Benzin istasyonlarında yapılan bu hilelere dikkat!

Benzin istasyonlarında yapılan bu hilelere dikkat! Bu yöntemlerle kamu on milyonlarca lira zarara uğratılıyor.

akaryakıt

Ticaret Bakanlığı’nca kurulan denetleme ekibi, benzin istasyonlarında yapılan bazı hileleri ortaya çıkardı. Bu hileler arasında istendiği zaman kaçak ya da yasal yakıt verilmesini sağlayan bir düzenek de yer aldı.

Webtekno’da yer alan habere göre, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının artmasıyla hem araç sahipleri hem de benzin istasyonları fazlasıyla olumsuz etkilenirken, bugün bazı istasyonlar ile ilgili şok eden bir keşif paylaşıldı. Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan Akaryakıt Özel Ekibi, yaptığı denetlemeler sonucunda bazı akaryakıt istasyonlarında yapılan yasa dışı hileyi ortaya koydu.


Denetlemelerle ortaya çıkanlara göre bazı istasyonlar, yakıt pompalarında istendiğinde kaçak, istendiğindeyse yasak yakıt doldurulmasını sağlayan bir düzenek kurdu. Bununla birlikte 13 akaryakıt şirketi bünyesindeki 33 bayi ile söz konusu firmalarla bağlantılı 23 akaryakıt bayisinin de çeşitli hilelere başvurduğu görüldü.

Uzaktan kumandayla kaçak akaryakıt

Paylaşılan bilgilere göre yakıt pompalarında kaçak/yasal akaryakıt verilmesini sağlayan düzenek, gizli anahtar veya kumandalı sistemlerle kontrol ediliyordu. Ayrıca bu istasyonlardan birinde konektör ve uzaktan kumanda düzeneğiyle kontrol edilen sistem sayesinde istenildiğinde kaçak elektrik, istenildiğindeyse yasal elektrik tüketildiği de saptandı.


Sahte belge düzenleniyor

Toplam 56 diğer bayideyse faturalı yasal akaryakıtın faturasının komisyon karşılığı piyasaya sürüldüğü, akaryakıtın faturasız satıldığı ve kayıt dışı faturasız temin edilen akaryakıtın sevk ve satışına yasal görünüm kazandırmak amacıyla sahte belge düzenlendiği belirlendi. Söz konusu firmaların tamamı hakkında vergi incelemesi başlatılırken, 13 bayinin lisans kapsamındaki faaliyetleri sonlandırıldı.

Yazar kasa ve pompa sistemleri devre dışı bırakılıyor

Bir akaryakıt dağıtım şirketinin 200 milyon TL tutarında sahte belge kullandığı ve yaklaşık 80 milyon TL kamu zararına sebep olduğu tespit edildi. Tespitler, gereği yapılmak üzere VDK’ya gönderilirken faaliyetleri riskli olarak değerlendirilen ve 7 ilde faaliyet gösteren 3 istasyona yönelik farklı tarihlerde eş zamanlı operasyon düzenlendi. 15 istasyonda pompa, yazar kasa ve otomasyon sistemlerinin devre dışı bırakıldığı ve kayıt dışı akaryakıt satıldığı belirlendi.

Yurt dışındaki araçlara fiş kesiliyor


Bununla birlikte 4 bayinin yurt dışı ve başka illerde kaydı bulunan araçların plakalarına 1 ayda 1,1 milyon TL’lik akaryakıt fişi kestiği ortaya çıktı. Ticaret Bakanlığı’nın ekibinin çalışmalarıyla son 3 ayda 3,3 milyon TL’lik kamu zararının engellendiği açıklandı.

Kiralık villa turizmi: Fiyatlar ne durumda?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.