Disney Plus Türkiye’de yayında: Üyelik fiyatları ne kadar?

Disney Plus, 14 Haziran itibarıyla orijinal yapımlarıyla artık Türkiye’de. Platformun ilk özel projesi ise ‘Kaçış’ olacak. Disney+ üyelik fiyatları ne kadar olacak? Hangi dizi ve filmler var? İşte detaylar:

Disney Plus

Disney Plus’ın da dijital film ve dizi platformları arasına dahil olmasının ardından sektördeki rekabet iyice kızıştı.

Netflix, BluTV, Exxen, PuhuTV, Gain ve Amazon Prime’ın ardından Disney Plus da önemli atılımlar gerçekleştirerek Türkiye pazarına dahil oldu.


Peki, Disney Plus üyelik fiyatı kaç TL? Disney Plus Türkiye içerikleri, dizileri neler?

Film, dizi ve belgesel izleme platformları arasına Disney Plus da dahil oldu. 14 Haziran 2022 itibariyle Türkiye pazarında yerini alan Disney Plus’ın ilk özel projesi ise Kaçış olacak. İşte tüm detaylar…

Disney Plus üyelik fiyatı ne kadar?

Türkiye pazarı için aylık ve yıllık 2 fiyat belirleyen Disney Plus aylık 34.99 TL, yıllık ise 349,90 TL fiyatını belirledi.

Disney Plus Türkiye pazarı için birçok özel proje hazırladı. Bu projelerden ilki ise Kaçış oldu.

kaçış dizisi

Disney Plus tanıtım fragmanı: Sürpriz isimler

Türkiye tanıtım fragmanında Cansu Dere, Can Yaman, Aras Bulut İynemli, Buğra Gülsoy, Aslı Evren, Hande Erçel, Eda Ece, Halit Ergenç ve Engin Akyürek gibi birçok ünlü ismin yer alması da dikkatleri üzerine çekti.

Disney Plus içerikleri neler?

• Disney’den “Cruella” ve “Enkanto” gibi gişe rekorları kıran, en yeni canlı aksiyon ve animasyon filmleri

Pixar‘ın dahi yaratıcılarından, her yaştan izleyici için “Luka” ve “Soul” gibi iç ısıtan hikayeler

Marvel Studios‘dan mutlaka görülmesi gereken “Loki”, “Hawkeye” ve “WandaVision” gibi orijinal içerikler

“Obi-Wan Kenobi” ve “The Mandalorian” gibi çok çok uzak bir galaksiden destansı hikayeler

• Korkusuz National Geographic kaşifleri eşliğinde aydınlatıcı belgeseller

• Herkesin konuştuğu “The Dropout”, “How I Met Your Father” gibi orijinal içerikler ve bir solukta yeniden izlenebilecek “How I Met Your Mother” ve “The Walking Dead” gibi dünyaca ünlü fenomen diziler bulunuyor.

Rekabet kızışıyor

Sekiz yıldır Türkiye’de olan Netflix’in ilk orijinal Türk yapımı olan Hakan Muhafız 2018 yılında platforma gelmişti.

HBO Max’in ise bu yıl sonunda orijinal içerikleriyle Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

Bu üç ABD’li platformun büyük bir hızla Türkçe orijinal içerik üretmekte giriştiği yarış, ister istemez Türkiye’deki dizilerin prodüksiyon ve çekim koşullarını değiştiriyor.

Bu rekabetin yapımcılar, yazarlar ve set çalışanları açısından olumlu yanları olduğu gibi çalışma şartlarında da iyileşmeler görülüyor.

Halen geliştirilmeye en açık alanlar ise Türkiye’de üretilen dizilerin içerikleri, insan sermayesine yatırım yapılması ve çalışma şartları açısından televizyon da dahil olmak üzere bütün yapımların uluslararası standartlara çıkarılması.

TELEVİZYONLAR OYUNCU BULMAKTA ZORLANIYOR

ABD’li video sitelerinin yanı sıra Türkiye’de BluTV, puhutv, Gain ve Exxen gibi yerel platformlar da kendi içeriklerini uzun zamandır üretmekte.

Televizyon kanallarının da son sürat çekimlerine devam etmesiyle bu rekabetin sektöre en büyük yansıması nitelikli iş gücüne olan talebin artması oldu.

Ünlü oyuncuların son zamanlarda tercihlerini daha prestijli buldukları için dijital platformlardan yana yapması, televizyonların oyuncu bulmakta zorluk çekmesine neden oluyor.

Tek büyük eksik oyuncu seçiminde yaşanmıyor, yönetmenle beraber dizinin yürütme ve karar alma mekanizması olan reji tarafı ve set çalışanlarında da nitelikli iş gücüne ihtiyaç var.

Rekabetin yarattığı en olumlu sonuç ise sinema ve televizyon alanında eğitim görmüş ya da bu sektörde çalışan kişiler için iş olanaklarının artmış olması.

Sektörde eski dönemlere kıyasla bu sayede iş bulmak daha kolay.

