Facebook’un ismini ‘Meta’ olarak değiştirmesinin ardından birçok şirket elini hızlı tutup Metaverse alanında yatırımlar yapmaya başladı. Eğitim kurumları bu konuda atılımlara başladı bile. Türkiye’de lise düzeyinde ilk Metaverse eğitimleri hayata geçiriliyor.
Meta kelimesi İngilizce universe kelimelerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkmıştır ve kısaca evrenötesi anlamına geliyor. Birçok alanda ve sektörde dijital ve teknolojinin birleşmesiyle oluşturulan sanal bir dünyadır. Bir nevi kurgusal evren demek daha doğru olur.
Bu platform sayesinde insanlar sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik yoluyla aktardıkları dijital bir evren içinde aradığını bulabilecek ve bu evrenin içinde çok farklı bir şekilde yol alacaklardır. Kısaca çalışırken, gezerken, oyun oynarken, konsere giderken ve alışveriş yapmak gibi bir sürü alanda günlük hayatta sanal ortamda geliştireceklerinin mümkün olması bekleniyor.
Son zamanlarda konuşulan başka bir olaya gelirsek Türkiye’de lise düzeyinde metaverse eğitimi çokça konuşuluyor, peki böyle bir şey mümkün mü?
Teknolojik konuların başında gelen metaverse birçok alan da söz sahibi olduğu gibi eğitim açısında da önemli bir gelişme olarak görülüyor. Dünyada ve Türkiye’de de bilindiği üzere birçok kurum ve kuruluş eğitimde metaverse konusunda çalışmalara başladı.
Bu platforma başta Bahçeşehir Koleji öncülük yapıyor. İSTANBUL (İGFA) Koleji de yapay zeka ve robotik çalışmalardan sonra şimdi de dünya çapında büyük yankı uyandıran metaverse eğitimini gündemine alıyor.
Yeni nesillerin teknolojide harcanmadığı, aksine teknolojiyi kullanarak güzel yerlere gelmesi amaçlanırken, özellikle STEM (KÖK) ve kodlama eğitimi gibi alanlarda geleceğin mesleklerine zemin hazırlanıyor.
Bahçeşehir Koleji, lise seviyesinde metaverse konusunda temel kavramlar ve kuramlar, dijital dönüşüm, NFT teknolojisi, geleceğin meslekleri ve deneysel atölye çalışmalarına odaklanmış durumda.
Bahçeşehir koleji genel müdürü Özlem Dağ, Metaverse eğitimleri konusunda şu bilgileri paylaştı:
• Pek çok yeni kavram gibi bilinmezler vardır, ancak getireceği olanaklar sınırsız gibi görünüyor. Eğitim kurumu olarak Metaverse’ü kavram olarak ele alırız. Teknolojisi olduğu kadar felsefesini de önemsiyoruz. Yeni teknolojileri bir kavram kargaşası olmaktan kurtaracak en önemli kurumlar elbette eğitim kurumlarıdır.
• Geleceğini metaverse’ün de olacağı yeni bir dünyada kuracak olan öğrencilerimiz, belki bu dünyada çalışacak, üreteceklerdir. Bizler de bu dünyaya en doğru şekilde adım atmaları için çalışacağız. Metaverse eğitim programını temel kavramın araştırılacağı, yepyeni bir dünyanın keşfedileceği heyecanlı bir yolculuk olarak görüyorum.
***
Lise düzeyinde metaverse bu şekilde yol almaya devam ederse ve bu platform da dünya çapında destek sağlanırsa yeni nesil teknoloji kurbanı olmaktan kurtulur ve aksine teknolojiyi kullanarak geleceğin meslekleri olan birçok alanda öncülük sağlayacaktır.
Öğrencilerin bu alanlardaki eğitiminin lise düzeyinde başlanması ne geç ne de erken olarak görülmeli. Yeni yeni kendini keşfeden gençler ve ilgi alanlarının, yapmak istediklerinin ve kendi hayatlarının büyük bir pay oluşturacağı süreçte teknoloji ve metaverse alanında eğitimlerinin büyük çoğunu alarak geleceğin mesleklerinde söz sahibi olacaklardır. Ülkenin kalkınması ve yeni nesillerimizi güzel bir şekilde görmek istiyorsak teknoloji kurbanı değil, onu kullanmayı bilen nesillerin yetişmesi dileğiyle.