilirsiniz.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.