SET KOŞULLARINDA İYİLEŞME YAŞANDI

Set işçilerinin televizyon dizileriyle ilgili yıllardır dile getirdikleri en büyük şikayet çalışma koşullarına yönelik oldu.

Televizyon kanalları arasında reyting sebebiyle yaşanan rekabet, çok sayıda dizinin çekilmesine ve uzun bölüm sürelerine, bu da uzun çalışma saatlerine neden oldu.

Bir bölümü vaktinde yetiştirmek için yoğun bir şekilde çalışan set işçilerinin çalıştıkları süre için değil de bölüm başına maaş almaları, büyük bir hak ihlali teşkil ediyordu.

Dijital video platformlarıyla gelen en büyük değişiklik, gün içinde çalışma saatinin 12 ile sınırlandırılması ve ücretlerin haftalık olarak ödenmesi oldu.

Set işçileri dijital platformlar için üretilen yapımlarda yemek olanaklarının da daha iyi olduğunu dile getiriyor.

UZUN BAKIŞMA SAHNELERİ ZORUNLULUKTAN

Sinema ve televizyon mezunu olan Tuğçe Koçyiğit, kariyerine reji asistanı olarak başlamış.

Bir televizyon dizisinin 13 bölümünde çalıştıktan sonra çok mutsuz olduğunu, bu yüzden televizyona iş yapmayı bıraktığını anlatıyor.

Televizyona her hafta yaklaşık 90 dakikalık bir bölüm yetiştirmek için zamana karşı yarıştıklarını vurgulayan Koçyiğit, bu yüzden kaliteli iş yapmanın mümkün olmadığını söylüyor.

Bu zamana karşı yarış, reji ya da set çalışanlarının mesleklerini hakkını vererek hayata geçirmelerini engelliyor.

Senaristler, neredeyse bir film uzunluğundaki bir bölümün senaryosunu bir hafta içinde yazmak, reji de son anda ellerine gelen senaryoyu şartlar elverdiğince hızlı çekerek yetiştirmek zorunda kalıyor.

Bir reji çalışanı, bir dizi bölümünün nasıl biteceğine dair senaryonun, bölümün çekimleri yapılırken ellerine geldiğini anlatıyor.

Bu yüzden de yönetmenler ister istemez bilinçli olarak süreyi doldurmak için uzun bakışma sahneleri çekmek zorunda kalıyor.


Bu da televizyon dizilerinde çekimlerin estetik kaygıyla gerçekleştirilmesine engel oluyor.

ANİ DEĞİŞİKLİKLER ÇEKİMLERİ HIZLANDIRIYOR

Yönetmenin bile çekim yapılacak yeri o günün sabahında gördüğünü söyleyen Tuğçe Koçyiğit, ani bir kar yağışı ya da fırtınanın ortaya çıkması ya da oyuncunun hastalanması gibi son anda gelişen durumlarda çekimlerin daha da aceleyle yapıldığını anlatıyor.

Koçyiğit bu yüzden 2018’de Hakan Muhafız ile beraber dijital platformlar için çalışmaya başlamış.

Hakan Muhafız’ın çekimlerinde “her şeyin hakkıyla” yapıldığını, kalifiye insanların çalıştığını ve koşulların çok daha iyileştiğini vurguluyor.

Dijital platformlara yapılan dizilerde set çalışanlarının senaryoyu daha önce okuma şansı olduğu için çekimlerin nerede ve nasıl yapılacağına daha rahat karar verme, aynı mekanda gerçekleşecek çekimleri bir arada yapma olanakları oluyor.

Bu sayede yaratıcılık, çalışma şevki ve çalışan mutluluğu dijital yapımlarda yükseliyor.

Ancak Koçyiğit, artık Netflix’in de televizyon dizileri gibi çekimleri hızlandırmaya başladığı uyarısında bulunuyor.

HİKAYENİN MATEMATİĞİNİ DAHA ÖZENLİ KURMAK

Televizyon dizilerinin bu temposunun en büyük yükünü çekenlerin başında senaristler geliyor.

Ercan Mehmet Erdem, Blu TV’de yayınlanan “Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi” ve “Saygı: Bir Ercüment Çözer Dizisi” dizilerinin senaristi.

Daha önce Kanal D ve Star’da yayınlanan çok sayıda dizinin senaryosunda da imzası var.

Erdem, televizyona çalışmayı, “2,5 saatlik bir diziyi yazmak hem fiziksel hem de psikolojik olarak yıpratıcı bir iş” olarak tanımlıyor:

“Beş günde 100 küsur sayfa yazdığınız ve bunu ara vermeden 40 hafta boyunca tekrarladığınız bir süreç bu. Bir diziyi 40 hafta rotada tutup sezon finaline taşımak ciddi çaba gerektiriyor.”

Dijital bir platform için senaryo yazdığınızda ise hem bir bölümün süresi hem de bölüm sayıları düşüyor.

Erdem’e göre dijital platformlara iş yapmanın en büyük avantajı dizinin çekimlerine bütün bir sezonun senaryosunun yazıldıktan sonra başlanması.

