Spor Endüstrisinde Web 3.0

Web 3.0 spor endüstrisinden kesin sonuçlar çıkarmak için henüz çok erken, ancak sürdürülebilir, değerli ve/veya etik açıdan sağlam altyapı veya pazar teklifleri olarak belirli teknolojilerin spor mülkleri için uygunluğu ve uygulamaları hakkında sorular sormak önemlidir.

Spor web 3.0

Bilgi teknolojisi, tartışmasız insan toplumunu hayal bile edilemeyecek şekillerde değiştirmiştir. 1960’lardaki ilk deneylerden günümüze, Web’de vücut bulan İnternet, 171 milyondan fazla web barındırıcısına sahiptir. Web sitesi başına ortalama 100 sayfa olduğunu varsayarsak (Akademi web sitesinde 800’den fazla sayfa vardır), büyük çoğunluğuna herkes tarafından erişilebilen tahmini 17,1 milyar sayfa web içeriği üretilmektedir. Araştırmalar, derin web hariç İnternet’in her gün 10 milyondan fazla yeni statik sayfa ile büyüdüğünü göstermektedir (1).

Web 3.0, gerçek dünyadaki insan iletişimini sağlamak için makine öğrenimi, yapay zeka ve blok zincirinden yararlanan en son İnternet teknolojisidir. Web 3.0, veri odaklı ve Semantik Web sağlamak için makine tabanlı bir veri anlayışı kullanmaya odaklanacak, web siteleri ve uygulamalar için üçüncü nesil internet hizmetleridir. Web 3.0’ın nihai hedefi, daha akıllı, bağlantılı ve açık web siteleri oluşturmaktır. Pastanın üzerindeki krema olarak tanımlanan, Web 3.0, yalnızca bireylerin verilerine sahip olmasına izin vermekle kalmayıp, aynı zamanda internette harcadıkları zaman için tazmin edilecekleridir.


Değişim eğilimi, insanların web sitelerini okuduğu ancak bunlarla nadiren etkileşime girdiği statik bir bilgi sağlayıcı olan Web 1.0’dan, kullanıcılar arasında işbirliğini sağlayan etkileşimli ve sosyal bir web olan Web 2.0’a kadar izlenirse, Web 3.0’ın her ikisini de değiştireceği varsayılmaktadır.

Web’i Web 3.0 ile tam olarak uygulamak ve yeniden şekillendirmek uzun süreceğe benziyor. Ancak, bazı insanların Web 3.0’ı oluşturacağına ve nihayetinde tanımlayacağına inandığı teknolojiler şu anda geliştirilmektedirler. Kablosuz ağları kullanan akıllı ev aletleri ve Nesnelerin İnterneti Web 3.0’ın halihazırda teknolojiyi nasıl etkilediğine dair önemli örneklerdir (2).

En basit ifadeyle, mülkiyetin interneti olarak tanımlanan Web 3.0 spor endüstrisinde çığır açacağa benziyor

Spor otoriteleri, spor organizasyonlarını teknolojilerini ve veriye dayalı ürünlerini, hizmetlerini, deneyimlerini veya dönüşümsel tekliflerini sergilemek veya bunlardan yararlanmak için bir araç olarak kullanmaya çalıştığını ve ekonomik değer versiyonuna, dönüşümsel iş teklifleri yaratmayı, örneğin oyunlaştırma veya tokenleştirme yoluyla hayranlar için değer sağlamayı amaçlayan ilerici bir süreç olarak atıfta bulunmaktadırlar.


Web3 endüstrisinden kesin sonuçlar çıkarmak için henüz çok erken, ancak sürdürülebilir, değerli ve/veya etik açıdan sağlam altyapı veya pazar teklifleri olarak belirli teknolojilerin spor mülkleri için uygunluğu ve uygulamaları hakkında sorular sormak önemlidir. Bu, özellikle bu teknolojilerin bazılarının gerçekte ne olduğu ve sundukları faydalar ile diğer yandan taraftarların, tüketicilerin ve spor mülklerinin algıları ve beklentileri arasında önemli kopuklukların olduğu durumlarda da geçerlidir. Geleceğin hayran etkileşim araçlarının blok zincirler üzerine inşa edilmesi kesinlikle gerekli mi? Bu şirketler ikame teknolojilerle ilgili olarak hangi katma değeri sunuyor ve etkileşim veya gelir sağlamada temelde daha mı iyiler? Bunun ne kadarı bir “hayran katılımı” oyununa karşı yeni dijital finansal varlıklara yatırım yapma fırsatı mı? Taraftarlar ve spor mülkleri için gerçek faydalar nelerdir? Bu soruların çoğu henüz cevap beklemektedir (3).

web 3.0

Sporun karşılaştığı zorluk (ki bu aynı zamanda büyük bir fırsattır), taraftarların her zaman kendi kulüplerine ‘sahip olduklarını’ içsel bir şekilde hissetmeleridir. Taraftarlar sporcuları desteklerken bile onlardan en iyi arkadaşlarmış gibi kişisel bir şekilde bahsederler. Web 3.0, sahipliği tamamen yeni bir şekilde sağlayacaktır. Hem kripto para birimi hem de akıllı sözleşmeler biçimindeki blok zinciri, dünyanın temel teknolojilerinden biri haline geldiğinden muhtemelen bunun bel kemiğini oluşturacaktır. Nihayetinde spor için zorluk, inovasyon ve teknolojinin ayak uydurabileceklerinden daha hızlı olarak hızlanmasıdır.

Yayın, medya teknolojisi ve sosyal medya, dünya genelinde gerçek zamanlı olarak tüketilen sporları gördü. Sahiplik çağı olan bir sonraki dönem, muhtemelen henüz hayal edilmemiş şekillerde kesintiye uğrayacaktır. Bugüne kadar spor, para kazanmak ve iş modelini desteklemek için yerel hayranlara odaklanmak zorunda kalmaktadır. Ancak NFT‘lerde zaten gördüğümüz gibi, bu dinamikler değişiyor. Premium hak sahiplerinin oluşturduğu çok sayıda takipçi artık tamamen yeni bir şekilde test edilecek. Aynı zamanda, daha küçük takımlar ve ligler, taraftarlara yepyeni bir şekilde erişebilecektir.

Web 3.0 ve Blockchain, sahiplik algısını değiştirecek. Bu, insanların hayatlarını günlük olarak etkileyecek ve sonuç olarak, uğraştıkları takımlardan ve sporlardan beklentileri değişecektir. Spor endüstrisinin önündeki seçim, onu görmezden gelip eskisi gibi devam etmek mi? Yoksa bunun ne anlama gelebileceğini öğrenmek, potansiyeli anlamak ve hayran katılımını ve onunla birlikte para kazanmayı teşvik etmek için bir sonraki teknoloji yenilik dalgasını kullanmak mıdır (4). Hep birlikte göreceğiz..


Kaynaklar :

  1. https://thesportjournal.org/article/information-technology-and-sports-looking-toward-web-3-0/
  2. https://www.techtarget.com/whatis/definition/Web-30
  3. https://kennethcortsen.com/the-impact-of-web3-on-the-business-of-sports/
  4. https://medium.com/coinmonks/web-3-0-will-change-sports-forever-heres-what-you-need-to-know-a030732297fb

Türk Futbolu Manifestosu