Yakıt tasarrufu sağlayan öneriler: Benzinli ve dizel araçlar için püf noktalar

Özellikle bahar ve yaz dönemiyle birlikte yoğunlaşan araçla seyahat etme durumu çoğu zaman ciddi bir mali yükü de beraberinde getiriyor. Ancak araç sahiplerinin minik bazı önlemler alarak yakıt tasarrufunu sağlamaları ve araçlarının daha az yakıt tüketmesi mümkün.

yakıt tasarrufu

Uzmanlar, hem yakıt tasarrufunu sağlayacak hem de daha az yakıtla daha fazla yol almaya olanak sunacak önerileri paylaştı. İşte yakıt tasarrufu sağlayan öneriler; benzinli ve dizel araçlar için bilinmesi gereken püf noktalar…

Kaliteli akaryakıt tercih etmek

Maliyeti nedeniyle ucuz yakıt tercih edilmemelidir. Kısa vadede araç sürücüsü kazanmakta, ancak uzun vadede kaybetmektedir. Ucuz ve kalitesi düşük yakıtları kullanmanın, araçta bulunan aksamlara zarar verebileceği unutulmamalıdır.


Lastik basınç seviyesini kontrol etmek

Lastiklerin basınç seviyeleri, yakıt tüketiminde önemli bir noktadır. Araç için en ideal lastik basınç değeri, aracın en iyi yol tutuş şeklini almasını sağlayacak ve yakıt tüketimini düşürecektir. Lastik basınç değeri ne çok düşük ne de çok yüksek olmalıdır.

Lastik hava basınç değerleri aracınızın yüküne, ağırlık denge dağılımına ve lastik ebatlarına göre değişiklik göstermesi olası bir durumdur. Bakmanız gereken en doğru bilgi aracınızın fabrika verileridir. Fakat bu verilere ulaşmanız mümkün değilse, lastiklerinizin ebatlarına göre ne kadar psi değeri gerektiğini bilmelisiniz.

Klimayı gereksiz yere kullanmamak

Klimanın istenilen seviyede sıcaklık verebilmesi için motorun yeterli miktarda ısınması gerekmektedir. Klima çalıştığı zaman araç motoru fazladan güç harcar ve yakıt tüketimini arttırır. Dolayısıyla klima kullanımı en aza indirilmeli ya da klima düşük hızda çalıştırılmalıdır.

Klimanın uzun süre çalışması da yakıt tüketimini önemli ölçüde etkilemektedir. Ancak motora herhangi bir zarar vermez. Verimlilik gücüne göre değişiklik göstermekle birlikte herhangi bir arıza yoksa ve bakımlar düzenli yapılıyorsa klima, yakıt tüketimini en fazla yüzde 10 seviyesinde artırır.

Yaz aylarında araçlarda klima kullanımı yerine cam açmak da bir seçenektir. Ancak sanılanın aksine bu durum yakıt tüketimini daha çok artırmaktadır. Çünkü aracın ideal formu, camlar kapalı halde hareket edecek şekilde tasarlanır. Bu nedenle cam açık seyahat sırasında aracın aerodinamiği bozulur ve sürtünme katsayısı artar. Bunun dolaylı bir sonucu olarak da yakıt tüketimi artmaktadır.

Araç klimasının daha az çalışmasını sağlamak için aracı çok soğuk ya da çok sıcak yerlere park etmemek gerekir. Böylece klimanın araç içi sıcaklığı normal seviyeye getirmek için daha çok çalışmasına gerek kalmaz.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan ideal sıcaklık değeri 21 derecedir. Sıcaklığın bu değerin üstünde ya da altında olması durumunda klimanın çalıştırılması önerilmektedir. Tabii ki bu manuel klimalar için geçerlidir. Yeni nesil otomatik klimalara aracın hangi sıcaklıkta kalması isteniyorsa o değer girilir ve otomatik olarak araç içi sıcaklık ayarlanır. Klimanın ideal sıcaklık değerinde çalışması, yakıt tüketimini azaltmak için önemli bir uygulamadır.