Erdem, “Bu da hikayeyi geliştirirken ‘kervan yolda düzülür’ kafasından çıkmanıza, hikayenin matematiğini, dilini daha dikkatli, özenli kurmanıza olanak tanıyor” diyor.

PLATFORMLAR TELEVİZYONLAŞIYOR MU?

Dijital video platformları, Türkiye’deki dizi ve film sektörünün bütün sorularını çözebilmiş değil.

Sektörün belli başlı kimi dertleri bu platformlar için yapılan işlerde de kendini tekrar gösteriyor.

Bunların en önemlisi de içerik.

Öncelikle televizyon dizilerinde yaşanan sansür ve RTÜK kontrolü, aynı oranda olmasa da bu platformlara yapılan işlerde de karşımıza çıkabiliyor.

Özellikle LGBTQİ+ bireylerin olduğu senaryoların karşılaştığı sorunlar büyük bir tartışmaya yol açtı.

Yapımcı Yamaç Okur, dijital platformlarda daha kaliteli yapımlar veya daha farklı içerikler olması beklentisini büyük bir yanılsama olarak görüyor.

Çukur ve Üç Kuruş gibi dizilerin yapımcısı olan Okur, “Seyirci her yerde aynı, şu anda dijitalde televizyondakinden daha farklı bir seyirci yok. Zaten televizyondaki seyirci dijitale doğru kayıyor” tespitini dile getiriyor.

DİZİLERİN YURT DIŞINDA BAŞARIYA ULAŞMASININ FORMÜLÜ: AİLE

Okur’a göre Türkiye’deki dizilerin yurt dışında büyük bir başarıya ulaşmasının nedeni ise ailelerin beraber izleyebileceği içeriklerin üretilmesi:

“Türk dizileri 1980’lerden sonra dünyanın her tarafında artan muhafazakarlaşmada hem kaliteli hem steril içerikler sunuyor.

“Örneğin mafya ile ilgili içerik yapıldığı zaman hem bir aile, duygu var hem de bir Latin Amerika ya da İngiliz dizisi kadar sert değil. Ailelerin birlikte izleyebileceği içerikler. Bu da dünyanın dört bir yanına rahat satılabilmesini sağlıyor.

“Türkiye’den beklenen içerikler aslında daha çok kadın içerikleri, aşk içerikleri. Bu alanda da çok fazla dizi üretiliyor ve ilginç bir şekilde son dönemde Batı Avrupa’da da ilgi görüyor. Özellikle İspanya’da, İtalya’da çok ciddi izleniyor Türk dizileri. Bu başarı devam ediyor.”

SANSÜR VE ÖZGÜRLÜK SORUNU

Ankara’nın içerik denetimini çok sıkı tutması nedeniyle Türkiye’nin dizi ihracatı potansiyelini tam olarak gerçekleştiremediğini söyleyen Okur da içerik çeşitliliği açısından bir sorun olduğunu kabul ediyor.

Bunun nedenini de hem sürekli içerik üreten bir yapımcılar kuşağının oluşturulamamış olmasına, hem de özgürlüğün bulunmamasına bağlıyor:

“Başıma ne iş gelir, diziye ne iş gelir korkusuyla yapımların hayata geçirilmesi iyi değil. Böyle olunca sürekli sansürü nasıl aşarım, ne yaparsam başıma iş gelmez diye düşünmek zorunda kalıyorsunuz.”

TELEVİZYONLARDAKİ KOŞULLAR DEĞİŞİR Mİ?

Televizyon halen Türkiye’de diziler açısından en çok izlenen ve en güçlü araç.

Yapımcı Okur’un da vurguladığı gibi televizyondaki diziler ile bir gecede milyonlara ulaşıyorsunuz ve sosyal medyada büyük bir etki yaratıyorsunuz.

Şu an en büyük öncelikler, televizyon için yapılan dizilerin setlerinde de çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve çalışanların maaşlarının yükseltilmesi olarak öne çıkıyor.

Senarist, yönetmen ve yapımcı Eylem Kaftan ise televizyonlarda yayınlanan “inandırıcılığı olmayan, gerçeklikten kopuk” dizilerden izleyicinin sıkıldığı görüşünde.

Ana akım kanallarda üretilen dizilerin tekrara düştüğünü ve artık yeterince heyecan verici olmadığını söyleyen Kaftan, “Tüm platformlarda gerçek hikayelere dönüşle ilgili bir eğilim görüyorum” diyor.

Kovan adlı filmi Netflix’te de gösterilen Kaftan, platformlardan beklentisini ise şu şekilde açıklıyor:


“Dijital platformlardan beklentimiz küresel anlamda iyi hikayeciliği desteklemeleri, içeriklerin sanatsal ve izleyiciyle buluşma yolculuklarına saygı duymaları.”

Kuş Uçuşu dizisi Netflix’te yayında: Birce Akalay, İbrahim Çelikkol, Miray Daner başrolde  | Facebook, TwitterInstagramTelegram hesaplarımızı takip edebilirsiniz


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.