Dolar/TL bugün 15,44 seviyesine çıkarak tarihi zirve sonrası en yüksek seviyeyi gördü. TL, bu hafta dolar karşısında yüzde 3 kayıpla en çok düşen gelişen ülke parası olarak negatif ayrışıyor.
Haftaya yükselişle başlayan USD/TRY kuru 15,40 seviyesine çıktı. Aralık ayındaki rekor sonrası müdahalelerle 13,50 – 13,80 aralığında sakin bir seyir izleyen kur, Rusya – Ukrayna savaşının yarattığı küresel risk nedeniyle Mart ayında 14,80’e çıktı. Mart sonrası fiyatlamada bu seviye yakınında oynaklık azaldı ve kur gerek iç gerekse dış gelişmelere tepki vermedi.
Fed’in 4 Mayıs’taki FOMC toplantısında 75 baz puan beklentisine karşın 50 baz puan faiz artırması güvercin görülse de Powell’ın gelecek iki toplantıda da 50 baz puanlık artışların masada olduğunu söylemesi fiyatlamaları değiştirdi. Dolar göstergesindeki yükseliş hızlandı ve para birimlerinde de düşüş yaşandı. TL, son haftalarda yatay seyretmesine ve FOMC toplantısına sınırlı tepki vermesine karşın enflasyonun %70’i aşmasının ardından kırılganlığını artırdı.
Dünyada birçok merkez bankasının yüksek enflasyona karşı faiz artışına gittiği bu süreçte TCMB’nin farklı politika izlemesi ve Türkiye’de enflasyon yükselişinin hızlanmasıyla TL’nin reel getirisi de oldukça geriledi.
Geçen hafta 14,80’li seviyelerden 14,97’ye çıkan kur, bu hafta başında 15 seviyesini aştı. Haftanın devamında da yükselmeye devam eden fiyat bugün 15,44’e çıkarak 20 Aralık’taki tarihi 18,40 zirvesi sonrası en yüksek seviyeyi gördü.
Fahiş fiyat artışlarına karşı cezaların artırılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyonda da gelecek aylarda düşüşün başlayacağını ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin de bugün gıda, beyaz eşya ve konut sektöründeki temsilcilerle fahiş fiyat artışının dizginlemesine dair bir görüşme yapması bekleniyor.
Euro ve sterlin, dolar karşısında son yılların en düşük seviyesine geriledi
İngiltere ekonomisi 2022’nin ilk çeyreğinde %0,8 oranında beklenti altında büyüme gösterdi. Pandemi nedeniyle 2021’in ilk çeyreğindeki daralma sonrası en düşük büyüme oranının yaşandığı İngiltere’de hizmet ve imalat sektörü zayıflarken sanayi üretimi görece iyi kaldı.
İngiltere’de 30 yılın zirvesine çıkan enflasyon nedeniyle Merkez Bankası sıkı para politikası uygulayarak faiz artışı yapıyor, fakat Avrupa genelinde olduğu gibi İngiltere’de de büyümenin yavaşlaması en büyük sorun olarak endişe yaratıyor.
Doların güçlendiği bu dönemde sterlin zayıf verilerin etkisiyle değer kaybediyor ve GBP/USD bugün 1,2167’ye gerileyerek 25 Mayıs 2020 sonrası en düşük seviyeyi gördü.
Euro Bölgesi’nde %7,5 olan enflasyonun da büyümeyi zorlaştıracağı beklenirken Avrupa Merkez Bankasının Temmuz’da ilk faiz artışı sinyali vermesi de euroyu destekleyemiyor. EUR/USD 1,0422’ye gerileyerek Ocak 2017 sonrası dip seviyeyi gördü.
Sene başı itibarıyla sterlin dolar karşısında %9,8 değer kaybederken euronun kaybı %8,2 oldu. (Investing.com)