Halkın yüzde 89’u ev alana vatandaşlık verilmesine karşı!

Yapılan son araştırma, yabancılara gayrimenkul satışı konusunda toplumda görüş birliği olduğunu ortaya koydu. Buna göre halkın sadece yüzde 11’i ev alarak TC vatandaşlığı kazanılmasını onaylıyor.

ev alana vatandaşlık

Türkiye’de vatandaşların ezici bir çoğunluğu ev satışı ile vatandaşlık verilmesine karşı. “Ev alan yabancılara vatandaşlık verilmesini doğru buluyor musunuz?” sorusunun yöneltildiği vatandaşların yüzde 89’u “Hayır” yanıtını verdi.

İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından 5-11 Mayıs 2022 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1500 kişi ile yapılan araştırma, toplumda her 10 kişiden yaklaşık 9’unun yabancıların gayrimenkul satışı ile Türk vatandaşlığı elde etmesine karşı olduğunu ortaya koydu. Vatandaşların yalnızca yüzde 11’i ev alan yabancılara vatandaşlık verilmesini doğru buluyor.


AKP’li seçmen de karşı

Bu sonuçlar 250 bin dolarlık ev alana aile boyu vatandaşlık veren düzenlemede rakamın 13 Haziran’da 400 bin dolara çıkarılacak olmasına rağmen, halkın bu süreçten hiç de memnun olmadığını kanıtlıyor. Araştırmada yanıtlar tercih edilen partiye göre de incelendi.

Buna göre bütün seçmen gruplarında çoğunluk yabancıların gayrimenkul alarak vatandaşlık elde etmelerine karşı. CHP seçmeninin yüzde 95‘inden fazlası bu görüşte. AKP seçmeninin yaklaşık yüzde 80‘i ve MHP seçmeninin yaklaşık yüzde 87‘si de yabancıların ev alarak vatandaş olmasına karşı.

Ev alması hayal olan ücretli kesim çok tepkili

Yabancılara ev satışının, arz sıkıntısı yaşanan emlak piyasasında fiyatları daha da şişirdiği ve bu süreçte ücretli kesimin ev almasının artık neredeyse imkansız hale geldiği biliniyor. Bu paralelde araştırmada, ev alan yabancılara vatandaşlık verilmesini doğru bulanların oranının en düşük olduğu grup ücretli özel sektör çalışanları oldu. Araştırmada, yabancıya gayrimenkul satışını teşvik edici yasal düzenlemeler yapılmasının doğru bulunup bulunmadığı da soruldu. Buna yüzde 84, “Doğru bulmuyorum” yanıtı verdi.


Türkiye vatandaşlığı için alınması gereken konut fiyatı 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltilmişti

13 Mayıs 2022 tarihli karar Resmi Gazete’de yayımlanmış, karara göre vatandaşlık kanunundaki 250 bin ibaresi 400 bin ile değiştirilmişti. Mülk alanların taşınmazı 3 yıl boyunca satmaması şartı da bulunuyor.

Yönetmelik değişikliğinde kararı 1 ay sonra yani 13 Haziran 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek. Buna göre; en az 400 bin Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın alanlar ve kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 400 bin Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarı peşin olarak yatırılan ve tapu siciline 3 yıl süreyle devir ve terkini yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmek şartıyla noterde düzenlenmiş sözleşme ile taşınmazın satışının vaat edildiği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tespit edilenler Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığı kazanabilecek.

Ayrıca en az 500 bin dolarla bireysel emeklilik sistemine giren yabancıların da vatandaşlık alabilmesine ilişkin yönetmelik değişikliği yapıldı.


13 Nisan’da alınan kararın bekletildiği 1 ay boyunca emlak şirketleri zam beklentisini reklam aracı olarak kullandı. Limit artışı olacağı haberi, yabancılara konut satışını hızlandırmıştı.

En ucuz vatandaşlık sunan üçüncü ülkeyiz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.