Usta sanatçı İlhan İrem, 67 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. İrem, böbrek yetmezliği teşhisiyle diyaliz tedavisi görüyordu.
İlhan İrem’in vefatının ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Sanatçı İlhan İrem’in vefat haberine çok üzüldüm. Tarzı ve besteleriyle hepimizin zihninde, anılarında çok güzel bir yer bıraktı. Sanatçımıza Allah’tan rahmet; yakınları, ailesi ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum,” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da sanatçı İlhan İrem’in hayatını kaybetmesi nedeniyle taziye mesajı paylaştı. Kılıçdaroğlu’nun mesajı şöyle:
“Türk müziğinin unutulmaz isimlerinden İlhan İrem’in vefatından dolayı büyük üzüntü duydum. Usta şarkıcı ve söz yazarı İlhan İrem’e Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve sanat camiasına başsağlığı diliyorum.”
İrem’in vefat haberinin duyulmasıyla sosyal medyada sanatçıya taziye bildiren on binlerce paylaşım yapıldı.
İlhan İrem kimdir?
Bursa’da 1 Nisan 1955’de dünyaya gelen İrem, 1969’da ortaokul son sınıftayken, okul orkestrasının solisti olarak müziğe ilk adımını attı.
İrem, 1970’te Milliyet gazetesinin düzenlediği liselerarası müzik yarışmasında “Meltemler” adını verdikleri orkestra ile Marmara Bölgesi birincisi oldu. Aynı orkestrayla 1970-1973 arasında Bursa’da çeşitli otellerde dans müziği şarkıcılığı yaptı.
Sanatçı, 1973’te kendi imkanlarıyla ilk 45’lik plağını çıkardı. 1973-1981 arasında, 10 adet 45’liği yayımlanan başarılı sanatçı, 1979’da yayımladığı senfonik yapıdaki “Sevgiliye” uzunçalar plağıyla akademik bir çalışma yaparak, müzik yaşamında yeni bir yola girdi.
“Sevgiliye” albümünde kendi yazdığı sözler dışında, bir Nazım Hikmet şiiri olan “Hoşgeldin”i besteleyip seslendiren sanatçı, 1984’te Bulgaristan’da düzenlenen Altın Orfe Şarkı Yarışmasında Türkiye’yi temsil etti ve Gazeteciler Özel Ödülü’nü kazandı.
Yalnızca kendi yapıtlarını seslendirmeyi sürdüren, kendine özgü bir ekol oluşturan İrem, 1980’li yıllarda öykülerini besteleyerek kurguladığı uzun soluklu müzik yapıtlarıyla, senfonik rock tarzında çalışmalara yöneldi.
Sanatçının, hikayeleri, denemeleri, şiirlerinin yer aldığı beş kitabı yayımlandı.
Soyut resim çalışmaları da yapan sanatçı, Bursa, Ankara, Antalya, Kuşadası, Dikili, İstanbul, Gölcük ve İzmir’de kişisel resim sergileri açtı. Birçok ödül alan ve 7 altın plak kazanan sanatçı, hayranları tarafından “çağdaş bir ozan” olarak görülüyordu.”aa
İlhan İrem sanat yaşamı boyunca 6 kez Altın Plak olmak üzere pek çok ödül aldı. Aralarında Hey ve Ses de olmak üzere çeşitli dergi, gazete ve kurumlar tarafından pek çok kez “yılın erkek sanatçısı” ve “yılın sanatçısı” ödüllerine layık görüldü. Birçok şarkısı ve albümü çeşitli dergi, gazete ve kurumlar tarafından “yılın şarkısı/yılın albümü” seçildi.
İlhan İrem’in albümleri
- Sevgiliye (1979)
- Bezgin (1981)
- Pencere (1983)
- Köprü (1985)
- Ve Ötesi (1987)
- Dünden Yarına (1988)
- Uçun Kuşlar Uçun (1989)
- İlhan-ı Aşk (1992)
- Koridor (1994)
- Romans (1994)
- Seni Seviyorum (2001)
- Cennet İlahileri (2006)
- Tozpembe/Progressive Çocuk Şarkıları (2008)
İlhan İrem’in kitapları
- Pencere… Köprü… Ve Ötesi… (Öykü / 1985)
- Uzaklarda Biri Var (Denemeler / 1987)
- Katastrof (Şiirler / 1990)
- Delirium (Denemeler / 1994)
- Millenium / Sanalizasyon Fareleri, Yarasalar ve Diğerleri (Denemeler / 1998)
- Siyah Kuğunun Şarkısı (Senfonik Şiir /2007)
- Güneş Ülkesinin Karanlık İnsanları (Denemeler / 2014)