Aracın bakımını zamanında yaptırmak

Motor yağı, hava filtresi ve buji gibi araçta bulunan bazı parçalar yakıt tüketimini doğrudan etkilemektedir. Dolayısıyla yakıt tasarrufu yapabilmek için aracın bakımı düzenli bir şekilde yaptırılmalıdır. Öte yandan kullanılan güzergahın şartları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Araç hızına dikkat etmek

Yakıt tasarrufu yapmanın en kolay ve pratik yollarından biri de araç hızına dikkat etmektir. Araç hızı gereğinden fazla arttığında veya azaldığında yakıt normale oranla daha hızlı bir şekilde tükenir. Bu noktada yol şartlarını da göz önünde bulundurarak araç ideal bir hızla kullanılmalıdır.

​Yakıt tasarrufu yapmanın en kolay yolu hızınızı azaltmak. Aracınızın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketiminizde o miktarda artış gösterir. Örneğin saatte 890 kilometre ile gidebileceğiniz bir mesafeyi 120 kilometre ile kat ederseniz neredeyse 2 kat fazla yakıt tüketirsiniz. Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.

Ani fren yapmamak

Ani fren ve manevralar yakıtın daha hızlı tükenmesine sebep olur. Bu durumun önüne geçmek için vites geçişleri yumuşak tutulmalı ve araç yavaş yavaş hızlandırılmalıdır.


Beklemek zorunda olduğunuz durumlarda aracınızı rölantide çalışır bırakmaktan kaçınmalısınız. Motor çalışır haldeyken saatte yaklaşık 1,5 litre yakıt tüketir. Bekleme halindeyken aracınızın motorunu kapatıp hareket edeceğiniz zaman tekrar çalıştırmanız yakıt tüketimi açısından faydalı olabilir.

Aracı hafifletmek

Aracın ağırlığının artması, hareket kabiliyetini engeller ve daha fazla güç harcamasına neden olur. Araçta bulunan gereksiz eşyalardan kurtularak, aracın kullanım ömrü artırabilir ve yakıt tasarrufu sağlanabilir.

Benzinli arabalarda yakıt tasarrufu için püf noktalar:

• Benzin satın alırken nispeten daha soğuk olan sabah saatlerini tercih etmelisiniz. Soğuk havada benzin sıkışır ve buharsızdır. Aynı paraya daha fazla benzin alabilirsiniz.

• Depoyu tam doldurmak yerine yarım depo benzin almak hortumda kalabilecek olan benzinin parasını ödemenizi engelleyebilir.

• Araçtaki gereksiz ağırlıklar yakıt tüketimini artırır. Bagajınızdaki kar zinciri, bavul, ağır yükler gibi fazlalık eşyalardan kurtulun.

• Benzinli araçlarda yağın temiz olması oldukça önemlidir. Düzenli olarak araç yağını değiştirerek motordaki sürtünmeyi azaltabilir ve daha az benzin harcamasını sağlayabilirsiniz.

• Benzinli araçlarda, motorun soğuk olması yakıt tüketimini artırır. Aracınızı durduğu yerde ısıtmak yerine, ilk kalkış sırasında yavaş sürerek motoru ısıtabilir ve yakıt tüketimini azaltabilirsiniz.

• Aracınıza hız sabitleyici sistem kurdurarak yakıt tüketimini dengeleyebilirsiniz.

• Bozuk yollarda araç sürmek benzin tüketimini artırabilir. Mümkün olduğunca düzgün yolları kullanmaya çalışmalısınız.

Dizel arabada yakıt tasarrufu:

• Lastiklerin yeteri kadar şişkin olmaması daha çok sürtünmeye neden olur ve yakıt tüketimini artırır. Lastiklerinizin havasını düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

• Araca eklenen bisiklet ya da diğer yük aparatları aracın ağırlığını ve rüzgâr direncini artırarak yakıt tüketimini de artırır.

• Dizel araçlarda yakıt tasarrufu sağlamak için yapılması gereken ilk şey araç çalıştığında ısınmasını beklemektir. Motor ısındığında aracı hareket ettirirseniz daha az yakıt kullanmış olursunuz.


• Dizel araçlar benzinli araçlar gibi seri değildir. Özellikle ani kalkış ve duruşlarda veya gazdan ayağın hızlı çekilmesi yakıt tüketimini artırır.

Benzin istasyonlarında yapılan bu hilelere dikkat! – İndigo Dergisi’ni Facebook, Twitter, Instagram ve Telegram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.