Yabancıya kiralık ilanlarında artış: “Türkler aramasın”

Emlak sitelerinde “Türkler aramasın, sadece yabancıya kiralık” notuyla paylaşılan ilanların sayısı artmaya başladı. Arapça ilanların fazlalığı ve ‘TC vatandaşlığına uygun’ gibi ibareler dikkat çekici boyutta. 

kiralık evler

Yabancıya kiralık ilanlarında artış: “Türkler aramasın”

Vatandaşlar kiralık ev bulmakta zorlanırken kiralar da tırmanışa geçti. Müşterilerin yabancılaşmasıyla Arap emlakçılar da sektörde yerini aldı. Yabancıya kiralık ilanlarında artış yaşanıyor.


İstanbul’da, özellikle Esenyurt, Beylikdüzü ve Başakşehir ilçelerindeki Arapça ilanlar, sadece Arap müşterilere yönelik. Ayrıca bazı ilanlarda “Vatandaşlığa uygun” gibi ifadeler bulunuyor.

İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nizameddin Aşa, “Genelde daha proje halinde olan ve piyasaya sokulmayan işlerle anlaşıyorlar. Bu şekilde istedikleri gibi yüksek fiyattan satış yapabiliyorlar” dedi.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan ise “Denetimsiz durumda olan bu işletmeler ayrıca yabancılara satış başta olmak üzere birçok iş ve işlemde mağduriyetlere yol açıyor. Hatta verdikleri yüksek ilanlar ile piyasayı bozuyor, fiyatların yukarı yönlü gidişine sebep oluyorlar” diye konuştu.

“Bu ilanlar piyasayı olumsuz etkiliyor”

İlan başlıkları farklı dillerde örneğin Arapça gibi bir dilde yazılıp metnin içinde de bu tür Arapça açıklamalarla da yabancıların manipüle edildiğini söyleyebiliriz. Bu dairelerin bazıları yabancılar tarafından kiralanıp tekrar yabancılara günlük olarak kiralanıyor.

arapça ilanlar
Foto: Yalova’da bir emlakçı

Örneğin ülkemize sağlık sektörü nedeniyle gelen, belli bir tatil amacıyla kısa süreliğine gelenlere eşyalı daireler veriliyor. Bu piyasanın fiyatlarını olumsuz etkiliyor.

Bunu yabancı dilde faaliyet gösteren ve yetki belgesi olmayan emlak işletmecileri yürütüyor. Hatta bu ilanları mal sahibiymiş gibi sahibinden girerek aslında gerçekçi olmayan bir piyasa oluşmasına da neden oluyorlar.


Hatta ben de dün bir örnek gördüm. Gene mal sahibi olarak verilmiş bir ilan ve bir projeden 14 tane villanın pazarlamasını yapan bir ilanla karşılaştım. Bunun birçoğunda takma unvanlar ve isimlerle ilan verenler var.

Burada en önemlisi bizler açısından ayrımcılığa neden olmamasıdır. Bizlerin de belli kurallar çerçevesinde gerek ırk gerekse mezhep ayrımı yapmadan faaliyet göstermemiz önemlidir.

“Türklere uygun olmadığına ilişkin ibareler yer alıyor”

yabancı emlak

Bu ilanların bazılarında hatta evlerin Türklere uygun olmadığına ilişkin metinler yer alıyor. Bunlar tasvip edilecek uygulamalar değildir. Çözüm önerileri Ticaret İl Müdürlükleri tarafından denetimlerin artırılması ve portallarda verilecek ilanlarda yetki belgeli emlak işletmesi ya da gerçekten mal sahipleri tarafından ilan girişinin mümkün hale getirilmesi, isim ve unvanlarda şirket unvanlarının yer alması ve ilan verenler gerçekten mal sahibiyse bu kişinin ismiyle telefonunun eşleşmesi haksız rekabetin önüne geçebilecek bir düzenleme olacaktır.

yabancıya kiralık

Gayrimenkul sektöründe yeni arzlara imkan tanımadığımız müddetçe ister istemez fiyatları yukarı yönlü seyri devam edecek gibi duruyor. Yeni arzların kısa sürede yapılması mümkün olmadığından piyasanın bu tür hareketleri bir süre daha devam edecektir.”

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Yabancılara konut satışının vatandaşlık alınabilmesi için şartı 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseldi. Ne var ki hızlı ve köklü bir çözüm için mutlaka konut üretim sektörü ve konut kredilendirilmesi teşvik edilmelidir.

Emlak rayiç değeri

Ayrıca geçici bir süre içinde satışlarda vergiler düşürülmeli, kiralamalarda da belediyelerde kayıtlı emlak rayiç bedelinin kira tutarı belli bir oranına kadar tavan fiyat belirlenip kiralık ev arayanlar bir süreliğine rahatlatılmalıdır.

Örnek verecek olursak bir milyon lira rayiç değeri olan bir konutun yıllık kira bedeli konutun değerinin yüzde 6’sı kadar bir tavan kira tutarı belirlendiği taktirde bu miktara tekabül eden kira yıllık 60 bin, aylık 5 bin lirayı geçemeyecektir.


Bu tedbirler alınamadığı taktirde vatandaşların temel ihtiyacı olan barınma ihtiyaçlarının karşılanmasının gerçekleşemeyeceği ortadadır.”

Türk Vatandaşlığı garantili emlak reklamı: “Yatırım getirisi yüzde 7” ifadesi dikkat çekti!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.